Endokarditis: Diagnosis dan Komplikasi

Walaupun proses keradangan di jantung injap tidak dapat dilihat langsung oleh doktor, ada alat yang ada untuk memudahkan diagnosis endokarditis. Oleh itu, sejarah perubatan adalah penting bagi doktor, terutama sebelum ini radang amandel atau sendi keradangan dan aduan lain. Semasa pemeriksaan fizikal, dia memberi perhatian khusus kepada pendarahan ke kulit and mukosa, dan semasa mendengar jantung gumam.

Endokarditis: diagnosis dengan ultrasound jantung.

Jantung ultrasound boleh menunjukkan lebih teruk keradangan, penumpukan, dan perubahan dalam jantung injap. ECG menunjukkan sama ada otot jantung juga dipengaruhi oleh keradangan (miokarditis). Jika endokarditis disyaki, darah kultur diambil beberapa kali untuk mengenal pasti kuman yang mendasari jika mungkin. Ini adalah kaedah terbaik untuk mencari yang sesuai antibiotik atau agen antijamur.

Komplikasi dan kursus

Komplikasi bakteria akut yang paling serius endokarditis adalah jangkitan umum yang mengancam nyawa seluruh organisma (sepsis), yang berulang kali dikuasai oleh "api membara" yang meradang di endokardium dan boleh membawa hingga mati. Sebagai tambahan, zarah individu dari inflamasi boleh terlepas dari injap jantung, masuk ke otak dengan aliran darah, tersumbat penting kapal di sana dan dengan demikian menyebabkan a strok.

Sekiranya fasa akut bertahan, kerosakan injap jantung yang tidak dapat diperbaiki dapat berkembang - terutamanya dalam kes endokarditis berulang kronik - yang dalam jangka masa panjang melemahkan otot jantung, merosakkan fungsi kardiovaskular dan juga dapat merosakkan paru-paru.

Kecacatan lanjut pada injap mitral dan aorta, yang paling sering terjejas oleh endokarditis, akhirnya boleh membawa kepada kegagalan jantung; di samping itu, risiko tertentu aritmia jantung, fibrilasi atrium, meningkat. Irama intrinsik yang tidak teratur dan kacau atrium ini mendorong pembentukan darah gumpalan, yang seterusnya dapat bergerak ke otak dan mencetuskan pukulan.

Kesan jangka panjang endokarditis

Kesan jangka panjang endokarditis sangat bergantung pada diagnosis awal dan rawatan yang berkesan - terutamanya kerana injap jantung yang rosak endokarditik sangat rentan untuk dijajah berulang kali oleh patogen kerana peningkatan mekanikal tekanan.

Sekiranya endokarditis reumatik dirawat tepat pada waktunya, kedua-dua kerosakan akut pada injap jantung dan kerosakan sekunder kronik yang disebabkan oleh proses keradangan berulang dapat dielakkan. Dalam perjalanan akut endokarditis bakteria, kematian mesti dijangkakan dalam 30 hingga 40 peratus, bahkan pada zaman perubatan moden.