Echinacea (Coneflower): Kesan

Apakah kesan Echinacea?

Echinacea dianggap sebagai wakil tumbuhan ubatan yang paling penting dengan kesan imunomodulator. Ini bermakna tumbuhan boleh mempengaruhi sistem imun. Bagaimana ini berfungsi secara terperinci masih belum dijelaskan secara konklusif. Perkara yang sama berlaku untuk kesan anti-radang echinacea.

Tiga spesies Echinacea digunakan secara perubatan:

  • bunga kon ungu (Echinacea purpurea)
  • bunga kon pucat (E. pallida)
  • bunga kon berdaun sempit (E. angustifolia).

Tiga spesies Echinacea mempunyai spektrum juzuk yang sama. Konstituen penting ialah derivatif asid kafeik, poliasetilena, alkamida dan antioksidan seperti flavonoid. Setakat ini, sebagai contoh, sifat imunomodulator dan anti-radang telah ditunjukkan untuk alkamida.

Pada asasnya, ketiga-tiga spesies echinacea digunakan secara terapeutik dengan cara yang sama:

  • Echinacea pallida dan Echinacea angustifolia: daripada kedua-dua spesies ini, akar digunakan untuk rawatan sokongan dan pencegahan jangkitan saluran pernafasan atas berulang seperti selesema biasa.

Walau bagaimanapun, kajian tentang keberkesanan Echianacea pada masa ini adalah terhad. Walaupun terdapat kajian menunjukkan bahawa tumbuhan ubatan boleh membantu mencegah selsema, memendekkan tempohnya, atau melegakan simptom. Walau bagaimanapun, beberapa kajian direka dengan buruk.

Oleh itu, sukar untuk mengatakan sama ada terdapat apa-apa faedah untuk mengambil echinacea untuk selesema, atau sama ada peningkatan dalam kesihatan yang sering diperhatikan hanyalah kebetulan.

Selanjutnya, terdapat bukti bahawa echianacea mempunyai kesan positif pada jiwa. Kajian menunjukkan bahawa alkamida, asid rosmarinic, dan asid kafeik boleh mengurangkan kebimbangan. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan.

Bagaimanakah Echinacea digunakan?

Sesetengah persediaan mengandungi tumbuhan ubatan lain sebagai tambahan kepada echinacea (persediaan gabungan).

Perkara berikut digunakan untuk semua persediaan sedia untuk digunakan: Gunakan persediaan seperti yang ditunjukkan dalam risalah pakej atau seperti yang disyorkan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

Pakar menasihatkan menggunakan echinacea dalam bentuk persediaan sedia untuk digunakan. Penyediaan teh echinacea sebagai ubat rumah tidak biasa atau disyorkan.

Di samping itu, terdapat pelbagai ubat echinacea dalam homeopati. Ini termasuk globul, tincture ibu dan ampul.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan echinacea?

Echinacea tidak toksik kepada manusia dan haiwan. Kesan sampingan yang paling biasa adalah masalah penghadaman seperti loya dan sakit perut. Di samping itu, sesetengah orang alah kepada persediaan echinacea.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan echinacea

  • Jika anda alah kepada tumbuhan daisy (Asteraceae) seperti arnica, marigold atau chamomile, anda harus mengelakkan echinacea.
  • Tiada kajian tentang keselamatan echinacea untuk kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun dan semasa mengandung dan menyusu. Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor anda sebelum menggunakannya. Wanita yang menyusukan bayi tidak boleh menggunakan salap Echinacea pada bahagian dada.
  • Oleh kerana kesan imunostimulasinya, echinacea tidak boleh digunakan dalam penyakit progresif kronik. Ini termasuk, sebagai contoh, penyakit autoimun, kekurangan imun seperti HIV/Aids, batuk kering, sklerosis berbilang dan kolagenosa (penyakit tisu penghubung autoimun).

Gunakan tumbuhan ubatan hanya selagi disyorkan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Echinacea

Apakah Echinacea?

Genus coneflower (Echinacea) tergolong dalam keluarga daisy (Asteraceae) dan tersebar luas di Amerika Syarikat dan Kanada. Sementara itu, echinacea juga telah menjadi semula jadi di Eropah, terutamanya sebagai tumbuhan hiasan.

Ketiga-tiga spesies adalah tumbuhan saka dengan akar tunjang berlabuh menegak di dalam tanah dan banyak akar sekunder. Bunga kon ungu dan pucat boleh tumbuh lebih tinggi daripada satu meter, manakala bunga kon berdaun sempit mencapai sehingga 50 sentimeter.

Bunga-bunga itu, yang mekar pada akhir musim panas, tumbuh di sekeliling "bakul" tengah yang terdiri daripada beberapa bunga berbentuk tiub berwarna merah gelap hingga keperangan dalam karangan bunga sinar yang panjang dan terkulai dengan ketara.