Elektrolit

Pengenalan

Elektrolit adalah istilah yang mungkin tidak diketahui dengan tepat apa yang tersembunyi di belakangnya. Ia ditulis di beberapa slip makmal, terdengar sangat kimia dan memang fungsi dan peraturannya sangat rumit. Penjelasan ringkas mengenai konteks perubatan akan diberikan di bawah.

definisi

Elektrolit yang disebut adalah garam yang dilarutkan di darah. Sebagai perbandingan, anda boleh menggunakan garam biasa. Apabila garam biasa, yang disebut secara kimia natrium klorida, dilarutkan dalam air, komponen garam, iaitu ion natrium dan klorida, terpisah antara satu sama lain ketika dilarutkan dan dikelilingi oleh molekul air dan dengan itu dilarutkan.

Garam tertentu juga dilarutkan di darah sebagai ion, yang paling penting adalah natrium, kalium, kalsium dan klorida. Selain itu, ada juga magnesium atau bikarbonat, misalnya, tetapi ini mempunyai fungsi lain dalam badan dan kurang kerap ditentukan semasa darah ujian. Seperti namanya elektrolit, ion ini adalah pembawa cas elektrik. Natrium, kalium, kalsium dan magnesium dicas positif, sementara klorida dan bikarbonat dikenakan negatif. Elektrolit ini memberikan bahan kimia dan elektrik mengimbangi dan diedarkan ke seluruh badan melalui darah, di mana ia diperlukan oleh setiap sel untuk hidup dan berfungsi.

fungsi

Elektrolit mempunyai fungsi kompleks dalam isi rumah setiap sel badan. Mereka sangat relevan untuk jantung dan sel otot, di buah pinggang, sel saraf dan sel deria, misalnya di telinga atau mata. Faktor penentu di sini ialah cas elektrik ion.

Untuk memahami mekanisme kompleks sel, prinsip-prinsip berikut mesti dipertimbangkan: Kumpulan ion dominan dalam sel-sel badan adalah kalium. Sangat sedikit yang terdapat di dalam darah. Sebaliknya, natrium terdapat dalam darah dan ruang di luar sel dan hampir tidak ada di dalam sel badan.

Segala sesuatu di luar sel (termasuk darah) dianggap sebagai ruang ekstraselular, kerana ion mudah menyebar dan bergerak di dalamnya. Sel somatik dan ruang ekstraselular adalah petak yang berbeza. Pertukaran ion di antara mereka tidak boleh berlaku tanpa bukaan dalam bentuk saluran di dinding sel.

Terdapat saluran natrium dan kalium, yang terletak di membran sel dan ditutup dalam keadaan awal. Ion mempunyai kecenderungan untuk menyebar secara merata di petaknya. Sekiranya saluran antara sel dan ruang ekstraselular dibuka, daya penggerak ini memastikan bahawa ion mengalir ke tempat yang lebih sedikit.

  • Kumpulan ion utama dalam sel badan adalah kalium. Sangat sedikit yang terdapat di dalam darah. Sebaliknya, natrium terdapat dalam darah dan ruang di luar sel dan hampir tidak ada di dalam sel badan.

    Segala sesuatu di luar sel (termasuk darah) disebut ruang ekstraselular, kerana ion mudah menyebar dan bergerak di dalamnya.

  • Sel-sel badan dan ruang ekstraselular adalah petak yang berbeza. Pertukaran ion di antara mereka tidak boleh berlaku tanpa bukaan dalam bentuk saluran di dinding sel. Terdapat saluran natrium dan kalium, yang terletak di membran sel dan ditutup dalam keadaan awal.
  • Ion berusaha menyebarkan secara merata di ruang mereka.

    Sekiranya saluran dibuka di antara sel dan ruang ekstraselular, daya penggerak ini memastikan bahawa ion mengalir ke tempat di mana terdapat lebih sedikit.

Apabila pemancar isyarat mencapai sel, saluran ion di sana dibuka mengikut prinsip kunci dan kunci dan ion dapat mengalir ke sel. Ini mengubah cas elektrik di dalam sel, kerana ion membawa cas positif bersama mereka. Perubahan cas elektrik ini seterusnya memulakan proses lain di dalam sel, yang berbeza dari sel ke sel bergantung pada fungsinya.

Ion yang masuk kemudian diangkut keluar lagi melalui pam di membran sel untuk mengembalikan keadaan asal. Fungsi lain dari ion adalah mengikat air. Semakin tinggi kandungan garam, semakin banyak air tertarik kepadanya, prinsip ini disebut osmosis. Ini memainkan peranan penting terutama pada buah pinggang dan juga menjelaskan mengapa pesakit sudah tekanan darah tinggi disyorkan rendah garam diet. Ringkasnya, elektrolit individu boleh dikaitkan secara kasar dengan sistem organ tertentu yang mana a mengimbangi penting. Kalium penting untuk jantung otot, natrium untuk buah pinggang dan tekanan darah, kalsium bagi tulang dan jantung, magnesium untuk otot dan otak dan bikarbonat untuk pH, iaitu asid-basa mengimbangi darah.