Nilai tenaga alkohol (kalori)

Pengenalan

Bahan etanol yang terkandung dalam minuman beralkohol adalah hidrokarbon yang disebut dalam istilah kimia semata-mata. Etanol dihasilkan semasa fermentasi cecair yang mengandungi karbohidrat (contohnya larutan gula) dan untuk alasan ini mempunyai bahagian yang cukup tinggi kalori. Bagi minuman beralkohol, terdapat perbezaan antara produk yang mempunyai kandungan alkohol yang agak rendah (hingga 14 vol%) dan produk yang mengandungi alkohol peratusan tinggi (lebih daripada 14 vol%).

Minuman dengan kandungan alkohol rendah termasuk

  • Bir ringan (1-3,5% mengikut jumlah)
  • Bir keseluruhan (3-5% mengikut jumlah) dan
  • Bir yang kuat (6-12 vol%). Sebilangan besar wain biasanya mempunyai kandungan alkohol kurang dari 14 vol%. Pengecualian adalah mead, yang, dengan kandungan alkohol hingga 16% vol, mesti dikira sebagai minuman beralkohol dengan peratusan tinggi.

Minuman keras dan minuman keras lain boleh mengandungi alkohol sehingga 80% vol dan untuk sebab ini juga termasuk dalam kumpulan alkohol tahan tinggi. Di Jerman, peraturan khas berlaku untuk penjualan dan penggunaan minuman beralkohol. Undang-undang yang berlaku bertujuan untuk melindungi orang muda khususnya dari kesan pengambilan alkohol yang berlebihan. Secara amnya, alkohol tidak boleh dijual kepada kanak-kanak di bawah umur yang belum mencapai usia 16 tahun. Dalam tempoh antara ulang tahun ke-16 dan ke-18, minuman tahan rendah seperti bir dan wain boleh dibeli, tetapi pembelian kalis tinggi alkohol masih dilarang.

Alkohol dan kalori

Sehingga hari ini, kebanyakan orang masih menganggap bahawa pengambilan minuman beralkohol yang kerap tidak mempunyai atau sekurang-kurangnya pengaruh apa pun terhadap angka tersebut. The kalori terkandung dalam minuman beralkohol pasti dipandang rendah dan anggapan bahawa alkohol tidak menjadikan anda gemuk tidak begitu tepat. Alkohol yang diminum secara sederhana tentunya tidak membuat anda gemuk, tetapi dengan peningkatan distorsi kandungan kalori yang agak tinggi boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang besar.

Alkohol tulen (etanol) mengandungi kira-kira 7.1 kilokalori (kkal) per gram. Ini bermaksud minum satu gram etanol dapat dibandingkan dengan memakan satu gram lemak tulen. Peraturan praktik ini tidak hanya berlaku untuk bir atau wain, tetapi terutama untuk minuman tahan tinggi seperti schnapps dan vodka.

Dengan segelas schnapps kecil (sekitar 2 cl), seseorang dapat menganggap nilai kalori sekitar 43 kilokalori (kcal). Segelas bir (0.3 liter), sebaliknya, mempunyai kandungan kalori kira-kira 136 kilokalori. Oleh itu, suatu malam di sebuah pub atau kelab boleh merangkumi lebih dari 1000 kilokalori.

Oleh itu, dapat difahami mengapa pengambilan alkohol yang kerap boleh menyebabkan masalah berat badan yang banyak. Walau bagaimanapun, bir atau wain yang dimakan secara sederhana tidak berbahaya bagi angka tersebut. Bagi penggemar koktel masih boleh dipertimbangkan bahawa hanya minuman beralkohol manis ini mempunyai banyak gula dan peratusan alkohol yang tinggi.

Berbanding dengan pengambilan bir biasa atau schnapp, minum koktel yang kerap menyebabkan kenaikan berat badan yang lebih cepat. Yang disebut "Pina Colada", misalnya, adalah salah satu minuman yang paling kaya kalori. Sebilangan kecil hanya 0.3 liter koktel berkrim ini mengandungi 720 kilokalori (kcal) yang membanggakan kalori.

Pengambilan hanya dua koktel dalam satu malam dapat memenuhi keperluan kalori sepanjang hari. Berbeza dengan Pina Colada, Calpirinha tergolong dalam minuman beralkohol yang rendah kalori. Walaupun begitu, minum koktel ini setanding dengan makan a kejutan bar.

Selain fakta bahawa alkohol mengandungi banyak kalori, juga harus diambil kira bahawa etanol mempunyai pengaruh tertentu pada saluran gastrointestinal dan pembakaran lemak. Pada dasarnya, kesan ini adalah sebab sebenar mengapa anda menurunkan berat badan secara perlahan tetapi cepat jika anda minum minuman beralkohol secara berkala. Sama seperti gula, alkohol juga dipecah oleh organisma dengan cepat.

Atas sebab ini kalori yang terkandung dalam etanol mempunyai pengaruh yang agak kecil terhadap berat badan. Walaupun begitu, ia mempunyai kemampuan untuk menghalang pemecahan kalori yang diambil semasa pengambilan alkohol. Oleh itu, semua kalori yang diambil dalam masa dengan alkohol disimpan di dalam perut.

  • Saluran usus tidak lagi dipecah, tetapi disimpan dalam simpanan lemak. Atas sebab ini, orang yang tidak berpuas hati dengan sosok mereka tidak hanya boleh mengelakkan makan makanan dengan banyak kalori. Juga pengambilan minuman beralkohol mesti dibatasi, jika tidak dihentikan sepenuhnya dalam perjalanan yang berjaya diet.