Kaunseling pendidikan | ADHD dan keluarga

Kaunseling pendidikan

. kaunseling pendidikan pusat persatuan amal individu menawarkan kemungkinan untuk mendapatkan maklumat awal. Mereka selalu diminta sekiranya timbul masalah dalam pendidikan domestik. Seperti yang dapat dilihat dari keterangan ini, kaunseling pendidikan pusat harus merangkumi bidang yang sangat luas agar dapat menawarkan pelbagai pertolongan.

(Apabila ibu bapa telah mengambil langkah pertama menuju kaunseling pendidikan, masalahnya biasanya pertama kali dijelaskan dalam apa yang disebut "wawancara pertama". Kemungkinan penyebabnya juga boleh dibincangkan. Oleh kerana kaunselor pendidikan dikenakan tanggungjawab umum kerahsiaan dan hanya dapat dilepaskan dari tugas ini oleh ibu bapa, perincian perbualan tidak dapat diteruskan.

Adakah dan sejauh mana pelepasan dari kewajiban kerahsiaan tampak masuk akal dalam menjalani terapi selanjutnya dapat diputuskan berulang kali pada waktunya. Adalah wajar jika sekurang-kurangnya semua orang yang terlibat dalam pendidikan diberitahu, agar dapat mempromosikan sebanyak mungkin secara holistik. Sebagai peraturan, konsultasi awal diikuti dengan tinjauan diagnostik jika diasumsikan ada penurunan.

Prosedur standard khas digunakan dalam proses diagnostik, yang boleh berbeza dari pusat kaunseling ke pusat kaunseling. Selain diagnostik kecerdasan dan pemeriksaan psikologi, terdapat pelbagai langkah diagnostik lain yang dapat diambil. Setelah masalah itu diidentifikasi, terapi dan rancangan sokongan individu dibuat, yang seharusnya memberi kesan pada semua bidang masalah.

Namun, ini tidak harus berarti bahwa "terapi hilang" segera dilakukan di semua bidang yang memerlukan terapi. Sebagai peraturan, rawatan dimulakan di daerah-daerah yang sangat terkena dampak, dan kemudian kawasan lain dapat disatukan. Oleh kerana pengedaran di seluruh negara, pusat kaunseling pendidikan boleh didapati di mana-mana dan biasanya di sekitarnya.

Kaunseling pendidikan dan titik kontak yang mungkin ditawarkan oleh pelbagai organisasi kebajikan, seperti Persatuan Caritas, Persatuan Kebajikan Pekerja, Pejabat Kebajikan Belia, Diakonisches Werk, dll. Ibu bapa mempunyai tuntutan undang-undang untuk kaunseling pendidikan dan oleh itu perkhidmatan kaunseling pendidikan ini adalah percuma. Apabila ibu bapa telah mengambil langkah pertama ke arah kaunseling pendidikan, masalahnya biasanya pertama kali dijelaskan dalam apa yang disebut "temu ramah pertama".

Kita juga boleh membincangkan kemungkinan penyebabnya. Oleh kerana kaunselor pendidikan dikenakan tanggungjawab umum kerahsiaan dan hanya dapat dilepaskan dari tugas ini oleh ibu bapa, perincian perbualan tidak dapat diteruskan. Adakah dan sejauh mana pelepasan dari kewajiban kerahsiaan tampak masuk akal dalam menjalani terapi selanjutnya dapat diputuskan berulang kali pada waktunya.

Adalah wajar jika sekurang-kurangnya semua orang yang terlibat dalam pendidikan diberitahu, agar dapat mempromosikan sebanyak mungkin secara holistik. Sebagai peraturan, konsultasi awal diikuti dengan tinjauan diagnostik jika diasumsikan ada penurunan. Prosedur standard khas digunakan dalam proses diagnostik, yang boleh berbeza dari pusat kaunseling ke pusat kaunseling.

Selain diagnostik kecerdasan dan pemeriksaan psikologi, terdapat pelbagai langkah diagnostik lain yang dapat diambil. Setelah masalah itu diidentifikasi, terapi dan rancangan sokongan individu dibuat, yang seharusnya memberi kesan pada semua bidang masalah. Namun, ini tidak harus berarti bahwa "terapi hilang" segera dilakukan di semua bidang yang memerlukan terapi.

Sebagai peraturan, rawatan dimulakan di daerah-daerah yang sangat terkena dampak, dan kemudian kawasan lain dapat disatukan. Oleh kerana pengedaran di seluruh negara, pusat kaunseling pendidikan boleh didapati di mana-mana dan biasanya di sekitarnya. Kaunseling pendidikan dan titik kontak yang mungkin ditawarkan oleh pelbagai organisasi kebajikan, seperti Persatuan Caritas, Persatuan Kebajikan Pekerja, Pejabat Kebajikan Belia, Diakonisches Werk, dll. Ibu bapa mempunyai tuntutan undang-undang untuk kaunseling pendidikan dan oleh itu perkhidmatan kaunseling pendidikan ini adalah percuma.