Situasi kecemasan dengan gejala angina pectoris | Gejala angina pectoris

Situasi kecemasan dengan gejala angina pectoris

Sekiranya baru angina simptomologi pectoris berlaku, ini adalah keadaan darurat! Dalam kes ini, doktor kecemasan mesti segera dipanggil, kerana ini adalah keadaan yang mengancam nyawa. Sehingga ketibaan ambulans, usaha harus dilakukan untuk menenangkan orang yang terjejas.

Pada mulanya, gejala angina pectoris dirawat dan bukan penyebabnya jantung menyerang, supaya jantung dapat dibekalkan dengan oksigen lagi. The jantung serangan itu sendiri kemudian dirawat di hospital. Tetapi: tidak setiap serangan angina pectoris adalah serangan jantung!

Terutama dengan stabil angina pectoris, yang berlaku terutamanya dalam keadaan tertekan, tidak ada kekurangan bekalan tetap jantung otot. Sebaik sahaja latihan selesai, kapal sekali lagi mencukupi untuk membekalkan jantung dengan oksigen yang mencukupi. Tidak stabil angina pectorissebaliknya, lebih kerap menjadi tanda infark. Lebih lanjut mengenai topik ini: Tanda-tanda a serangan jantung.

Diagnosis pembezaan

If angina pectoris simptom berlaku buat pertama kalinya, kebanyakan orang mula-mula memikirkan a serangan jantung. Namun, ia juga boleh pecah pembedahan aorta. Aorta terdiri daripada tiga lapisan.

Ini adalah lapisan paling dalam yang boleh menjadi longgar, mewujudkan rongga palsu (yang disebut pembedahan aorta). Sekiranya rongga ini, yang sentiasa diisi oleh aliran berterusan dari darah, air mata, ini disebut pecah pembedahan aorta. Sama seperti serangan jantung, ini adalah penyakit yang mengancam nyawa yang juga boleh mencetuskan gejala angina pectoris.

Walau bagaimanapun, simptomologi jenis ini tidak semestinya menunjukkan penyakit yang mengancam nyawa. Pada sebilangan pesakit, jarak dekat jantung dan perut, yang hanya dipisahkan satu sama lain oleh diafragma, juga boleh menyebabkan gejala angina pectoris akibat radang perut (gastritis). Untuk semua sebab ini, penting untuk memeriksa pesakit secara menyeluruh untuk mengesampingkan penyakit yang mengancam nyawa.

Prosedur untuk angina pectoris

Saluran 12 yang disebut elektrokardiogram (ECG 12-plumbum) sering ditulis semasa serangan angina pectoris. Di samping itu, pesakit biasanya diberi ubat untuk mengurangkan kegelisahan dan kesakitan supaya badan yang tertekan dapat berehat. Sekiranya orang yang terkena mengetahui bahawa bentuk angina pectorisnya adalah bentuk yang stabil, maka tidak perlu mengunjungi hospital, kerana gejala biasanya meningkat dengan sendirinya seiring dengan penurunan tahap tekanan. .