Elektrokardiogram

Definisi / Pengenalan

ECG (= elektrokardiogram) mencatat jumlah voltan elektrik dari semua gentian miokard dan dengan itu berfungsi untuk menilai fungsi miokardium. Sebagai tambahan kepada jantung irama dan kadar jantung, kerosakan bahagian individu otot jantung dapat dikesan. Setiap jantung tindakan didahului oleh pengujaan elektrik, yang biasanya bermula pada nod sinus.

Dari sini, pengujaan menyebar mengikut corak yang diketahui di semua sel di jantung otot. Ini menghasilkan gambaran berulang dari tindakan jantung, dan dengan mengubah gambar ini, dapat membuat kesimpulan tentang kemungkinan kerosakan. ECG semakin dinilai oleh program komputer. Walaupun begitu, penilaian manual oleh doktor masih belum dapat dilaksanakan hingga hari ini.

fungsi

ECG adalah kaedah yang tidak invasif untuk menilai fungsi jantung yang dapat diulang pada bila-bila masa. Selain irama, kadar jantung dan jenis kedudukan, fungsi atria dan ventrikel juga dapat dibaca. Adalah mungkin untuk mengesan infark miokard, Sekatan AV, gangguan irama atau sekata hipertrofi daripada miokardium (penebalan otot jantung) dengan menggunakan ECG.

Selanjutnya, keradangan pada perikardium (perikarditisotot jantung (miokarditis) dan gangguan elektrolit dapat dikesan oleh gambar ECG yang diubah. Pada prinsipnya, elektrokardiogram adalah pemeriksaan rutin; hampir setiap doktor am atau pakar kardiologi dalam amalan swasta, dan juga setiap hospital, dapat melakukan ECG. Tambahan pula, pemeriksaan itu tidak menyakitkan dan biasanya tidak menimbulkan masalah.

Pada mulanya, pesakit berbaring di sofa dengan bahagian atas badannya tidak berpakaian sepenuhnya dan tanpa kasut dan stoking, santai. Penting untuk mencari posisi yang senyaman dan santai yang mungkin, kerana ketegangan otot boleh menyebabkan ECG yang terdistorsi. Ia juga penting untuk mengelakkan otot gegaran, misalnya kerana kegembiraan atau kesejukan.

Pada langkah seterusnya, pembantu perubatan melampirkan sekitar sepuluh elektrod ke bahagian atas badan, serta lengan dan pergelangan kaki. Dalam keadaan tertentu, bulu dada lelaki berbulu mungkin harus dicukur, kerana jika tidak, kekonduksian dapat dikurangkan. Berbeza dengan elektrod pelekat badan atas, elektrod penjepit yang digunakan digunakan pada lengan dan kaki.

Selepas itu kabel yang sesuai dipasang pada elektrod individu dan disambungkan ke peranti ECG. Sekarang pesakit harus berbaring senyap mungkin; pergerakan, batuk, tersedu, tetapi juga sangat mendalam penyedutan boleh memalsukan hasilnya. Penyakit yang menyebabkan sukarela gegaran, seperti penyakit Parkinson, oleh itu harus diambil kira semasa mentafsirkan ECG.

Dengan menekan butang, peranti menulis elektrokardiogram dalam beberapa minit. Dalam beberapa kes, prestasi berulang mesti dimulakan, misalnya jika elektrod tidak diposisikan secara optimum atau sentuhan kulit tidak mencukupi. Setelah ECG yang bermakna ditulis, kakitangan perubatan melepaskan elektrod dan kabel. Sebagai peraturan, elektrod pelekat dapat dikeluarkan dengan mudah dan menyebabkan kerengsaan pada kulit.