Enterobacter: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Enterobacter adalah nama yang diberikan kepada sekumpulan bakteria tergolong dalam keluarga spesies Enterobacteriaceae yang sangat banyak. Ia adalah sekumpulan Gram-negatif, berbentuk batang berbentuk bendera bakteria yang hidup secara anaerob secara fakultatif dan merupakan sebahagian daripada flora usus dalam terusan. Beberapa spesies patogen dan boleh menyebabkan meningitis, saluran pernafasan jangkitan, dan jangkitan saluran kencing.

Apa itu enterobacter?

Enterobacter adalah spesies Gram-negatif berbentuk batang yang biasanya berbentuk flagel bakteria dalam keluarga Enterobacteriaceae yang sangat besar. Bakteria hampir ada dan menjadi sebahagian daripada yang sihat flora usus pada manusia terusan bekerjasama dengan bakteria lain. Walau bagaimanapun, bahagian mereka daripada jumlah keseluruhan flora usus hanya sekitar 1 peratus. Bakteria memperoleh sebahagian besar tenaga mereka dari bahan organik, yang mereka hancurkan dan menggunakan fermentasi 2,3-butanediol untuk menghasilkan tenaga dalam keadaan anaerob. Dalam keadaan aerobik, mereka dapat memperoleh tenaga melalui pengoksidaan bahan organik dan penurunannya menjadi karbon dioksida dan air. Ciri khas semua spesies Enterobacter adalah bahawa tidak ada jalur metabolik yang dihasilkan asid seperti laktik atau asid asetik. Beberapa spesies Enterobacter bersifat patogen dan berlaku sebagai agen penyebab saluran kencing dan saluran pernafasan jangkitan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ia juga boleh menyebabkan meningitis. Majoriti spesies Enterobacter adalah patogen bukan patogenik atau fakultatif jika oleh beberapa keadaan mereka memasuki aliran darah atau organ dalaman secara langsung, atau jika sistem imun dilemahkan atau ditindas secara artifisial (ditekan). Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, spesies Enterobacter semakin dikenali sebagai penyumbang kepada jangkitan yang dijangkiti hospital (jangkitan nosokomial).

Kejadian, taburan, dan ciri

Enterobacter Gram-negatif dari keluarga Enterobacteriaceae telah mengambil alih banyak habitat di mana mereka hidup sebagai bakteria hidup bebas. Yang disebut noda Gram, yang kembali ke ahli bakteriologi Denmark Hans Christian Gram, digunakan untuk mengklasifikasikan bakteria menjadi spesies Gram-positif dan Gram-negatif. Ini adalah pewarnaan khusus yang memberikan maklumat di bawah mikroskop cahaya mengenai apakah dinding bakteria terdiri dari satu lapisan murein (peptidoglycan) atau beberapa lapisan. Dalam kes sebelumnya, pewarnaan bertindak balas gram positif dan dalam kes terakhir gram negatif. Enterobacter terdapat dalam makanan, tumbuh-tumbuhan, tanah dan di air. Sebagai bakteria usus, mereka biasanya hidup bersama dengan spesies bakteria lain. Bakteria berbentuk batang spesies Enterobacter sangat kecil, berkisar antara 0.6 hingga 1.0 mikrometer dan panjang 1.2 hingga 3.0 mikrometer. Ciri umum mereka adalah flagel perit, yang merupakan flagel di seluruh badan yang dipamerkan oleh hampir semua spesies Enterobacter. Flagella, juga disebut flagella, terdiri dari struktur seperti benang di mana bakteria dapat bergerak secara aktif melalui gerakan seperti baling-baling. Ciri lain, yang juga berfungsi untuk membezakan spesies individu, adalah antigen yang disebut Enterobacter pada flagella mereka. Dalam kebanyakan kes, ini adalah antigen jenis H, yang terdiri dari flagol termolabile protein dan bakteria mana yang boleh diubahsuai untuk mengelakkannya sistem imun sejauh mungkin. Antigen memprovokasi tindak balas imun dalam bentuk spesifik antibodi yang boleh mengikat antigen dan mencetuskan tindak balas imun. Beberapa spesies Enterobacter dapat menyelimuti kapsul mukilaginous polisakarida untuk mengelakkan serangan makrofag dan seterusnya fagositosis. Ciri khas Enterobacter adalah metabolisme mereka, yang memungkinkan mereka memperoleh tenaga melalui kitaran pernafasan aerobik (kitaran sitrat) atau melalui metabolisme fermentasi anaerob. Dalam kes terakhir, alkohol dan butanediol dihasilkan sebagai produk metabolik. Enterobacter boleh menggunakan sitrat sebagai satu-satunya karbon sumber. Gaya hidup chemoorganotrophic menjadikan Enterobacter kelihatan sedikit parasit hingga neutral dalam kapasitinya sebagai bakteria usus. Khususnya, penggunaan sisa makanan yang tidak dicerna di kolon membenarkan anggapan bahawa bakteria tidak menyebabkan bahaya pada metabolisme manusia dan juga tidak mengekstrak makanan secara parasit, kerana “penggunaan residu” dalam usus besar tidak dapat diklasifikasikan sebagai parasit kerana kurangnya daya serap usus besar epiteliumBakteria genus Enterobacter, yang merupakan sebahagian daripada flora usus, pada prinsipnya dapat diklasifikasikan sebagai tidak patogen atau sebagai patogen fakultatif kecuali jika mereka mengalami kelemahan atau penekanan buatan sistem imun (imunosupresi) dan memasuki aliran darah, di mana mereka dapat menjangkiti organ lain.

Kepentingan dan fungsi

Enterobacter hidup di dalam usus bersamaan dengan pelbagai jenis bakteria dan mikroorganisma lain. Enterobacter adalah sebahagian daripada flora usus yang sihat. Sebagai sistem keseluruhan, flora usus berperanan penting kesihatan-tugas dan fungsi yang berkaitan. Pencernaan disokong oleh pemecahan enzimatik komponen makanan tertentu dan peristalsis usus dirangsang. Bekalan badan dengan vitamin seperti tiamin, Riboflavin, B12 dan mikronutrien penting lain sangat penting untuk kesihatan. Di samping itu, flora usus yang sihat memberikan pengaruh modulasi pada sistem imun. Sistem kekebalan tubuh sentiasa dicabar dan terus "bersenam". Reaksi alergi dan reaksi autoimun cenderung berkurang. Sangat sukar untuk menentukan berapa bahagian sifat positif flora usus yang dapat dikaitkan dengan akaun Enterobacter. Sangat mungkin bahawa sifat bermanfaat dari spesies patogenik yang tidak patogen atau satu-satunya fakultatif jelas melebihi gaya hidup parasit.

Penyakit dan penyakit

Beberapa subspesies Enterobacter, seperti E. aerogenes, E. cloacae, dan Cronobacter sakazakii, dalam kes yang jarang berlaku, boleh bertindak sebagai agen penyebab jangkitan saluran pernafasan atau saluran kencing apabila keadaan jangkitan yang baik ada dan sistem kekebalan tubuh serentak lemah atau ditindas secara artifisial. Dalam beberapa kes, Enterobacter juga telah dikenal pasti sebagai agen penyebab meningitis. Jangkitan nosokomial yang berkaitan dengan jenis Enterobacter tertentu telah dilaporkan di hospital. Mematuhi kebersihan asas mengurangkan risiko jangkitan. Oleh kebersihan asas, dimaksudkan terutamanya mencuci tangan setelah pergi ke tandas. Keadaan kebersihan di bilik mandi dan tandas juga merupakan sebahagian daripada kebersihan asas. Sekiranya makanan tercemar, pemanasan hingga sekurang-kurangnya 70 darjah membunuh Enterobacter dan menjadikan bakteria tidak berbahaya. Pengendalian asas bakteria Enterobacter tidak dianjurkan, kerana Enterobacter adalah bahagian normal dari flora usus dan tidak diketahui dengan jelas apakah dan, jika demikian, apa faedahnya bagi manusia. Khususnya, kesan khusus spesies Enterobacter nonpathogenic pada peristalsis usus, metabolisme lipid dan karbohidrat, dan elektrolit mengimbangi belum dapat dijelaskan secara menyeluruh.

Buku mengenai meningitis dan meningitis.