Eicosanoids: Fungsi & Penyakit

Eicosanoids adalah bahan hidrofobik seperti hormon yang berfungsi sebagai neurotransmitter atau modulator imun. Mereka terbentuk sebagai bahagian metabolisme lipid. Bahan permulaan adalah omega-6 dan omega-3 asid lemak.

Apa itu eikosanoid?

Seperti hormon eicosanoids memainkan peranan utama sebagai neurotransmitter atau modulator imun. Dalam beberapa kes, mereka menimbulkan reaksi yang berlawanan. Pada dasarnya, mereka adalah orang tengah antara sistem imun dan juga sistem saraf. Eicosanoids berasal dari omega-6 atau omega-3 asid lemak. Mereka mengandungi 20 karbon atom, dari mana nama mereka berasal. Dalam bahasa Yunani, kata puluh bermaksud "eikosi". Semua eicosanoid mengandungi asid prostanoik sebagai rangka asasnya. Terdapat tiga siri eicosanoid. Siri 1 disintesis dari asid dihomogammalinolenik (DGLA) dan mempunyai kesan anti-radang. Oleh itu, bahan aktif siri ini sering disebut eicosanoid yang baik. Seri 2 dengan apa yang disebut eicosanoids buruk bertanggungjawab untuk reaksi keradangan dan kesakitan pengaliran. Ia dihasilkan daripada asid arakidonat (AA). Siri 3 berasal dari asid eicosapentaenoic (EPA). Siri ini juga mempunyai kesan anti-radang dan merupakan lawan dari siri 2. Kumpulan bahan yang dihasilkan daripada siri ini bertindak melalui reseptor membran yang digabungkan dengan protein-G. Kumpulan bahan individu boleh dibahagikan kepada prostaglandin, prostacyclin, thromboxanes dan leukotrienes. Siri 2 terbukti merupakan siri eikosanoid yang paling penting, walaupun mengandungi bahan yang mempromosikan keradangan. Walau bagaimanapun, ini adalah reaksi pertahanan badan, yang diperlukan dalam keadaan akut.

Fungsi, kesan dan tugas

Eicosanoid mewakili pelbagai agen seperti hormon yang melakukan fungsi yang berbeza untuk organisma. Secara umum, mereka adalah bahan yang menjadi perantara antara sistem imun dan juga sistem saraf. Sekiranya terdapat jangkitan, kecederaan, trauma atau terkena zarah asing, beberapa eikosanoid merangsang reaksi pertahanan yang menampakkan diri dalam keradangan dan kesakitan. Sejenis bahan ini, yang tergolong dalam kelas bahan yang sama, secara serentak mempunyai kesan anti-radang. Kedua-dua fungsi ini sangat penting untuk tubuh. Asid Dihomogammalinolenik (DGLA) adalah bahan permulaan bagi siri 1. Sebatian ini adalah pendahulu eikosanoid anti-radang siri 1, tetapi pada masa yang sama ia juga merupakan pendahulu asid arakidonat, yang seterusnya bertindak sebagai pendahulu siri 2 eikosanoid. Asid arachidonic selalu dikaitkan dengan sintesis eicosanoid pro-radang. Pada hakikatnya, metabolit dengan fungsi kadang-kadang sangat bertentangan terbentuk semasa metabolisme asid arakidonik. Oleh itu, sekali lagi, terdapat proinflamasi dan demam-meningkatkan metabolit serta metabolit anti-radang dan demam. Eikosanoid siri-3, sebaliknya, bersifat anti-radang dan bertindak sebagai rakan sejati bagi siri 2. Kompaun induknya adalah asid eicosapentaenoic dan, tidak seperti siri lain, adalah asid lemak omega-3. Sebilangan besar eicosanoid juga disebut prostaglandin. Mereka hampir sesuai dengan ketiga-tiga siri. Jadi terdapat pro-radang dan anti-radang prostaglandin. Sejauh ini peranan yang paling penting dimainkan oleh prostaglandin siri 2, yang bertanggungjawab kesakitan, keradangan dan darah pembekuan darah dan oleh itu menjadi sasaran utama industri farmaseutikal. Pelbagai dadah sedang diuji untuk mengehadkan kesannya. Prostaglandin siri 2 merangkumi prostacyclin dan thromboxane. Prostacyclin terlibat dalam reaksi keradangan. Namun, pada masa yang sama, ia menangkis darah pembekuan. Thromboxane adalah antagonis prostacyclin berkaitan dengan darah pembekuan. Ia mengaktifkan agregasi platelet. Kumpulan bahan yang dikenali sebagai leukotrienes juga tergolong dalam kumpulan eikosanoid. Leukotrien bukan prostaglandin. Tetapi mereka juga berasal dari asid arakidonat. Mereka dijumpai di sel darah putih dan juga mempromosikan proses keradangan.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan tahap optimum

Eikosanoid berasal dari tak jenuh asid lemak. Lemak omega-6 dan omega-3 asid terutamanya memainkan peranan. Untuk eikosanoid siri 1 dan 2, asid gamma-linolenik berfungsi sebagai bahan permulaan. Ia adalah asid lemak omega-6 yang disintesis dari asid linoleik penting atau ditelan melalui minyak sayuran. Asid Dihomogammalinolenik dan asid arakidonat terbentuk daripada asid linoleat dan akhirnya asid gamma-linolenat. Walau bagaimanapun, asid arakidonik juga dibekalkan melalui diet secara bebas daripada biosintesis. Bagaimanapun, asid linoleat adalah bahan permulaan bagi eicosanoid anti-radang dan pro-radang. Asid gamma-linolenat dijumpai khususnya di borage minyak, primrose petang minyak dan minyak rami. Bahan mentahnya (asid linoleat) terdapat dalam banyak minyak sayuran seperti minyak bunga matahari, minyak rapeseed or minyak zaitun. Asid lemak omega-3 asid eicosapentaenoic adalah bahan permulaan untuk eikosanoid anti-inflamasi siri 3, yang juga sejenis dengan siri 2. Asid Eicosapentaenoik terutamanya terdapat di minyak ikan. Terutama salmon atau herring kaya dengan asid eicosapentaenoic.

Penyakit dan gangguan

Semua eicosanoid melakukan fungsi yang sangat penting dalam badan. Reaksi keradangan yang disebabkan oleh pelbagai prostaglandin juga penting untuk reaksi pertahanan badan. Walau bagaimanapun, prostaglandin ini juga aktif dalam reaksi alahan dan penyakit autoimun. Dalam kes ini, reaksi imun diarahkan kepada orang asing yang biasanya tidak berbahaya protein atau, dalam kes penyakit autoimun, malah melawan protein tubuh sendiri. Proses mana membawa salah laku ini belum dapat dijelaskan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, peningkatan kesan eikosanoid siri 2 juga boleh membawa untuk ini. Untuk mengelakkan ini, mesti ada nisbah lemak omega-6 dan omega-3 yang seimbang asid dalam diet. Hari ini, lemak omega-6 asid dimakan dalam jumlah yang mencukupi di diet. Walau bagaimanapun, selalunya terdapat kekurangan asid lemak omega-3, kerana ini dapat diatasi pada masa kini terutamanya melalui minyak ikan. Walau bagaimanapun, penyakit seperti kencing manis melitus, obesiti, tekanan, hati penyakit, ketidakaktifan fizikal atau vitamin dan kekurangan mineral juga dapat mempengaruhi proses metabolik dalam tubuh sedemikian rupa sehingga nisbah tidak seimbang antara asid lemak omega-6 dan omega-3 berkembang. Hasilnya adalah peningkatan reaksi keradangan dan peningkatan kejadian alergi, aduan asma dan penyakit autoimun.