Endokarditis: Rawatan dan Pencegahan

Dalam terapi of endokarditis, antibiotik digunakan untuk melawan kuman and dadah terhadap tindak balas keradangan, selain merawat penyakit yang mendasari dan sekuela. Selalunya, prosedur pembedahan juga diperlukan. Anda dapat mengetahui dengan tepat bagaimana endokarditis dirawat di sini.

Merawat endokarditis

Inilah rupa rawatan endokarditis secara konkrit:

  • Tiang terpenting dari terapi adalah pentadbiran of antibiotik - ini dimulakan walaupun disyaki, sebelum patogen telah dikesan. The tempoh terapi diselaraskan secara individu (biasanya empat hingga enam minggu) - terutamanya pada reumatik endokarditis, antibiotik rawatan mesti diteruskan dalam jangka masa yang lebih lama untuk mengelakkan kambuh. Sebagai tambahan, aspirin and kortison diberikan dalam endokarditis reumatik.
  • Dalam kursus akut yang teruk dan sekiranya berlaku kerosakan akibat kronik pada alat injap, pembedahan mesti sering dilakukan pada jantung dan injap jantung yang meradang atau cacat kronik mesti diganti dengan injap jantung prostetik. Ini dengan berkesan menghilangkan fokus keradangan dan meningkatkan prestasi jantung lagi. Walau bagaimanapun, prostesis tiruan mempunyai dua kelemahan: Jangka hayatnya terhad dan mereka memerlukan ubat seumur hidup untuk mengurangkannya darah. Kadang kala pakar bedah dapat memperbaiki injap yang rosak dengan mengetatkan atau regangan sehingga tidak diperlukan prostesis buatan. Sebagai langkah terakhir dalam keadaan teruk jantung kegagalan selepas kerosakan injap jantung, pemindahan jantung mungkin juga dipertimbangkan.
  • Di samping itu, kesudahan kerosakan injap jantung kronik seperti aritmia jantung or kegagalan jantung juga diperlakukan secara individu.
  • Sekiranya endokarditis berlaku sebagai reaksi bersamaan dalam konteks penyakit serius organisma lain, seperti kronik poliartritis, rawatan mesti ditujukan kepada penghapusan masalah yang mendasari, dalam kes ini sekali lagi penyakit imun.

Selalunya tidak mungkin untuk mencegah penyakit awal, tetapi dengan rawatan yang disasarkan dan konsisten terhadap endokarditis yang sudah habis, sekurang-kurangnya dapat mengawal atau mengandung perkembangan keradangan dan kerosakan injap.

Risiko lebih tinggi bagi mereka yang sudah terjejas

Sebaik sahaja anda menghidap endokarditis, pada asasnya, anda lebih berisiko mendapatnya lagi. Atas sebab ini, individu yang terkena - juga pesakit dengan injap jantung buatan dan kongenital yang teruk kecacatan jantung - harus menerima pencegahan - biasanya tunggal - dos of antibiotik (profilaksis endokarditis) seumur hidup mereka sebelum prosedur diagnostik atau terapi perubatan yang dirancang di mana kuman boleh memasuki aliran darah (misalnya, penyingkiran gigi, gastrousus endoskopi, pembedahan pada nasofaring, misalnya).

Walau bagaimanapun, telah ditunjukkan bahawa dalam kes kecacatan injap tertentu, sebilangan intervensi tidak berlaku membawa kepada peningkatan risiko endokarditis, itulah sebabnya garis panduan yang sebelum ini cukup ketat agak santai pada tahun 2007.

Untuk mengelakkan penyakit daripada memburuk, disyorkan pemeriksaan susulan secara berkala oleh doktor, di mana ubat tersebut terapi mungkin juga disesuaikan. Sebagai tambahan, mereka yang terkena harus mengeluarkan pasport jantung, yang harus mereka berikan dengan semua rawatan (terancang) dan juga tidak lupa ketika bercuti.

Maklumat penting untuk penghidap endokarditis

Inilah yang perlu diingat penghidap endokarditis:

  • Sentiasa mempunyai dan menunjukkan pasport jantung
  • Kebersihan gigi yang baik dan kerap dengan berus gigi yang lembut.
  • Sekiranya jangkitan kuman lebih awal dan cukup lama antibiotik terapi yang ditetapkan oleh doktor untuk.