Latihan ketahanan - apa yang perlu dipertimbangkan | Latihan dengan kelemahan otot jantung yang ada

Latihan ketahanan - apa yang perlu dipertimbangkan

Semasa ketahanan latihan adalah mustahak untuk menjalankan analisis individu prestasi setiap pesakit, kerana jantung tidak boleh berlebihan. Klasifikasi pertama dibuat berdasarkan klasifikasi NYHA, tetapi di atas semua pengambilan oksigen maksimum yang dapat dicapai individu (VO2peak) memainkan peranan penting. Saat ini ada dua pendekatan utama yang menjelaskan peraturan untuk ketahanan latihan.

Piawaian emas setakat ini berterusan berterusan ketahanan latihan (MCT), di mana pesakit sentiasa berlatih pada tahap 65-70% dari kapasiti maksimum mereka. Model yang lebih baru adalah latihan selang waktu, di mana pesakit mendekati had muatan maksimum mereka dalam selang waktu pendek. Dalam kedua kaedah tersebut, jantung kadar memainkan peranan yang menentukan dan mesti sentiasa dipantau semasa latihan. Jadi semasa memilih latihan ketahanan, penjagaan juga mesti diambil untuk memilih sukan yang membolehkan latihan sederhana. Ini termasuk berjalan kaki, berjoging, berenang dan berbasikal.

Rawatan / Terapi

A jantung kelemahan otot terutamanya diubati dengan ubat. Ubat-ubatan yang paling penting adalah: Penyekat beta, yang melambatkan dan menguatkan degupan jantung, sehingga melegakan tekanan pada kapal. ACE inhibitors mencegah darah kapal dari penyempitan dengan menyekat enzim tertentu, sehingga jantung tidak perlu mengepam tekanan tinggi. Sartane adalah alternatif kepada penghambat ACE jika tidak ditoleransi dengan baik.

Diuretik, adalah agen penyahhidratan yang digunakan terutamanya pada pesakit yang cenderung terkena air akibat kegagalan jantung. Glikosida jantung Glikosida jantung menguatkan dan melambatkan degupan jantung dan dengan itu melegakan tekanan dari darah kapal supaya tidak berlaku kesesakan darah. Terapi ubat dilengkapi dengan fisioterapi, psikoterapi, kelonggaran latihan, nasihat pemakanan dan kumpulan jantung. Bentuk yang lebih teruk kelemahan otot jantung mungkin memerlukan pembedahan.

  1. Penyekat beta, yang melambatkan dan menguatkan degupan jantung sehingga kapal lega.
  2. Inhibitor ACE, mencegah penyempitan saluran darah dengan menyekat enzim tertentu, sehingga jantung tidak perlu mengepam tekanan tinggi
  3. Sartanes adalah alternatif untuk ACE inhibitors sekiranya mereka tidak bertoleransi dengan baik.
  4. Diuretik, adalah agen penyahhidratan yang digunakan terutamanya pada pesakit yang cenderung terkena air akibat kegagalan jantung.
  5. Glikosida jantung Glikosida jantung menguatkan dan melambatkan degupan jantung, dengan itu menurunkan tekanan darah saluran dan mencegah aliran balik darah.