Enzim untuk Kecederaan dan Osteoartritis

"Siapa sahaja yang bersukan mendapat lebih banyak manfaat dari hidup!" - mengikuti cogan kata ini, berjuta-juta orang Jerman melakukan sukan dengan kerap. Kerana kesan menstabilkan jiwa dan badan sukan rekreasi telah lama terbukti secara perubatan. Tetapi di mana sahaja sukan dimainkan, ada juga risiko kecederaan sukan: lebih dari satu juta - kebanyakannya kecil - kecederaan sukan seperti lebam, serangan jantung, ketegangan otot atau keseleo didaftarkan setiap tahun semasa sukan dan permainan di Jerman.

Langkah-langkah pengiring enzim sekiranya berlaku kecederaan

Dalam sukan yang kompetitif, orang telah menggunakan enzim untuk merawat kecederaan sukan untuk tahun. Ini adalah kerana keradangan berjalan pada fasa pertama hampir setiap kecederaan sukan. Penggunaan enzim dilengkapkan dengan langkah-langkah biasa seperti:

  • Rehat, iaitu, imobilisasi organ yang cedera.
  • Ais, yang menyejukkan keradangan
  • Mampatan, iaitu, pembalut sokongan untuk bahagian badan yang cedera.
  • Ketinggian, yang bermaksud kedudukan tinggi organ yang cedera untuk mengurangkan pembengkakan

Bagaimana enzim membantu kecederaan sukan

  • Gejala keradangan seperti bengkak dan kesakitan tetap dalam had.
  • Penyembuhan kecederaan sukan dipercepat oleh enzim. Oleh itu, atlet siap digunakan kembali dengan lebih pantas.
  • Di sini, yang disebut kejutan terapi telah terbukti mengalami kecederaan akut, di mana sejumlah besar enzim diambil sekaligus untuk mencapai kesan segera.

Tetapi banyak atlet, seperti petinju dan pemain hoki ais, mengambil hari ini sebelum pertandingan - begitu pencegahan - sudah ada enzim. Sejenis terapi enzim yang nampaknya telah membuktikan nilainya. Apabila kecederaan berlaku, enzim sudah ada di dalam badan dalam jumlah yang mencukupi. Ini bermaksud bahawa kecederaan sukan biasanya berjalan lebih lancar atau bengkak yang diharapkan tidak berlaku sama sekali. Tetapi gabungan enzim juga terbukti berkesan dalam mencegah sakit otot.

Apa itu osteoartritis?

Sebilangan besar orang menderita osteoartritis pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil pada usia tua. Terutama yang terjejas adalah sendi yang mesti banyak ditanggung sepanjang hayat: sendi lutut dan pinggul. Dimanakah tulang dalam sendi bertemu, mereka dilindungi oleh lapisan pelindung rawan. Melalui pemalar tekanan, tulang rawan sendi kehilangan keanjalannya.

Permukaan halus menjadi kasar dan retak, dan rawan haus berlaku semasa pergerakan sendi. Yang melecet rawan zarah boleh merengsakan sendi dan kemudian membran sinovial juga menjadi radang. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai aktif atau keradangan arthrosis. Biasa dari arthrosis is kesakitan pada mulanya hanya semasa pergerakan atau tekanan. Kemudian, mereka juga berlaku ketika rehat.

Enzim dalam osteoartritis

Persediaan gabungan enzim telah terbukti berkesan dalam rawatan diaktifkan osteoartritis, di mana enzim campur tangan pada pelbagai titik semasa penyakit ini: terdapat penurunan pembengkakan dan peningkatan sifat aliran darah. Yang keradangan pada sendi tidak dihambat, sebaliknya perjalanannya dipercepat sehingga penyembuhan yang lebih baik dapat berlaku.

Hasilnya adalah penurunan dalam kesakitan dan kekejangan pagi dan peningkatan mobiliti sendi yang berpenyakit. Vitamin E telah membuktikan nilainya sebagai rakan kongsi. Dalam tisu lembut rematik, itu bukan sinovium, tulang rawan dan tulang yang terjejas, tetapi tisu lembut yang mengelilingi sendi, iaitu otot, ligamen, tendon dan bursa. Tisu lembut rematik juga disebabkan oleh penggunaan berlebihan, regangan satu sisi dan postur yang tidak betul, antara sebab lain.

Epikondilitis, "tenis siku atau tendonitis, sangat biasa, berkaitan dengan kesakitan yang tidak menyenangkan dan pergerakan yang terganggu. Di sini juga, gabungan enzim membawa kepada penurunan ketidakselesaan dan proses keradangan yang ketara.