Kesan | Aciclovir

Kesan

Virus yang telah menyerang tubuh menyerang sel-sel badan individu dan membawa banyak enzim mereka sendiri ke dalam sel, yang harus memastikan bahawa virus dapat berkembang biak tanpa gangguan pada sel yang diserang. Sekiranya ada cukup virus di dalam sel, sel sering pecah dan virus menyerang untuk menjangkiti sel lain dan juga membiak di dalamnya. Aciclovir hanya menembusi sel yang dijangkiti oleh virus.

Menariknya, sel yang sihat tidak diserang oleh asiklovir. Ini memastikan bahawa tubuh tetap tidak terjejas oleh rawatan asiklovir. Virus memerlukan enzim untuk membiak.

Enzim ini, yang disebut thymidine kinase, melampirkan fosfat ke thymidine dan membantu bahan genetik virus membiak. Di sinilah dimana Aciclovir masuk dan mengaktifkan timidin sebelum bersentuhan dengan enzim virus. Ini membawa kepada penembusan rantai replikasi dan menghentikan penyebaran virus di dalam sel.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa kumpulan herpes virus kekal di dalam tubuh seumur hidup, sekiranya berlaku herpes simplex terutamanya di sel saraf. Aciclovir hanya sampai ke sel yang terkena tekanan atau lemah sistem imun semasa wabak virus, tetapi bukan sel saraf itu sendiri. Atas sebab ini, ia hanya dapat menyumbang untuk mengurangkan gejala tetapi tidak dapat menyelesaikan pemulihan.

Kerana penggunaan enzim khas dari herpes virus, acyclovir hanya dapat berfungsi pada virus ini, atau lebih tepatnya, hanya pada virus herpes dari kumpulan alpha. Virus lain dari herpes keluarga yang tergolong dalam kumpulan beta atau gamma tidak berjaya mendapat asiklovir. Ini termasuk Epstein-Barr virus yang menyebabkan kelenjar demam atau cytomegalovirus.

Sebagai tablet, Aciclovir berfungsi kira-kira satu hingga dua jam selepas pengingesan. Untuk mencapai kepekatan tinggi dengan cepat, ubat tersebut mesti diberikan kepada pesakit melalui infus. Aciclovir diekskresikan melalui buah pinggang selepas kesannya. Oleh itu, aktiviti ginjal yang terhad boleh menjadi kontraindikasi terhadap penggunaan asiklovir dan harus diambil kira.

Bentuk dos Aciclovir

Salap Aciclovir sangat kerap digunakan dan juga boleh didapati tanpa resep di farmasi. Bidang utama aplikasi adalah bibir herpes, yang boleh berkembang di kawasan bibir atas atau bawah atau bahkan di sudut mulut. Sekiranya berlaku satu kali dan keparahan yang lebih lemah, cubaan untuk merawat penyakit tersebut keadaan dengan salap acyclovir boleh dibuat dalam apa jua keadaan dan tablet asiklovir tidak boleh diambil.

Aciclovir sebagai salap harus digunakan secara kerap ke kawasan kulit yang terkena di sekitar bibir. Penting untuk digunakan sekurang-kurangnya 5 kali sehari, dengan selang waktu sekitar 4 jam antara setiap aplikasi. Sebaik sahaja aduan di bibir kawasan telah hilang dan kerak kulit yang sesuai tidak lagi kelihatan, salap dapat dihentikan.

Hanya selepas kerap dan berulang bibir Jangkitan herpes boleh mempertimbangkan untuk mengambil aiclovir sebagai tablet untuk mencapai dos yang lebih tinggi dan kesan yang berpanjangan. Salap Aciclovir biasanya boleh diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kerengsaan atau kemerahan pada kulit mungkin berlaku setelah digunakan ke kawasan kulit, membakar atau gatal boleh berlaku dan kulit boleh mengelupas.

Dalam kes ini, salap harus dihentikan. Kadang kala, walaupun sirap pada batangnya sangat ringan, salap aciclovir boleh digunakan sebagai ganti tablet. Namun, kadar kejayaannya bercampur-campur, jadi jika tidak ada peningkatan, perawatan harus beralih ke tablet secepat mungkin.

Aciclovir sebagai salap mata boleh didapati hanya dengan preskripsi dan mesti diresepkan. Penyediaannya dipasarkan di beberapa negara dengan nama Zovirax® dan disetujui terutamanya untuk jangkitan herpes pada mata. Jangkitan herpes adalah berbahaya keadaan yang mesti dirawat oleh seorang pakar mata.

Risiko gangguan penglihatan atau kehilangan penglihatan memerlukan rawatan yang cepat dan konsisten. Penyakit ini, juga dikenali sebagai zoster ophthalmicus, dicirikan oleh pembentukan lepuh di sekitar mata. Salap mata Aciclovir harus digunakan secara teratur ke kawasan kulit yang terkena (sekurang-kurangnya 5 kali sehari dengan perbezaan waktu empat jam).

Kerana ia adalah salap, salap mata Aciclovir juga harus digunakan pada konjunktiva kawasan. Ini boleh menyebabkan penglihatan kabur, tetapi ini bertambah baik dalam setengah jam pertama selepas penggunaan. Selama ini anda tidak boleh memandu kereta.

Sekiranya, setelah beberapa hari, terdapat pemburukan pembentukan lepuh di sekitar mata atau kemerosotan penglihatan, pakar mata mesti segera berunding. Kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa menggunakan salap mata Aciclovir adalah kerengsaan konjungtiva di kawasan mata, serta kemerahan, membakar dan gatal-gatal. Mungkin juga terdapat lakrimasi yang teruk.

Sama ada rawatan harus dihentikan atau tidak harus dielakkan harus dibincangkan secara terperinci dengan pakar mata, sebagai rawatan untuk herpes zoster di mata sangat diperlukan. Penghentian bebas salap mata Aciclovir harus dielakkan tanpa berunding. Zovirax® salap mata Aciclovir diberikan dalam pelbagai situasi melalui akses terus ke vena.

Secara amnya, ubat itu selalu boleh diberikan sebagai infus. Namun, pengambilannya dalam bentuk tablet lebih mudah dan senang bagi kebanyakan pesakit. Apabila asiklovir diberikan sebagai infus, jalan melalui perut dan melalui lapisan perut dipintas.

Semasa mengambil asiklovir dalam bentuk tablet, mungkin terdapat kehilangan penyerapan bahan aktif. Terutama pada pesakit yang mempunyai penyakit di saluran gastrousus, penyerapan ubat mungkin terganggu. Dalam kes ini, asiklovir diberikan sebagai infus. Pesakit yang menghadapi masalah makan atau menelan juga boleh menerima Aciclovir sebagai infus.