Echocardiography

Ekokardiografi adalah kaedah untuk memeriksa jantung. Di sini jantung digambarkan oleh seorang ultrasound. Ini menjadikan ekokardiografi, bersama dengan elektrokardiografi (EKG), salah satu pemeriksaan yang paling penting dan tidak invasif terhadap jantung.

Pelbagai prosedur ekokardiografi (ekokardiografi transthoracic, ekokardiografi transesophageal dan ekokardiografi latihan) tidak hanya digunakan untuk mendiagnosis penyakit jantung, tetapi juga untuk memantau perkembangan penyakit ini. Sebagai contoh, kedua-dua penyakit jantung valvular dan kekurangan miokard diperiksa oleh ekokardiografi kira-kira setiap enam hingga 12 bulan. Walaupun selepas pembedahan jantung, yang fungsi jantung diperiksa oleh ekokardiografi.

Pemeriksaan kawalan dilakukan dengan cara yang sama seperti pemeriksaan ekokardiografi sebelumnya. Semasa ekokardiografi kawalan ini, perhatian khusus diberikan kepada kemerosotan fungsi jantung. Kemerosotan fungsi jantung dapat dilihat, misalnya, oleh penurunan fungsi mengepam atau oleh pembesaran jantung akibat usaha yang berat.

Heart pemantauan boleh dilakukan secara rawat jalan di pusat khas. Ini bermaksud bahawa pesakit boleh pulang ke rumah semula setelah menjalani pemeriksaan. Ekokardiografi stres (“stress echo”) digunakan khususnya untuk memantau perjalanan penyakit jantung koroner (PJK).

Di koronari arteri penyakit, perubahan berlaku di arteri koronari bekalan itu darah ke otot jantung. Dalam kes terburuk, koronari arteri boleh disekat sepenuhnya, sebab itulah diperlukan pemeriksaan berkala. Kemerosotan koronari arteri penyakit berlaku sekiranya kriteria pengguguran, seperti mencapai sasaran kadar jantung atau berlakunya sakit dada, dicapai lebih awal daripada pada pemeriksaan ekokardiografi latihan sebelumnya.

Kaedah penyelidikan

Terdapat beberapa cara untuk melakukan ekokardiografi. Kaedah standard adalah ekokardiografi transthoracic (TTE). Di sini, ultrasound probe diletakkan di dada dan jantung diperhatikan.

Anda juga boleh menilai jantung melalui kerongkongan. Ini dipanggil echocardiography transesophageal (TEE). Kaedah peperiksaan lain adalah ultrasound pemeriksaan jantung dalam keadaan tertekan.

Ekokardiografi Transthoracic (TTE)

Bentuk ekokardiografi ini adalah pemeriksaan standar dan dikenal dengan kata pendek "gema". Pertama jantung diperiksa dengan meletakkan probe ultrasound pada dada. Dua kedudukan terpenting probe ultrasound adalah parasternal, iaitu

di sebelah kiri sternum, dan apikal, iaitu dari hujung jantung. Melalui titik permulaan yang lebih jauh, seperti kanan di bawah tulang rusuk (subkostal), yang besar hati vena boleh dilihat. Pemeriksaan ultrasound juga boleh diletakkan di atas sternum untuk mendapatkan pandangan hati yang lebih luas.

Jantung dan fungsinya dapat dinilai dengan membuat pelbagai tetapan pada mesin ultrasound. Dalam gambar 2-D, fungsi jantung dapat dilihat secara real time sebagai gambar keratan hitam dan putih. Khususnya, ukuran ruang jantung, fungsi injap dan pengepaman fungsi jantung dapat dipaparkan dengan baik.

Oleh itu prestasi ejeksi jantung (pecahan ejeksi) dapat ditentukan. Di bahagian membujur atau dengan melihat secara luar (di atas sternum), aorta dan lengkungan aorta dapat dilihat, sebagai contoh untuk mengenal pasti penyakit yang mengancam nyawa pembedahan aorta. Mod-M digunakan untuk perwakilan satu dimensi urutan gerakan.

Oleh itu, pergerakan aorta dan injap mitral boleh dipaparkan pada garis mendatar satu dimensi. Fungsi mengepam dari ventrikel kiri (ventrikel kiri) juga dapat dilihat. PW- dan CW- Doppler mewakili prosedur satu dimensi untuk penerapan kesan Doppler.

Kesan Doppler boleh digunakan untuk mengukur darah halaju aliran. Dengan ini, kecacatan injap jantung, penyempitan (stenosis) atau sambungan litar pintas (shunt) dapat dikesan. Kesan Doppler warna membolehkan aliran vena dan arteri dipisahkan oleh warna. Dengan cara ini, terutamanya kekurangan injap atau stenosis, tetapi juga sambungan shunt dapat ditunjukkan dan dilokalisasikan dalam warna.