Elderberry: Manfaat Kesihatan, Kegunaan Perubatan, Kesan Sampingan

Elderberry berasal dari Eropah, Asia, dan Afrika Utara; Elderberry Kanada berasal dari Amerika Utara. Ubat itu, yang diperoleh dari stok liar, diimport terutamanya dari Rusia, bekas Yugoslavia, Bulgaria, Romania dan Hungary.

Elderberry dalam perubatan herba

In perubatan herba, terutama bunga kering (Sambuci flos), dibebaskan dari batang, digunakan. Hampir tidak lagi menggunakan beri segar atau kering (Sambuci fructus), daun dan akar untuk tujuan perubatan. Beri masak diproses terutamanya menjadi jus dan jem.

Ciri-ciri elderberry

Elderberry adalah pokok renek atau pohon setinggi 6 m, yang dahannya mengandungi pith putih. Pokok renek itu mempunyai daun pinnate dan bunga putih kecil yang penuh dengan umpan berbentuk payung.

Elderberries berwarna kecil, hitam berkilat dan sangat berair. Mereka boleh dimakan hanya selepas pemanasan sebelumnya. Hitam elderberry kelihatan sangat mirip dengan elderberry Kanada (Sambucus canadensis), yang juga biasa ditanam.

Dalam agama Kristian, menebang pohon elderberry telah lama dianggap sebagai kejahatan serius, kerana dipercayai membawa nasib buruk dan kematian. Judas dikatakan menggantung dirinya dari sebatang pokok tua. Suku Jerman, sebaliknya, menganggap pokok itu suci, mendedikasikannya kepada dewi pelindung Frau Holle.

Ciri-ciri bunga elderberry

Ubat ini terdiri daripada bunga individu, yang pertama harus dibebaskan dari umpan dengan cara menyaring. Walau bagaimanapun, adalah biasa untuk mencari bahagian umpan truk yang hanya dihancurkan dengan memotong. Bunga tunggal berwarna putih kekuningan panjangnya kira-kira 3 hingga 4 mm.

Bunga tua menyebarkan bau yang agak pelik dan khas. The rasa bunga itu manis-mukilaginous.