Peningkatan gamma-glutamyl transferase (Gamma-GT): Punca dan kepentingan

Gamma-GT dinaikkan sedikit

Dalam hepatitis virus yang tidak rumit serta dalam hati berlemak dan penggunaan alkohol kronik, tahap GGT meningkat, tetapi hanya sedikit. Ini bermakna bahawa nilai yang diukur tidak meningkat melebihi 120 U/l. Malah hati yang sesak, seperti yang berlaku dalam konteks kelemahan jantung kanan (kegagalan jantung kanan), biasanya tidak membawa kepada outlier besar dalam nilai enzim ini. Perkara yang sama berlaku untuk jangkitan virus Eppstein-Barr, yang menyebabkan mononukleosis (juga dikenali sebagai demam kelenjar Pfeiffer).

Walaupun peningkatan yang agak kecil dalam gamma-GT, penyakit asas memerlukan rawatan segera dan harus dipantau semasa ia berkembang.

Gamma-GT dinaikkan sederhana

Jika ketagihan alkohol kronik telah menyebabkan kerosakan hati seperti sirosis atau hepatitis toksik alkohol, nilai gamma-GT yang tinggi sehingga kira-kira 300 U/l didapati. Nilai darah yang sama didapati dalam konteks penyakit berikut:

  • Hepatitis aktif kronik
  • Karsinoma hepatoselular (bentuk kanser hati yang paling biasa)
  • Metastasis hati
  • pankreatitis akut atau kronik (keradangan pankreas)

Selain penyakit, pengambilan ubat-ubatan tertentu dalam jangka masa yang lama juga boleh menyebabkan gamma-GT meningkat. Ini termasuk, sebagai contoh, anticonvulsants yang digunakan dalam rawatan epilepsi (phenobarbital, phenytoin, primidone dan lain-lain).

Gamma-GT dinaikkan dengan kuat

Nilai GGT melebihi 300 U/l pada orang dewasa dirujuk sebagai ketinggian yang teruk. Nilai sedemikian berlaku terutamanya dalam kerosakan hati akibat keracunan. Toksin yang bertanggungjawab adalah, sebagai contoh, bahan kimia seperti tetraklorometana, benzena atau sebatian nitro, tetapi juga toksin kulat seperti α-amanitin kulat daun ubi. Kerosakan hati dalam konteks penyakit saluran hempedu juga membawa kepada peningkatan ketara dalam gamma-GT, contohnya dalam:

  • stasis hempedu (kolestasis)
  • keradangan teruk pundi hempedu (cholecystitis) atau keradangan teruk saluran hempedu (cholangitis)

Langkah terapi bergantung pada tahap ketinggian gamma-GT dan punca asas.