Ekzema | Labia luar

Ekzema

Ekzema adalah penyakit radang kulit, yang jarang dijumpai di kawasan kemaluan. Mereka dicirikan oleh gatal yang teruk, membakar dan kadang-kadang bintik-bintik sakit. Ekzema tidak menimbulkan risiko jangkitan, tetapi harus diperiksa oleh pakar sakit puan untuk mengelakkan kemungkinan kronik.

Kemungkinan penyebab ekzema di kawasan organ seksual luar boleh menjadi produk penjagaan baru (gel mandi, losyen intim, dll.) atau seluar dalam baru. Sekiranya salah satu penyebabnya disyaki, produk penjagaan atau seluar dalam harus diganti.

Ekzema jarang sembuh dengan sendirinya. Pada fasa akut, eksim biasanya dirawat dengan salap yang mengandungi kortison. Sekiranya peningkatan cepat, disyorkan losyen intim yang boleh diterima umum.

Pengurangan labia majora

Biasanya bahagian luar, besar labia tutup labia dalaman dan kecil. Namun, ini juga tidak biasa bagi labia dalaman menjadi sedikit lebih besar dan dengan itu menonjol antara labia majora. Tetapi juga sangat besar, luar labia sering berlaku pada wanita.

Sebilangan besar wanita mendapati penampilan luaran ini tidak estetik, sebab itulah mereka sering menjalani pembedahan estetik. Tetapi kerosakan fizikal juga boleh disebabkan oleh bahagian dalam dan luar yang terlalu besar labia. Ketahui apa yang boleh dilakukan mengenai labia dalaman yang lebih besar.

Sekiranya labia majora dikurangkan, kulit berlebihan dan tisu lemak dikeluarkan. Ini biasanya dilakukan dalam prosedur pembedahan kecil, kebanyakan pesakit luar, yang serupa dengan liposuction. Setelah membuang lemak dan kulit yang berlebihan, kulit yang tersisa dijahit kembali ke tempatnya, sehingga hampir tidak ada ciri luaran operasi. Prosedur pembedahan sedemikian dilakukan oleh pakar bedah plastik dan estetik.