Pekerjaan sebagai ahli terapi semasa kehamilan | Fisioterapi ketika hamil?

Pekerjaan sebagai ahli terapi semasa kehamilan

Pekerjaan selama mengandung dikawal selia oleh Akta Perlindungan Bersalin. Ahli terapi fizikal harus melaporkannya mengandung kepada majikan supaya langkah perlindungan yang sesuai dapat diambil untuk anak yang sedang membesar. 6 minggu sebelum melahirkan dan dalam tempoh selepas bersalin (8 minggu selepas kelahiran anak) terdapat larangan undang-undang untuk bekerja.

Pada masa sebelum kelahiran, ibu dapat mengetepikan pembuangan, tetapi dia harus sedar bahawa terutama ketika bekerja sebagai ahli fisioterapi, dia akan terdedah kepada tekanan fizikal yang berat. Mobilisasi pesakit, penempatan semula, pemindahan dan juga urutan adalah tuntutan pada tubuh dari mana wanita hamil harus dilindungi. Mengendalikan bahan kimia seperti disinfektan atau ubat (contohnya di iontoforesis atau serupa) juga harus dielakkan semasa mengandung. Akta Perlindungan Bersalin harus dipatuhi dan diikuti. Larangan perubatan untuk pekerjaan juga boleh dikeluarkan.

Apa yang dilarang semasa mengandung?

Semasa mengandung, pengangkatan beban berat harus dilarang dan pengendalian bahan kimia berbahaya harus dielakkan dengan segera. Pergantian malam, bekerja pada hari cuti atau hujung minggu, dan lebih masa (lebih dari 90 jam dalam dua minggu berturut-turut) dilarang oleh Akta Perlindungan Bersalin. Selama tempoh 6 minggu sebelumnya (pengecualian jika mungkin) dan 8 minggu selepas kelahiran (wajib) ada larangan bekerja.

Juga aktiviti tertentu dilarang, di mana wanita hamil sangat dicabar. Ini termasuk aktiviti di mana wanita hamil sering harus membengkok atau meregang dengan kuat. Bermula dari bulan ke-5, wanita hamil tidak boleh menjalankan aktiviti di mana dia harus berdiri lama. Untuk keperluan tertentu, seperti menyokong pesakit, wanita hamil harus meminta pertolongan.

Kos

Fisioterapi dan fisioterapi semasa kehamilan dilindungi oleh kesihatan insurans jika alasan untuk preskripsi itu berkaitan dengan kehamilan. Fisioterapi kerana sebab-sebab lain, yang juga ada sebelum kehamilan, atau yang tidak dapat dihubungkan dengannya, akan disubsidi oleh kesihatan syarikat insurans seperti biasa. Semua ubat-ubatan dan langkah-langkah yang berkaitan dengan kehamilan dilindungi oleh kesihatan insurans.

Wanita hamil juga dikecualikan daripada pembayaran bersama. Urut atau fisioterapi juga merupakan rawatan dan oleh itu berada di bawah peraturan ini. Syarikat insurans kesihatan juga merangkumi beberapa kursus persiapan kelahiran atau sekurang-kurangnya memberi subsidi kepada mereka.

Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada penyedia. Syarikat insurans kesihatan harus dirujuk. Perkara yang sama berlaku untuk gimnastik pemulihan dan kursus.