Derma Telur: Cara Ia Berfungsi

Apa itu derma telur?

Dalam pendermaan telur, sel telur matang dikeluarkan daripada penderma. Ini kemudiannya digunakan untuk permanian inseminasi: telur disenyawakan secara buatan dengan sperma bapa yang dimaksudkan dan kemudian ditanamkan ke dalam penerima, yang membawa kanak-kanak itu hingga matang dan ingin membesarkannya. Prosedur ini dikaitkan dengan risiko untuk kedua-dua pihak dan oleh itu dilarang di Jerman, antara sebab lain.

Pada asasnya terdapat dua cara untuk mendapatkan sel telur untuk pendermaan telur:

1. perkongsian telur dan pendermaan embrio

Seorang wanita yang telah menjalani persenyawaan in vitro (IVF) sendiri mendermakan lebihan telurnya jika dia tidak lagi memerlukannya sendiri (“perkongsian telur”). Pada dasarnya, ia juga mungkin untuk melepaskan telur yang telah disenyawakan; ini dikenali sebagai pendermaan embrio. Ini masuk akal, sebagai contoh, jika bapa yang dimaksudkan tidak menghasilkan sperma yang subur.

2. derma sukarela

Seorang wanita secara sukarela menjalani terapi hormon untuk merangsang pengeluaran dan kematangan telur dan kemudian menderma telur yang kemudiannya diambil. Ini berfungsi semata-mata untuk membolehkan wanita lain hamil.

Bilakah pendermaan telur masuk akal?

  • menjadi mandul akibat rawatan perubatan (cth kemoterapi)
  • telah memasuki menopaus awal (sebelum umur 40 - menopaus pramatang)
  • ingin mempunyai anak pada usia lanjut selepas menopaus
  • mempunyai penyakit genetik
  • mempunyai endometriosis yang teruk
  • telah mengalami beberapa percubaan yang gagal pada inseminasi buatan dengan telur mereka sendiri

Keperluan untuk menderma telur

Seorang wanita yang ingin menderma telur haruslah semuda mungkin dan menjalani pemeriksaan perubatan untuk penyakit berjangkit. Ini adalah untuk menolak kemungkinan penularan penyakit seperti HIV atau hepatitis. Tambahan pula, dia harus berada dalam kesihatan umum yang baik dan - sudah tentu - subur.

Wanita yang ingin mendapatkan zuriat mestilah mempunyai rahim yang sihat dan berfungsi sebagai penerima derma telur agar implantasi telur tersebut berjaya.

Prosedur pendermaan telur

Dalam perjalanan selanjutnya pendermaan telur, telur matang diambil dengan cara tusukan dan disenyawakan dalam tabung uji dengan sperma bapa yang dimaksudkan. Jika ini berfungsi, telur yang disenyawakan (zigot) akan dibekukan. Rahim penerima kemudian disediakan. Ini dilakukan dengan menggunakan terapi hormon khas yang merangsang pembentukan dan aliran darah dalam lapisan rahim. Sebaik sahaja rahim penerima bersedia, satu atau lebih zigot (yang telah dicairkan) ditanam.

Berapa banyak telur yang disenyawakan digunakan ditentukan oleh doktor dengan berunding dengan bakal ibu bapa. Dia juga mengambil kira penemuan perubatan dan umur ibu. Dalam kebanyakan kes, dua zigot digunakan untuk pendermaan telur.

Jika implantasi telur yang disenyawakan berjaya - iaitu jika penerima telah hamil - kehamilan dipantau oleh pakar sakit puan seperti biasa.

Risiko pendermaan telur

Rawatan hormon yang perlu dijalani oleh penderma boleh menyebabkan tekanan dari segi psikologi dan fizikal. Pengambilan telur itu sendiri adalah prosedur pembedahan dengan risiko yang berkaitan, seperti anestesia yang diperlukan.

Beban emosi juga tidak boleh dipandang remeh. Ramai wanita yang telah menerima derma telur tidak memberitahu saudara-mara dan rakan-rakan mereka - kerana takut bertemu dengan ketidakfahaman. Walau bagaimanapun, pakar sakit puan yang merawat perlu dimaklumkan tentang bagaimana kehamilan itu berlaku selewat-lewatnya semasa sokongan kehamilan berikutnya di Jerman. Ini kerana wanita hamil selepas menderma telur diklasifikasikan sebagai pesakit berisiko tinggi di Jerman:

Pengalaman menunjukkan bahawa risiko beberapa bentuk tekanan darah tinggi (penyakit kehamilan hipertensi) meningkat dengan ketara bagi wanita hamil. Oleh itu, pakar mengesyorkan pemantauan rapi terhadap ibu mengandung.

Situasi undang-undang pendermaan telur

Banyak negara di Kesatuan Eropah telah menghalalkan pendermaan telur yang dilakukan oleh doktor dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, Jerman tidak membenarkannya, dan juga tidak membenarkan pendermaan embrio. Ini dikawal selia dalam Akta Perlindungan Embrio 1990, yang bertujuan untuk mencegah ibu tumpang dan penderaan komersial. Ini kerana wanita yang menderma telur mengambil risiko kesihatan - tidak seperti lelaki yang menderma sperma mereka, yang tidak dikawal oleh undang-undang.

Disebabkan larangan pendermaan telur di Jerman, ramai pasangan yang ingin mempunyai anak pergi ke negara lain di EU atau seluruh dunia di mana pendermaan telur adalah sah. Klinik popular terletak di Republik Czech, Sepanyol, Poland, Rusia dan Amerika Syarikat.

Selepas menderma telur yang berjaya di luar negara, wanita itu tidak boleh didakwa di Jerman. Wanita hamil itu akan terus menerima rawatan perubatan biasa di Jerman selepas prosedur itu. Di Jerman, ibu bersalin yang sah diandaikan oleh wanita yang melahirkan anak itu.

Perkara lain yang perlu diingat apabila menderma telur di luar negara: bergantung kepada negara, kanak-kanak mungkin tidak dapat mengesan punca genetik mereka kemudian hari. Ini kerana derma itu selalunya tanpa nama.

Derma telur: Prospek kejayaan

Penderma telur biasanya masih muda - prasyarat yang baik untuk persenyawaan dan perkembangan janin yang berjaya. Walau bagaimanapun, keadaan dan umur penerima juga memainkan peranan penting. Secara purata, kebarangkalian statistik bahawa prosedur pendermaan telur akan berjaya ialah 30 hingga 45 peratus.