Endoskopi: Aplikasi & Faedah Kesihatan

Endoskopi digunakan untuk visualisasi langsung organ berongga manusia dan badan berongga, yang mungkin diperlukan dalam pelbagai kepakaran perubatan untuk tujuan diagnostik dan / atau terapi. Endoskopi memungkinkan untuk prosedur invasif minimum yang berkaitan dengan penderitaan yang kurang kepada pesakit.

Apa itu endoskopi?

Endoskopi membolehkan prosedur invasif minimum yang berkaitan dengan kurang tekanan bagi mereka yang menjalani mereka. Endoskopi adalah alat tipis khas (diameter maksimum 14 mm) dan tubular yang dapat digunakan untuk memeriksa organ berongga organisma manusia, khususnya perut dan kawasan usus, lebih terperinci sebelum campur tangan pembedahan dan, jika perlu, untuk merawatnya. Walaupun endoskopi sebelumnya digunakan terutamanya untuk tujuan diagnostik (endoskopi atau juga mencerminkan), mereka kini semakin digunakan sebagai sebahagian daripada prosedur invasif minimum yang berkaitan dengan kurang tekanan untuk pesakit (pembedahan endoskopi).

Bentuk, jenis, dan spesies

Bergantung pada aplikasi tertentu, pelbagai endoskopi reka bentuk yang berbeza dan dengan sistem optik yang berbeza digunakan. Contohnya, endoskop tegar mempunyai sistem optik yang terdiri daripada kanta dan prisma berurutan. Endoskopi kaku digunakan, antara lain, sebagai laparoskop (endoskopi bahagian perut), rektoskop (endoskopi Rektal), bronkoskop (endoskopi bronkus) atau histeroskop (endoskopi uterus). Sekiranya struktur yang akan diperiksa tidak dapat dicapai dengan endoskop yang kaku, digunakan endoskop fleksibel, yang disebut endoskopi serat, yang sistem optiknya beroperasi melalui bundel serat optik yang memastikan kecerahan yang lebih tinggi, digunakan. Fiberendoskop digunakan terutamanya untuk endoskopi uterus, saluran kencing, tiub fallopio and darah kapal. Dengan bantuan endoskopi video (endoskopi elektronik) gambar yang diperoleh semasa endoskopi dipaparkan pada monitor. Di samping itu, adalah mungkin untuk mendapatkan gambar yang diperlukan melalui kapsul kecil yang dilengkapi dengan kamera semasa melalui saluran gastrointestinal, terutama usus kecil (endoskopi kapsul video).

Struktur, fungsi, dan cara tindakan

Struktur endoskopi terutamanya merangkumi sistem optik (biasanya kamera) dan alat pencahayaan di hujung instrumen, yang beroperasi dengan sejuk cahaya untuk mengelakkan kerosakan yang berkaitan dengan haba atau panas pada struktur yang sedang diperiksa atau dikendalikan. Sebagai tambahan, endoskopi konvensional mempunyai sistem penyedut dan pengairan serta saluran penyisipan untuk instrumen khas (termasuk forceps untuk penyingkiran tisu, ultrasound prob untuk endosonografi). Struktur yang diperiksa dapat dilihat dengan bantuan sistem optik, yang memancarkan cahaya dari sistem pencahayaan ke ujung endoskop yang lain atau ke monitor. Bergantung pada bidang aplikasi tertentu, baik digunakan (tiub tetap) atau endoskopi fleksibel (tiub fleksibel), yang panjangnya hingga 2 m, biasanya digunakan. Sebagai tambahan, perubahan patologi dapat dilihat dengan lebih baik dengan bantuan kromoendoskop, yang menandakan kawasan mukosa yang akan diperiksa (termasuk kawasan esofagus dan usus) dengan pewarna. Kesan ini juga dapat ditingkatkan dengan zoom endoskop, di mana gambar yang akan dinilai dapat diperbesar (hingga 100 kali). Dalam endoskopi kapsul video, kapsul ditelan dan melewati saluran gastrointestinal, menghantar data ke alat penyimpanan luaran untuk dinilai, dan akhirnya hanya dikeluarkan dari najis.

Faedah perubatan dan kesihatan

Endoskopi digunakan terutamanya untuk tujuan diagnostik dan menunjukkan nilai maklumat tinggi di samping tahap komplikasi yang rendah. Khususnya, prosedur diagnostik endoskopi digunakan dalam perubatan dalaman (laparoskopi, gastroskopi), ginekologi (endoskopi uterus, tiub fallopio, susu saluran), urologi (urethroscopy, cystoscopy), orthopedics (arthroscopy), dan ENT (panendoskopi). Di samping itu, a biopsi untuk pengesanan histologi perubahan patologi boleh diambil dari struktur tisu yang akan diperiksa semasa endoskopi dengan bantuan forceps atau sikat sitologi. Semasa bronkoskopi, lavage bronkus (pengairan dengan larutan garam atau Ringer) dapat dilakukan dengan segera jika perlu. Di samping itu, endoskopi semakin banyak digunakan dalam konteks terapi langkah-langkah. Untuk tujuan ini, instrumen yang diperlukan dalam setiap kes dipandu melalui saluran penyisipan ke kawasan yang akan dikendalikan, di mana beberapa endoskopi dapat digunakan untuk intervensi yang lebih kompleks. Contohnya, stenosis esofagus (penyempitan esofagus) dapat dilebarkan dengan bantuan endoskopi. Selanjutnya, stent (plastik, tiub logam) dapat dimasukkan untuk melebarkan penyempitan pada saluran pankreas anak sungai atau hempedu sebagai sebahagian daripada prosedur endoskopi. Begitu juga, lebih kecil polip (di dalam kolon, antara tempat lain) boleh dikeluarkan dengan endoskopi, atau hempedu dan pundi kencing batu boleh dikeluarkan, dan pendarahan perut bisul boleh disekat dengan laser. Endoskop invasif minimum juga boleh digunakan untuk menghilangkan pundi hempedu, merawat lutut arthrosis atau hernia.