Siku: Fungsi, Anatomi dan Penyakit

Apa itu siku?

Siku adalah gabungan gabungan yang melibatkan tiga tulang - humerus (tulang lengan atas) dan jejari (radius) dan ulna (ulna). Lebih tepat lagi, ia adalah tiga sendi separa dengan rongga sendi biasa dan kapsul sendi tunggal yang membentuk unit berfungsi:

  • Articulatio humeroulnaris (sambungan sendi antara humerus dan ulna)
  • Articulatio humeroradialis (sambungan sendi antara humerus dan jejari)
  • Articulatio radioulnaris proximalis (sambungan sendi antara ulna dan jejari)

Sendi siku dipegang oleh ligamen cagaran di bahagian dalam dan luar.

Saraf dan saluran darah yang paling penting berjalan di sepanjang bahagian fleksor sendi - apabila mengambil sampel darah, doktor menusuk urat di celah siku.

Apakah fungsi siku?

Siku membolehkan fleksi dan lanjutan lengan bawah terhadap lengan atas. Tambahan pula, tangan boleh dipusingkan ke luar (tapak tangan ke atas) atau ke dalam (tapak tangan ke bawah) dengan memutarkan sendi. Dalam pergerakan pertama (supinasi), jejari dan tulang ulna adalah selari antara satu sama lain; dalam pergerakan kedua (pronasi), mereka bersilang. Sendi engsel antara humerus dan ulna berinteraksi dengan dua sendi lain untuk membolehkan pergerakan roda - putaran lengan bawah terhadap humerus.

Fleksi lengan (brachialis), yang terletak di bawah bisep, juga melentur pada sendi siku.

Otot brachioradialis ialah lentur lengan penting yang digunakan terutamanya semasa mengangkat dan membawa beban berat.

Extensor lengan (triceps brachii) adalah satu-satunya otot extensor pada siku. Oleh kerana ketiga-tiga otot fleksor mempunyai nada yang lebih kuat semasa rehat daripada otot ekstensor, lengan bawah sentiasa berada dalam kedudukan yang sedikit lentur apabila kita membiarkannya tergantung dengan longgar.

Di manakah terletaknya siku?

Siku adalah sambungan artikulasi antara tulang lengan atas dan dua tulang lengan bawah.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan siku?

Patah siku biasanya berlaku apabila seseorang jatuh pada tangan yang dihulurkan. Garis patah boleh berada pada titik yang berbeza di kawasan sendi, iaitu istilah patah siku meliputi semua patah lengan atas, ulna atau jejari berhampiran sendi siku. Ini termasuk, sebagai contoh, patah olekranon (patah pada hujung ulna di bahagian siku).

Sendi siku juga boleh terkehel. Dislokasi ini biasanya berlaku pada sendi humeroulnar, iaitu sendi separa antara humerus dan ulna. Puncanya biasanya jatuh pada lengan yang terulur atau sedikit bengkok.

Bursa yang dekat dengan sendi boleh menjadi radang yang menyakitkan (bursitis olecrani). Kadang-kadang bakteria menjadi punca. Dalam kes lain, ia adalah keradangan abakteria, seperti yang boleh berlaku dalam konteks rheumatoid arthritis atau gout. Tekanan kronik akibat kerap bersandar pada siku (“siku pelajar”) juga boleh menjadi pencetus bursitis abakteria.