Elektroneurografi (ENG)

Pengenalan

Elektroneurografi (ENG) adalah kaedah diagnostik neurologi yang menentukan kemampuan saraf untuk menghantar impuls elektrik dan dengan itu dapat menggerakkan otot, sebagai contoh. Teknik ini memungkinkan saraf untuk dirangsang dan aktiviti elektrik mereka dilakukan secara dangkal sehingga penyataan yang lebih tepat dapat dibuat mengenai asas neurologi pengaduan pesakit. Pengukuran ini digunakan untuk menentukan halaju konduksi saraf (NLG) dan dengan demikian jangka masa yang diperlukan dari pengujaan saraf hingga tindak balas, misalnya dalam bentuk otot berkedut dari otot yang dibekalkan oleh saraf.

Agar saraf dapat menyebarkan secara normal, kedua-dua saraf itu sendiri (axon) dan sarung di sekitar saraf (sarung myelin) mesti utuh. Di klinik, elektroneurografi digunakan untuk memeriksa keadaan fungsinya saraf. Ini boleh diperlukan dalam pelbagai jenis penyakit.

Di samping itu, elektroneurografi dapat digunakan untuk membezakan sama ada gejala pesakit disebabkan kerosakan saraf atau kerosakan otot. Akhirnya, elektroneurografi digunakan untuk mengelaskan kerosakan saraf (degenerasi) tepat untuk mengikuti proses penyembuhan setelah kerosakan saraf.

  • Kemalangan dari semua jenis, seperti pemotongan
  • Penahanan misalnya sindrom karpal
  • Kerosakan pada gentian saraf (akson)
  • Selepas penyalahgunaan alkohol (polineuropati)
  • Kerosakan pada kulit sekitarnya (myelin), misalnya pada diabetes (neuropati diabetes),
  • Kerosakan pada penghantaran antara saraf dan otot, misalnya myasthenia gravis.

Saraf tunggal terdiri daripada banyak gentian saraf.

Ini boleh menjadi motor (untuk pergerakan), sensori (untuk perasaan) atau autonomi (aktiviti tidak disengajakan seperti pencernaan). Kebanyakan saraf di dalam badan kita terdiri daripada tiga jenis saraf ini. Walau bagaimanapun, saraf yang penting untuk elektroneurografi kebanyakannya adalah motor semata-mata atau sensori semata-mata.

Secara amnya, saraf dibezakan mengikut ukuran atau diameter serat saraf dan sama ada saraf diasingkan (myelinated). Secara umum dapat dikatakan bahawa saraf dengan diameter yang lebih besar melakukan impuls elektrik lebih cepat dan saraf dengan penebat juga mengalirkan arus elektrik lebih cepat. Dalam kedua-dua kes, ini membawa kepada reaksi yang lebih cepat dari kawasan yang disediakan oleh saraf, sebagai contoh, jika anda menyakitkan jari pada plat panas (deria) dan kemudian tarik tangan anda (motor).

Dalam elektroneurografi, pelbagai parameter direkodkan. Secara umum, perbezaan dibuat antara pemeriksaan saraf motorik dan deria. Hanya saraf yang perubahan potensi elektriknya dapat dikesan di permukaan oleh elektrod yang dapat diperiksa, kerana elektrod jarum yang lebih dalam hampir tidak pernah digunakan untuk elektroneurografi.

Elektroneurografi saraf motorik Elektroneurografi saraf motorik sering dilakukan. Saraf motor meliputi saraf yang bergerak dari otak ke otot dan bertanggungjawab mengawal pergerakan badan. Apabila saraf motorik diperiksa, saraf dirangsang oleh elektrod kulit, di mana ia dilepaskan (depolarisasi) dan perbezaan voltan elektrik ini menyebar ke kedua-dua arah saraf.

Sekiranya saraf dan otot yang dibekalkan tidak utuh, otot akan menguncup. Jangka masa ini hanya beberapa milisaat dan diukur dari perbezaan masa voltan antara elektrod pertama dan kedua dan dibandingkan dengan nilai dari subjek sihat menggunakan skala sasaran. Sebagai tambahan kepada masa yang berlalu dari rangsangan saraf hingga pengecutan otot (kecepatan konduksi saraf), elektroneurografi sering mengukur kekuatan pengecutan otot serta kekuatan potensi elektrik yang tiba di otot.

2. elektroneurografi saraf sensitif, saraf sensitif, sebaliknya, menghantar rangsangan dari kulit ke otak, misalnya, supaya kita tahu bila benda terlalu panas dan kita boleh membakar diri. Persepsi ini pada kulit terjadi melalui sel-sel deria yang dihubungkan dengan saraf, yang seterusnya mengirimkan isyarat ke otak. Untuk memeriksa fungsi saraf sensitif, kawasan kulit tertentu dirangsang dan jengkel oleh elektrod kulit yang dangkal.

Kerengsaan kulit menyebabkan impuls elektrik dapat dikesan di sepanjang saraf pada sukarelawan yang sihat, yang seterusnya menyebarkan sensasi ini ke otak. Atas sebab ini, elektrod kedua dapat digunakan untuk menentukan perubahan voltan di sepanjang saraf dan juga untuk mengira halaju pengaliran saraf dan kekuatan isyarat. Elektroneurografi hampir tidak mempunyai kesan sampingan. Oleh itu, ia dianggap sebagai prosedur rutin berisiko rendah, yang sering dilakukan setiap hari.

Sebilangan pesakit mendapati rangsangan elektrik saraf tidak menyenangkan atau sedikit menyakitkan. Dalam kebanyakan kes, kecepatan konduksi saraf diukur dengan menggunakan elektrod pelekat yang digunakan pada kulit. Memasang elektrod ini tidak menyakitkan.

Dalam keadaan tertentu, bagaimanapun, sebuah reaksi alahan pelekat boleh berlaku, terutama pada pesakit yang mengalami alahan tampalan. Walau bagaimanapun, kerosakan kekal tidak dapat berlaku jika voltan betul. Penjagaan khas mesti dilakukan dengan pesakit dengan alat pacu jantung. Dalam hal ini, harus dipertimbangkan dengan teliti apakah pemeriksaan sangat diperlukan atau apakah itu juga dapat digunakan oleh prosedur pemeriksaan lain.