Elixir dari Life Air

Udara adalah salah satu keperluan asas kehidupan bagi manusia, haiwan dan tumbuhan. Sebagai contoh, manusia dapat bertahan selama kira-kira 40 hari tanpa makanan, hampir lima hari tanpa minum, tetapi hanya beberapa minit tanpa udara. Udara terdiri daripada 21 peratus oksigen. Kita memerlukannya untuk mengoksidakan nutrien, iaitu untuk membakarnya. Ini adalah satu-satunya cara kita memperoleh tenaga yang menjaga tubuh kita berlari. Yang otak sangat sensitif terhadap kekurangan oksigen: prestasi segera terganggu, dan tanpa oksigen sel-sel otak pertama mati setelah tiga minit. Walaupun bernafas sangat penting, kita biasanya melakukannya secara santai dan tidak disedari - dan sering juga tidak betul. Tidak hairanlah jika kita merasa tidak sihat atau kekurangan tenaga di tempat kerja. Betul bernafas sangat penting dalam sukan yang kompetitif. Dan untuk semua orang segera dapat dilihat adalah terhalang bernafas dengan selsema.

Bagaimana pernafasan kita berfungsi

Bernafas adalah proses yang aktif. Otot pernafasan mengembang dada dan yang paling penting, yang diafragma, mengembang ruang dada ke bawah ke perut. Paru-paru memenuhi udara. Kemudian, ketika kita menghembuskan nafas, otot-otot kembali mengendur, dada mengetatkan, dan udara dipaksa keluar dari paru-paru. Melalui mulut or hidung, udara yang dihirup mengalir ke kerongkong, masuk ke trakea dan dari sana ke bronkus paru-paru. Ini bercabang menjadi cabang yang lebih halus (bronkiol) di paru-paru lobus. Melalui bronkiol, udara akhirnya sampai ke alveoli, yang disebut alveoli, yang disilangkan oleh kecil darah kapal dengan dinding tipis yang tidak dapat dibayangkan. Di sinilah pertukaran gas dengan darah berlaku: Segar oksigen diambil oleh darah dan dibawa ke seluruh badan, karbon dioksida dilepaskan sebagai produk buangan dari darah ke alveoli dan dihembuskan.

Fungsi membran mukus kita

Untuk memastikan kawasan sensitif alveoli dapat dicapai hanya dengan udara yang bersih, sederhana dan lembab mungkin, sistem ranting rongga dan tiub dilapisi oleh membran mukus. Ini juga melindungi bahagian dalaman badan yang sensitif daripada patogen yang menyerang. Pada mukosa adalah sel goblet yang mengeluarkan komponen likat mukosa, meliputi permukaan. Kelenjar seromucus lebih dalam 40 kali lebih kerap, mengisi fasa cecair nipis yang mendasari. Mengenai ini, lendir likat melayang seperti filem. Sejauh ini bahagian terbesar sel terdiri dari apa yang disebut sel ciliated, yang membawa rambut halus, silia. Silia bergerak dalam fasa cecair nipis dan memukul seperti cambuk ke arah saluran pernafasan. Filem lendir, yang tercemar dengan habuk, virus and bakteria, diangkut ke depan dari bawah oleh silia seperti tali sawat. Lendir diangkut ke dalam mulut kawasan, ditelan oleh kita secara refleks pada selang waktu tertentu dan mana-mana kuman terkandung tidak berbahaya oleh pihak perut asid.

Nombor di sekitar pernafasan

Setiap minit, seorang dewasa mengambil 12 hingga 18 nafas, kanak-kanak dua hingga tiga kali lebih kerap. Kami menghirup dan mengeluarkan setengah liter udara setiap nafas, iaitu 6-9 liter udara per minit dan sekitar 10,000 liter sehari. Di antara usia 20 dan 30 tahun, kita mempunyai rata-rata paru-paru jumlah 4 liter, yang menurun hingga separuh pada usia 60. Manusia mempunyai lebih daripada 300 juta alveoli. Tersebar, luas permukaannya sesuai dengan ukuran padang bola. Sepanjang hidupnya, orang yang sihat menggunakan sehingga 20 juta liter oksigen (1 liter oksigen = 28 liter udara). Luas permukaan membran mukus di hidung dan sinus hampir setengah meter persegi, dan kira-kira lima meter persegi di cawangan trakea dan bronkus.

Nafas dan prestasi

Pernafasan yang sihat mestilah campuran pernafasan perut dan toraks. Tetapi banyak orang bernafas dengan tidak betul, yang bermaksud mereka bernafas terlalu jauh ke dalam perut. Pelakunya boleh menjadi sikap kasar, misalnya, sama ada duduk di meja atau di sofa di hadapan TV. Tetapi berhati-hatilah: dalam jangka masa panjang, pernafasan yang salah dapat dilakukan membawa kepada perasaan sesak di dada, sesak nafas dan keletihan. Ketegangan di dada dan punggung juga boleh disebabkan oleh pernafasan yang tidak betul. Selain itu, pernafasan dada yang cetek tidak baik untuk bekalan oksigen badan. Ini kerana paru-paru dibekalkan dengan baik darah di kawasan bawah dan dapat menyerap sejumlah besar oksigen di sana. Akibatnya, pernafasan perut dalam lebih sihat. Ia sangat berkesan kerana badan menarik banyak udara ke paru-paru dan membekalkan tubuh dengan banyak oksigen. Dan ini mempunyai banyak kelebihan - dalam sukan dan di tempat kerja: bertambah baik kepekatan, lebih bertenaga dan ketahanan. Oleh itu, pernafasan perut yang disedari sangat sesuai untuk aktiviti yang berat, kerana bekalan oksigen sangat mempengaruhi prestasi serta fizikal dan mental kecergasan. Kaedah terbaik untuk melakukan pernafasan perut dalam adalah melalui latihan pernafasan. Atlet kompetitif seperti pemenang Piala Dunia berganda dan juara Jerman sembilan kali di slalom gergasi Martina Ertl juga meningkatkan pernafasan mereka dengan cara ini dan melatih otot pernafasan melalui latihan yang disasarkan agar dapat memanfaatkan penggunaan pernafasan yang ada secara optimum semasa pertandingan .

Mencegah jangkitan

Mereka yang telah melatih otot pernafasan mereka untuk bernafas dalam-dalam juga lebih baik dilindungi daripada jangkitan pernafasan. Di saluran udara yang berventilasi baik, patogen mempunyai masa yang lebih sukar untuk menahan dan membiak. Walau bagaimanapun, hampir tidak ada yang kebal terhadap selsema dan ketika kita menangkapnya, pernafasan menjadi sukar dan kita merasa letih. Ini berlaku terutamanya pada musim sejuk. Sebabnya adalah pengurangan aliran darah dan dehidrasi membran mukus pada sejuk hari-hari. Fungsi pertahanan membran mukus di hidung, mulut dan tekak berkurang, menjadikannya lebih sukar bagi mereka untuk memanaskan, melembapkan dan membersihkan udara yang kita hirup. Ini memudahkan 200 atau lebih berbeza virus selsema menjangkiti selaput lendir dan menyebabkan simptom khas batuk, sejuk and sakit tekak. Apabila selsema berlaku, ini biasanya dikaitkan dengan keradangan sinus (sinusitisatau bronkus (bronkitis). Selaput lendir membengkak dan peningkatan rembesan likat yang terbentuk tidak lagi dapat mengalir.