Kitaran Pemanjangan Pemanjangan: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Dalam kitaran pemanjangan regangan (DVZ), peregangan otot yang eksentrik diikuti oleh pengecutan sepusat otot yang sama, yang menjimatkan tenaga dan menggunakan tenaga kinetik dari regangan. DVZ memainkan peranan penting dalam pergerakan reaktif dan dipicu oleh kelenturan otot dan refleks regangan. Gangguan kitaran berlaku sebagai sebahagian daripada sindrom extrapyramidal.

Apakah kitaran pemanjangan regangan?

DVZ memainkan peranan penting dalam pergerakan reaktif dan dipicu oleh kelenturan otot dan refleks regangan. Kitaran pemendekan regangan adalah kaedah operasi sistem neuromuskular. Dalam proses ini, otot aktif diregangkan terlebih dahulu terhadap arah kerjanya, yang juga dikenal sebagai kerja otot eksentrik. Berikutan kerja eksentrik, terdapat pemendekan automatik otot regangan, yang dikenali sebagai kaedah kerja sepusat. Kitaran pemanjangan regangan boleh menjadi cepat atau lambat. Kitaran pantas berlaku, misalnya, semasa pergerakan sukan. Kerana otot mempunyai sifat plastik dan elastik, pengecutan secara automatik dan segera diikuti regangan. Maksudnya, kerja otot eksentrik mesti segera diikuti dengan kerja otot sepusat. Kontraksi otot berlaku sebelum otot menyesuaikan diri dengan regangan. Kitaran pemanjangan regangan menggunakan tenaga yang tersimpan dari regangan pergerakan dan dengan itu menjadikan kerja sepusat terutamanya menjimatkan tenaga dan cepat. Dengan cara ini, pengembangan kekuatan yang sangat besar dicapai. Kitaran bergantung terutamanya pada fleksibiliti tendon dan ligamen. Kontraksi dimulakan dalam kitaran pemendekan regangan oleh spindle otot, yang memulakan refleks regangan dalam bentuk tindak balas motor terhadap rangsangan regangan.

Fungsi dan tugas

Sebelum permulaan peregangan, otot diaktifkan terlebih dahulu dalam arti pra-kelahiran. Ini mewujudkan apa yang dikenali sebagai kekakuan elastik jarak pendek (SRES). Untuk masa yang singkat, kekakuan ini membolehkan otot menahan regangan. Kekakuan Elastik Jarak Pendek terutamanya disebabkan oleh aktin-myosin otot jambatan, yang memberikan ketahanan jangka pendek untuk meregangkan. Rintangan dari jambatan berkurang dengan peregangan berterusan kerana apa yang disebut jambatan regangan. Semasa regangan, otot juga diaktifkan pada tahap refleks regangan. Ini meningkatkan daya kontraktil kerana pembentukan jambatan silang tambahan. Bahagian otot yang kontraktil, iaitu aktin dan myosin, dengan demikian meningkatkan kekakuan. Di samping itu, tendon otot memanjang kerana regangan. Refleks regangan yang disebut adalah refleks intrinsik yang mendorong penguncupan ketika otot diregangkan, sehingga dapat menyesuaikan panjang otot. Seperti refleks mana pun, refleks regangan bermula dengan rangsangan, dalam hal ini rangsangan regangan, yang dikesan oleh gelendong otot. Gelendong otot adalah sel deria dengan kepekaan mendalam dan disambungkan ke pusat sistem saraf melalui laluan saraf aferen. Di sana, pengujaan dialihkan ke jalur saraf motor yang berkesan yang memulakan pengecutan otot. Dengan cara ini, peregangan eksentrik dalam tubuh manusia ditanggapi oleh pengecutan otot sepusat. Tenaga kinetik dari peregangan kini digunakan untuk pengecutan. Walaupun banyak sumber menyebutkan bahawa tenaga kinetik disimpan tisu penghubung, begitu banyak yang menganggapnya disimpan tendon. Tendon hampir elastik dan dikatakan mampu menyimpan tenaga kinetik kerana sifat ini. Tenaga kinetik dihasilkan dalam fasa eksentrik pergerakan dan kini dilepaskan lagi. Oleh itu, kitaran pemendekan regangan mempunyai kesan penekanan kekuatan berbanding dengan kerja otot sepusat semata-mata. Kekuatan kitaran pemendekan regangan tidak dapat dicapai dengan kerja otot semata-mata sukarela. Untuk mencetuskan kitaran, tendon mesti diregangkan secara maksimum. Hanya pada tahap maksimum badan akan takut tendon pecah dan memulakan pengecutan atas alasan perlindungan. Oleh itu, kepanjangan yang tinggi menyebabkan kitaran pemendekan regangan yang lebih sukar untuk dicetuskan.

Penyakit dan gangguan

Kitaran pemanjangan regangan sangat penting untuk reaktif kekuatan. Ini merujuk kepada daya untuk melakukan pergerakan reaktif, yang berbeza dengan daya spontan kekuatan, dan dengan demikian juga siklus pemendekan regangan, dapat dipromosikan melalui latihan plyometric. Dari orang ke orang, kitaran pemanjangan regangan boleh berbeza hingga tahap tertentu dan bergantung, misalnya, pada latihan keadaan. Oleh itu, perbezaan kitaran tidak perlu disebabkan oleh penyakit. Walau bagaimanapun, sebarang penyakit neuromuskular boleh memberi kesan negatif pada siklus pemendekan regangan. Selepas kecederaan sukan, sebagai contoh, reaktif kekuatan adalah terhad. Dalam plyometrics, refleks regangan dipromosikan secara fisioterapi setelah kecederaan jenis ini. Keupayaan refleks yang lemah boleh merujuk kepada neuropati selain kecederaan sukan. Ini adalah penyakit periferal sistem saraf yang tidak mempunyai sebab trauma. Sebagai tambahan, semua pergerakan reaktif terganggu dalam varian hipokinetik-kaku dari sindrom ekstrapiramidal. Gangguan sistem ekstrapiramidal di bahagian tengah sistem saraf dapat dilihat, misalnya, di Penyakit Parkinson, korea, atau balisme. Sebagai tambahan, dadah seperti neuroleptik mempengaruhi sistem motor extrapyramidal. Selain ataxias, gegaran atau penghambatan permulaan, kecenderungan jatuh adalah gejala khas sindrom. Sistem extrapyramidal adalah struktur neuroanatomik di mana proses kawalan motor tahap tinggi berlaku. Oleh itu, tidak semua proses kawalan motor terletak di saluran piramidal sistem piramidal. Semua proses kawalan di luar sistem piramidal dikelompokkan sebagai aktiviti sistem ekstrapiramidal, termasuk, sebagai contoh, regangan regangan sebagai sebahagian daripada kitaran pemendekan regangan. Dalam konteks ini, semua lesi sistem extrapyramidal dapat mempengaruhi kitaran pemendekan regangan. Ini berlaku untuk keradangan bakteria dan autoimunologi, serta kerosakan berkaitan dengan tumor, degeneratif, trauma, dan infark pada struktur neurologi.