Electroencephalography (EEG)

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

electroencephalography, electroencephalogram, (ge) pengukuran gelombang otak, pengukuran gelombang otak

Penggunaan dalam ubat

EEG adalah ukuran penting yang sering digunakan dalam pemeriksaan neurologi.

Ekspresi

Dengan bantuan electroencephalography (EEG), pernyataan boleh dibuat mengenai aktiviti elektrik asas manusia otak, mengenai aktiviti otak yang dibatasi secara spasial (penemuan fokus) dan mengenai aktiviti kejang (epilepsi). Untuk diagnosis yang disyaki tertentu (mis epilepsi), electroencephalography ditunjukkan sebagai prosedur diagnostik. Walau bagaimanapun, electroencephalogram yang tidak jelas adalah jaminan untuk mengecualikan diagnosis yang disyaki tertentu.

Untuk penjelasan lebih lanjut, teknik pencitraan moden (pencitraan resonans magnetik dari kepala, tomografi komputer) oleh itu sering digunakan. Walau bagaimanapun, electroencephalogram "normal" dapat memberikan maklumat penting untuk diagnosis neurologi. Sekiranya berlaku otak kematian (garis sifar), electroencephalogram tidak menunjukkan aktiviti elektrik sekurang-kurangnya tiga puluh minit, yang menunjukkan kehilangan fungsi otak yang tidak dapat dipulihkan. Selanjutnya, electroencephalography tidak boleh digunakan untuk membuat pernyataan mengenai sifat keperibadian, watak atau kecerdasan pesakit.

Pertanyaan

Pemeriksaan EEG (electroencephalography) dilakukan terutamanya apabila terdapat diagnosis yang disyaki berikut:

  • Epilepsi Epilepsi
  • Encephalitis (keradangan otak)
  • Penyakit metabolik
  • Kerosakan otak
  • Proses penguraian otak (Creutzfeld-Jakob)
  • gangguan tidur
  • Gangguan kesedaran (koma)
  • Kematian otak Kematian otak

Risiko, komplikasi, gangguan

Berbeza dengan anggapan yang meluas bahawa dalam elektroensefalografi pesakit "disetrum", mesti ditekankan bahawa dalam prosedur ini hanya potensi turun naik sel saraf otak mengalir ke peranti EEG, tetapi tidak ada arus dari peranti ke elektrod. Oleh itu, prosedur elektroensefalografi bebas risiko dan kesan sampingannya tidak diketahui. Semasa rakaman electroencephalogram, kemungkinan electroencephalogram tidak dapat digunakan kerana berpeluh berat atau pergerakan yang kuat, misalnya. Di samping itu, dibasuh rambut sangat berguna untuk rakaman elektroensefalogram (EEG) yang baik, kerana lemak di kulit kepala dapat memperburuk penularan antara permukaan kepala dan elektrod.