Ensefalitis: Pencetus, Gejala, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah ensefalitis? Radang otak. Jika meninges juga meradang, doktor memanggilnya meningoencephalitis.
 • Punca: Selalunya virus (cth., virus herpes, virus TBE), kurang biasa bakteria, kulat, parasit atau penyakit autoimun.
 • Diagnosis: Pada mulanya berdasarkan soalan, pemeriksaan fizikal, pengimejan resonans magnetik (MRI), tomografi komputer (CT), elektroensefalografi (EEG). Selepas analisis darah dan cecair serebrospinal, patogen boleh ditentukan dengan jelas.
 • Rawatan: Bergantung pada pencetus, cth. dalam kes ensefalitis virus, ubat virus (virustatik) melalui infusi; tambahan rawatan simptomatik (antipiretik dan ubat penahan sakit).

Ensefalitis: Penerangan

Ensefalitis adalah istilah perubatan untuk keradangan otak. Ini biasanya disebabkan oleh virus. Walau bagaimanapun, ensefalitis juga boleh disebabkan oleh patogen lain seperti bakteria, kulat atau parasit. Dalam kes yang jarang berlaku, sistem pertahanan pesakit sendiri menyerang tisu otak yang sihat (tindak balas autoimun).

Dalam kebanyakan kes, keradangan adalah akut, bermakna penyakit itu merebak dengan cepat dan berkembang dengan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat juga keradangan otak kronik, seperti panencephalitis sclerosing subakut (SSPE) dan panencephalitis rubella progresif (PRP). Ia berlaku hampir hanya pada kanak-kanak dan remaja dan tidak boleh dirawat. Ensefalitis autoimun juga biasanya berkembang lebih perlahan daripada kes akut.

Ensefalitis: gejala

Pesakit selalunya pada mulanya mempunyai tanda-tanda penyakit yang umum seperti selesema seperti demam, sakit kepala, keletihan, sakit otot dan loya. Selepas itu, gejala khusus ensefalitis berkembang. Gejala termasuk:

 • Kesedaran terjejas (cth., kehilangan kesedaran atau kekeliruan).
 • Kemerosotan daya tumpuan dan ingatan secara tiba-tiba.
 • Muntah
 • Defisit neurologi (cth., gangguan pertuturan, bahasa, bau dan/atau rasa, sekatan pergerakan mata, lumpuh anggota badan individu)
 • Sawan
 • Jika meninges juga meradang (meningoencephalitis): kekejangan leher dan/atau belakang yang menyakitkan (meningismus)

Sekiranya terdapat tanda-tanda amaran seperti demam panas secara tiba-tiba dengan loya, sakit kepala, dan gangguan kesedaran, bawa diri anda ke hospital dengan segera!

Encephalitis: Punca dan faktor risiko.

Ensefalitis biasanya disebabkan oleh virus. Selalunya, virus mula-mula menjangkiti bahagian lain badan dan mencetuskan penyakit seperti rubella, campak, beguk, atau demam tiga hari. Kemudian, virus kemudian masuk ke dalam otak.

Di Jerman, ensefalitis berlaku terutamanya disebabkan oleh virus berikut:

 • Virus herpes simplex
 • Virus Varicella zoster
 • virus Ebstein-Barr
 • Virus campak
 • Virus beguk
 • Virus rubella
 • Enterovirus
 • Virus TBE (encephalitis meningo awal musim panas).

Di seluruh dunia, terdapat virus lain yang mungkin menjadi agen penyebab ensefalitis:

 • Lyssavirus (rabies)
 • virus West Nile
 • Arbovirus (ensefalitis Jepun)
 • virus Zika
 • virus Ebola

Ensefalitis - Jangkitan

Tetapi laluan penghantaran lain juga mungkin: Virus TBE (agen penyebab meningoencephalitis awal musim panas) dihantar kepada manusia melalui gigitan kutu. Gigitan haiwan (cth. dari kelawar) boleh menjangkiti orang dengan lyssavirus yang menyebabkan rabies. Di kawasan (sub) tropika, nyamuk sering menyumbang kepada penyebaran virus penyebab ensefalitis. Jangkitan melalui darah yang dijangkiti juga mungkin.

Penyebab lain ensefalitis

 • Bakteria (cth. patogen sifilis, tuberkulosis atau penyakit Lyme)
 • Parasit (cth. cacing atau patogen toksoplasmosis)
 • Kulat
 • penyakit autoimun (cth. multiple sclerosis)

Bakteria sampai ke otak sama ada melalui darah (contohnya, dalam kes keradangan sebelumnya di kepala), melalui kulit (contohnya, melalui furunkel kulit di kepala), atau secara langsung (contohnya, semasa pembedahan pada kepala).

Kes khas: penyakit tidur Eropah (encephalitis lethargica)

Keradangan otak yang puncanya masih belum jelas ialah apa yang dipanggil penyakit tidur Eropah (encephalitis lethargica). Ia berlaku terutamanya antara tahun 1917 hingga 1927 di seluruh dunia. Orang yang terjejas sangat mengantuk dan mengalami gangguan pergerakan yang serupa dengan penyakit Parkinson.

Nota: Penyakit ini tidak boleh dikelirukan dengan penyakit tidur Afrika (tryponosomiasis). Ia disebabkan oleh parasit yang masuk ke dalam badan melalui gigitan lalat tsetse. Walau bagaimanapun, ensefalitis juga tipikal bagi peringkat kedua penyakit ini.

Faktor risiko untuk ensefalitis

Encephalitis: pemeriksaan dan diagnosis

Untuk mendiagnosis ensefalitis, doktor bertanya tentang gejala dan sejarah perubatan pesakit. Dengan berbuat demikian, dia bertanya kepada pesakit dan saudara-maranya (anamnesis luaran). Ini adalah perlu kerana penghidap ensefalitis hanya mempunyai keupayaan terhad untuk berfikir, memahami dan berkomunikasi. Antara lain, doktor bertanya tentang aduan biasa seperti sakit kepala dan demam panas. Di samping itu, dia bertanya soalan lanjut, seperti:

 • Adakah anda baru-baru ini mengalami jangkitan virus?
 • Adakah anda disengat oleh serangga?
 • Adakah anda sedang dalam perjalanan bercuti?
 • Adakah anda pernah berhubung dengan penghidap ensefalitis?

Pemeriksaan darah dan cecair serebrospinal

Jika doktor mengesyaki ensefalitis, dia mengambil darah dan cecair serebrospinal (CSF) daripada pesakit. Cecair serebrospinal mengalir melalui otak dan saraf tunjang dan mungkin mengandungi beberapa patogen. Doktor mendapatkan sampel cecair ini melalui tusukan lumbar. Ini melibatkan memasukkan jarum ke dalam saluran tulang belakang pesakit pada tahap tulang belakang lumbar.

Pengimejan

Doktor juga melakukan imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) kepala untuk menolak penyakit otak lain, seperti pendarahan otak atau abses otak. Kadang-kadang dia juga melakukan imbasan tomografi berkomputer (CT). Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya menunjukkan perubahan yang ketara apabila penyakit itu berlanjutan.

Di samping itu, doktor melakukan electroencephalography (EEG). Ini membolehkan dia menentukan pada peringkat awal sama ada dan bagaimana keradangan itu menjejaskan fungsi otak. Dalam kes yang luar biasa, dia juga menentukan patogen melalui EEG.

Ensefalitis: Rawatan

Rawatan ensefalitis berjangkit

Jika keradangan yang disebabkan oleh bakteria tidak dapat diketepikan pada peringkat awal, doktor juga memberikan pelbagai antibiotik (ubat melawan bakteria) - juga terus ke dalam urat. Hanya apabila punca keradangan otak telah diketahui dengan jelas, doktor menghentikan agen yang tidak sesuai dan, jika boleh, mentadbir ubat yang menyasarkan patogen secara khusus.

Rawatan ensefalitis autoimun

Dalam sesetengah kes, rawatan ini tidak mencukupi terhadap ensefalitis autoimun. Doktor kemudiannya memberikan ubat lain yang memperlahankan sistem imun, seperti rituximab atau cyclophosphamide. Jika kanser mencetuskan tindak balas autoimun, terapi kanser yang dimaksudkan juga boleh membantu.

Rawatan gejala ensefalitis

Encephalitis: perjalanan penyakit dan prognosis

Peluang pemulihan daripada ensefalitis bergantung pada keparahan penyakit, patogen yang menyebabkannya, dan seberapa cepat rawatan dimulakan. Adalah penting untuk mengambil serius tanda-tanda amaran seperti demam tinggi secara tiba-tiba dengan loya, sakit kepala dan gangguan kesedaran dan mendapatkan penjelasan segera di hospital.

Kuman yang jarang berlaku di Eropah juga sangat bermasalah. Ini termasuk patogen rabies, ensefalitis Jepun dan penyakit West Nile. Tiada rawatan khusus terhadap mereka. Mereka lebih kerap membawa maut (rabies hampir selalu) atau menyebabkan kerosakan otak kekal.

Dengan penyakit autoimun yang mendasari, prognosis ensefalitis adalah baik.

Komplikasi

Ensefalitis boleh menjadi rumit jika, sebagai contoh, sawan berterusan (status epilepticus) atau pembengkakan otak berkembang (edema serebrum). Komplikasi ini berpotensi mengancam nyawa.

Ensefalitis: Pencegahan

Ini termasuk vaksinasi terhadap TBE untuk penduduk kawasan di mana virus TBE kerap disebarkan oleh kutu (kawasan TBE). Pelancong ke Asia Tenggara juga dinasihatkan untuk divaksinasi terhadap ensefalitis Jepun jika mereka merancang untuk tinggal di sana untuk tempoh yang lebih lama atau pergi ke kawasan luar bandar.