Endokarditis

keradangan injap jantung, keradangan dinding dalaman jantung

Pengenalan

Keradangan pada jantung injap (endokarditis) adalah penyakit yang berpotensi mengancam nyawa, biasanya disebabkan oleh patogen mikroba seperti virus, bakteria atau kulat. Tidak jarang berlaku kerosakan struktur pada jantung injap menjadi hasilnya, disertai dengan kecacatan berfungsi.

Gejala endokarditis

Pada mulanya, yang simptom endokarditis sering serupa dengan mempengaruhi dan tidak dapat dibezakan dari penyakit umum lain, yang menjadikan diagnosis yang jelas sukar. Di latar depan juga terdapat penurunan berat badan, menggigil, berpeluh, otot dan sakit sendi. Setelah penyakit ini berpanjangan, warna kulit pucat disebabkan anemia sering diperhatikan, dikaitkan dengan perasaan kelemahan umum.

Sekiranya ada, relevan secara hemodinamik (iaitu mempengaruhi darah aliran) kerosakan injap, sesak nafas adalah gejala utama endokarditis: jika a jantung injap tidak lagi ditutup dengan betul (= kekurangan injap), darah mengalir kembali ke atrium semasa fasa mengisi ruang jantung (fasa tindakan jantung disebut diastole) dan ini bocor (secara perubatan: ia melebar). Aliran balik darah juga bertanggungjawab untuk fakta bahawa jumlah darah yang lebih besar daripada biasa harus dipam dari jantung ke dalam badan. Akibatnya, jantung membesar (hipertrofi); setanding dengan otot yang sangat terlatih.

Proses penyesuaian otot jantung secara semula jadi ini berlaku kepada kerja tambahan menjadi berbahaya apabila ia menjadi sangat besar sehingga darah kapal membekalkannya tidak dapat menjamin bekalan oksigen yang mencukupi. Bagi lelaki, ini berlaku apabila berat jantung kritikal yang disebut 500g melebihi, untuk wanita itu 400g. Endokarditis boleh mengakibatkan bukan sahaja kebocoran pada injap, tetapi juga penyempitan (yang disebut stenosis) saluran aliran keluar.

Seperti kekurangan injap, apabila injap jantung menyempit (stenosis), sementara otot jantung berkontraksi dalam fasa ejeksi yang disebut (sistol), tidak cukup darah kaya oksigen organ dalaman dan orang yang terjejas juga mengalami sesak nafas (istilah perubatan: dyspnoea). Salah satu cara untuk mendiagnosis endokarditis adalah apa yang disebut gema menelan. Dalam prosedur ini, fungsi jantung diuji dengan menelan ultrasound siasatan.

  • Demam, pada awalnya sekitar 38 ° C
  • Keletihan fizikal yang sedikit
  • Hilang selera makan
  • Sakit kepala.