Pemanjangan ligamen di pergelangan kaki | Tempoh pemanjangan ligamen

Pemanjangan ligamen di pergelangan kaki

Peregangan ligamen buku lali biasanya merupakan ketegangan pada sendi buku lali dari kaki. Penyebab yang paling biasa adalah memusingkan kaki, biasanya ke bahagian dalam. Melipat ke luar jarang berlaku, selalunya lebih serius dan lebih lama.

Terapi segera untuk ligamen regangan daripada buku lali terdiri daripada yang disebut Peraturan PECH: jeda dan penangguhan pergerakan, ais untuk penyejukan, pemampatan dan ketinggian sendi yang terjejas. Untuk hari-hari pertama selepas kemalangan, tongkat penolong dapat membantu. Rawatan berlangsung sekitar empat hingga enam minggu.

Kaki yang terkena harus bergerak sejauh mungkin. Penggunaan perubatan bantuan seperti pembalut berfungsi, plaster elastik (kaset) atau orthoses yang disebut (sokongan belat) adalah disyorkan. Mereka sebahagiannya mengambil alih fungsi pembalut dan juga mencegah memutar baru dengan memberikan kestabilan. Kerja pejabat ringan dapat dilakukan hanya setelah satu hingga dua minggu. Aktiviti sukan dan pergerakan yang meluas harus dilakukan setelah enam hingga dua belas minggu dengan perlahan-lahan meningkatkan beban.

Ketegangan ligamen di bahu

. sendi bahu ditstabilkan oleh tiga ligamen besar. Ini terbentang antara tulang selangka dan bahu. Ligamen regangan di kawasan bahu jarang berlaku.

Ini biasanya disebabkan oleh terjatuh di bahu jalan, misalnya ketika jatuh dari kuda, basikal atau bermain ski. Biasanya imobilisasi pendek dalam pembalut penstabil cukup. Masa penyembuhan adalah sekitar dua hingga empat minggu.