Faktor Alam Sekitar dengan Potensi Bahaya Kesihatan

asli faktor persekitaran bersama kesihatan-mengancam potensi.

Kulit pendedahan kepada sinaran ultraviolet terus meningkat kerana pengurangan lapisan ozon pelindung atmosfera dan pelancongan jarak jauh.

Sinar kosmik dari ketinggian tinggi mengakibatkan pendedahan radiasi yang serupa dengan pekerja loji tenaga nuklear untuk kru udara dan penumpang yang kerap dalam penerbangan jarak jauh.

Buatan faktor persekitaran bersama kesihatan-mengancam potensi.

Pencemaran alam sekitar dari asap ekzos kereta dan industri, ozon, elektrosmog, racun perosak, racun rumpai, dioksin, kayu pengawet (lindane, PCP, PCB, dll.), formaldehid (dalam perabot, panel, lantai, tembakau asap, tekstil), asbestos, benzena (dalam cat, varnis, pelekat, asap ekzos kereta), logam berat (seperti arsenik, membawa, kadmium, tembaga, nikel, platinum, merkuri), Dll

Pencemaran alam sekitar menimbulkan ancaman tertentu kesihatan. Oleh itu, bahan pencemar sebahagiannya terbentuk dalam organisma kita antara lain sebilangan besar yang disebut radikal bebas, yang boleh membawa hingga kerosakan sel yang luas.

Untuk maklumat lanjut mengenai faktor persekitaran and perubatan alam sekitar, tekan di sini.

Antara lain, faktor persekitaran yang disenaraikan di atas boleh menyebabkan seseorang mempunyai keperluan bahan penting tambahan.