Esofagitis Eosinofilik

Gambaran ringkas

 • Gejala: Esofagitis eosinofilik menyebabkan, antara lain, kesukaran menelan dan sakit di belakang tulang dada. Kanak-kanak, sebaliknya, biasanya mengadu pedih ulu hati, loya, atau sakit perut.
 • Rawatan: perencatan pengeluaran asid perut, ubat penekan pertahanan (imunosupresan), atau diet penyingkiran.
 • Punca: Esofagitis eosinofilik ialah a.e. satu bentuk alahan makanan, menyebabkan mukosa esofagus menjadi radang.
 • Faktor risiko: Orang yang mempunyai penyakit alahan dan kecenderungan kepada mereka (atopi) amat kerap terjejas oleh esofagitis eosinofilik.
 • Pemeriksaan: esophagoscopy; untuk mengesan esofagitis eosinofilik dengan pasti, doktor mengambil sampel tisu daripada mukosa esofagus menggunakan endoskop.

Apakah esofagitis eosinofilik?

Esofagitis eosinofilik adalah penyakit radang kronik esofagus. Pakar perubatan menganggapnya sebagai satu bentuk alahan makanan. Istilah eosinophilic esophagitis secara khusus menggambarkan keradangan esofagus dengan sel imun tipikal alahan:

Esofagitis eosinofilik telah menjadi salah satu bentuk esofagitis yang paling biasa. Ia memberi kesan kepada orang dewasa dan kanak-kanak. Mengikut pengetahuan semasa, kanak-kanak lelaki dan lelaki adalah dua hingga tiga kali lebih berkemungkinan untuk menghidapinya berbanding mereka yang berjantina perempuan.

Apakah jangka hayat untuk esofagitis eosinofilik?

Jangka hayat dalam esofagitis eosinofilik tidak terhad dengan rawatan yang konsisten. Walau bagaimanapun, rawatan biasanya berlangsung sepanjang hayat, kerana keradangan biasanya menyala semula dengan cepat jika tidak dirawat.

Ini selalu berlaku, sebagai contoh, apabila esofagitis eosinofilik ditangani dengan diet khas dan makanan penyebab dielakkan. Jika makanan itu kemudian dimakan semula, berlaku penyakit berulang (berulang). Sebabnya: sistem imun terus bertindak balas secara sensitif terhadap komponen makanan tertentu. Apabila sentuhan diperbaharui, mukosa esofagus menjadi meradang semula dan menyebabkan gejala tipikal.

Tanpa rawatan esofagitis eosinofilik, keradangan biasanya menjadi kronik. Lama kelamaan, tisu esofagus berubah dan esofagus menjadi kurang mudah alih. Di samping itu, ini mengakibatkan penyempitan gred tinggi (ketegangan) di tempat. Mereka yang terjejas semakin sukar untuk menelan dan menyedari bahawa makanan tersekat.

Apakah tanda-tanda esofagitis eosinofilik?

Esofagitis eosinofilik biasanya menyebabkan gejala yang berbeza pada orang dewasa dan kanak-kanak. Orang dewasa dan remaja sering mengalami kesukaran menelan dan rasa pedih di belakang tulang dada. Makanan mungkin tersangkut di esofagus (sekatan bolus). Individu yang terjejas mengalami rasa ketulan yang kadang-kadang menyakitkan dan mempunyai keinginan untuk muntah.

Kadangkala penghidap juga mengalami sensasi yang tidak menyenangkan atau sakit di bahagian esofagus sejurus selepas makan makanan tertentu. Ini dipanggil tindak balas segera esofagus akibat makanan (FIRE).

Gejala-gejala esofagitis eosinofilik selalunya bermula secara berbahaya dan sering dipandang remeh oleh mereka yang terjejas. Sebaliknya, mereka menyesuaikan tabiat makan mereka apabila penyakit itu perlahan-lahan berkembang. Selalunya, penghidap tidak menyedari bahawa mereka telah mengubah tabiat pemakanan mereka selama bertahun-tahun.

Tabiat pemakanan berikut biasanya ditemui dalam esofagitis eosinofilik kronik: pesakit

 • makan agak perlahan,
 • kunyah dengan teliti,
 • potong makanan sangat kecil,
 • sering menggunakan sos dalam kuantiti yang banyak,
 • minum dengan setiap gigitan untuk "mencuci" makanan,
 • elakkan makan di khalayak ramai kerana ingin mengelakkan situasi yang memalukan akibat kesukaran menelan.

Esofagitis eosinofilik pada bayi dan kanak-kanak biasanya ditunjukkan oleh pedih ulu hati, loya dan muntah, dan sakit perut. Kanak-kanak yang terjejas adalah cerewet, enggan minum atau makan, dan mungkin berkembang lebih perlahan daripada rakan sebaya mereka yang sihat (rencat pertumbuhan). Kanak-kanak yang tidak cukup makan sering juga letih dan mengantuk.

Bagaimanakah esofagitis eosinofilik berkembang?

Punca sebenar esofagitis eosinofilik masih tidak jelas. Hari ini, pakar menganggap bahawa esofagitis eosinofilik adalah satu bentuk alahan makanan. Dalam kes ini, sistem imun bertindak balas dengan sangat sensitif dan ganas terhadap makanan tertentu (cth. susu lembu atau gandum).

Melalui sentuhan dengan komponen makanan yang dimaksudkan, tindak balas alahan berkembang dalam membran mukus esofagus dan ia menjadi radang. Dalam proses itu, ia dijajah oleh sel imun tipikal alahan, terutamanya granulosit eosinofilik. Mungkin juga bahan alergen di udara (aeroalergen seperti debunga) boleh menyebabkan esofagitis eosinofilik.

Faktor risiko untuk perkembangan esofagitis eosinofilik nampaknya apabila sistem imun mempunyai sedikit pendedahan kepada kotoran dan kuman persekitaran pada zaman kanak-kanak. Teori ini juga dipanggil hipotesis kebersihan.

Menurut teori ini, kanak-kanak yang membesar dalam rumah tangga yang bersih terutamanya mengalami alahan lebih kerap daripada kanak-kanak yang mempunyai hubungan intensif dengan persekitaran mereka. Para saintis mengesyaki: Sistem imun belajar untuk bertolak ansur dengan bahan-bahan ini melalui sentuhan kerap dengan alergen yang berpotensi pada usia awal.

Bagaimanakah doktor mendiagnosis esofagitis eosinofilik?

Jika seseorang mempunyai aduan tentang saluran gastrousus, doktor keluarga adalah kenalan pertama yang sesuai. Jika perlu, mereka merujuk orang yang terjejas kepada pakar, ahli gastroenterologi. Dia memeriksa esofagus dengan bantuan kamera (esophagoscopy) dan dengan itu boleh mengesan eosinophilic esophagitis.

Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal

Pertama, doktor menyoal pesakit secara terperinci (anamnesis). Dia bertanya tentang gejala, berapa lama ia telah wujud dan sama ada ia hanya berlaku dalam situasi tertentu. Dia juga bertanya tentang sebarang penyakit terdahulu yang diketahui: Esofagitis eosinofilik adalah perkara biasa dalam pesakit asma dan (lain-lain) penghidap alahan.

Esofagoskopi (esofagoskopi)

Jika doktor mengesyaki (eosinofilik) esofagitis, langkah seterusnya ialah merancang endoskopi esofagus. Doktor merujuk kepada ini sebagai esophagoscopy atau esophago-gastro-duodenoscopy (ÖGD), kerana mereka biasanya menilai perut (gaster) dan duodenum juga.

Untuk endoskopi, doktor memasukkan tiub fleksibel dengan kamera ke dalam esofagus melalui mulut. Dalam pesakit dengan esofagitis eosinofilik, ia mungkin menyempit di beberapa tempat. Mukosa kelihatan bengkak dan kemerahan, biasanya mempunyai alur membujur, selalunya kerosakan tisu anulus, dan mudah berdarah.

Semasa pemeriksaan ini, doktor juga mengambil sampel tisu kecil, yang kemudiannya diperiksa oleh makmal di bawah mikroskop. Di sini, penyiasat melihat granulosit eosinofilik biasa.

Nilai darah

Tiada nilai makmal yang jelas menunjukkan esofagitis eosinofilik. Sehingga setiap pesakit kedua juga telah meningkatkan granulosit eosinofil dalam darah (eosinofilia). Sesetengah pesakit juga mempunyai tahap tinggi antibodi endogen immunoglobulin E (IgE). IgE secara amnya memainkan peranan dalam tindak balas alahan dan tahap yang tinggi mungkin menunjukkan penyakit alahan.

Bagaimanakah esofagitis eosinofilik dirawat?

Terdapat tiga pendekatan rawatan dalam rawatan esofagitis eosinofilik. Pilihan rawatan biasa ialah ubat penekan pertahanan (“kortison”), perencat asid gastrik, atau diet khas.

Rawatan dengan glucocorticoids

Satu rawatan yang mungkin untuk esofagitis eosinofilik ialah glukokortikoid (“kortison”), yang bertindak secara tempatan pada mukosa (terapi topikal). Selalunya, doktor menetapkan tablet cair dengan bahan aktif budesonide. Glukokortikoid menghalang tindak balas imun dalam tisu, menyebabkan keradangan berkurangan.

Pesakit mengambil ubat selama kira-kira enam minggu, selepas itu doktor mencerminkan semula esofagus. Sekiranya keradangan belum reda sepenuhnya, mereka biasanya menetapkan ubat selama enam minggu lagi.

Rawatan dengan perencat asid gastrik (inhibitor pam proton)

Inhibitor asid gastrik juga boleh membantu melawan esofagitis eosinofilik. Doktor menetapkan tablet dalam dos yang tinggi selama kira-kira lapan minggu dan kemudian melihat semula esofagus. Kajian sehingga kini menunjukkan bahawa kira-kira satu dalam dua hingga tiga pesakit tidak lagi mengalami gejala di bawahnya. Dalam pesakit ini, asid perut mungkin menggalakkan tindak balas imun yang kuat.

Diet penyingkiran - pelan diet untuk esofagitis eosinofilik

Pengetahuan mengenainya adalah berdasarkan pengalaman terdahulu dan penemuan saintifik. Oleh itu, ia juga dirujuk sebagai diet penghapusan "empirikal".

Perubahan dalam diet memerlukan banyak usaha di pihak pesakit, kerana mereka perlu mengelakkan sebahagian besar daripada diet biasa mereka. Keperluan pemakanan khas juga sering mengakibatkan kos yang lebih tinggi. Apa yang masih boleh dimakan oleh penghidap termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, daging, ayam, beras, kekacang dan bijirin selain gandum.

Selepas enam hingga dua belas minggu diet penyingkiran, seseorang melakukan pemeriksaan cermin esofagus berulang. Jika esofagitis eosinofilik telah bertambah baik pada masa ini, pesakit boleh mencuba makanan yang dielakkan sekali lagi, satu demi satu. Semasa proses ini, doktor memeriksa mukosa esofagus secara berkala.

Contoh: orang yang terjejas sekali lagi menguji telur selama satu hingga dua bulan. Kemudian pemeriksaan kawalan diikuti dan doktor memeriksa sama ada esofagus telah meradang semula. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk menapis makanan yang menyebabkan keradangan dan orang yang terjejas kemudiannya harus mengelakkannya seumur hidup.

Jika diet penyingkiran menjadikan bebas simptom, esofagitis eosinofilik boleh dirawat seumur hidup.

Selain diet penyingkiran 6 makanan, terdapat diet lain untuk esofagitis eosinofilik. Mereka juga boleh membantu, tetapi hampir tidak berguna untuk pelbagai sebab:

Diet unsur: orang yang terjejas hanya makan makanan cair, dicampur dengan air dan serbuk nutrien khas (makanan formula). Diet unsur sangat berkesan, tetapi bagi kebanyakan orang ia tidak mampan. Kadang-kadang rasa yang tidak menyenangkan mengganggu, dan kanak-kanak mungkin memerlukan tiub penyusuan.

Diet berasaskan ujian alahan: Pertama, ujian alahan (cth. ujian cucuk) digunakan untuk menentukan makanan yang mana pesakit bertindak balas. Pesakit kemudian secara khusus mengelakkan ini. Walau bagaimanapun, ini hanya membantu kira-kira satu daripada tiga pesakit dengan esofagitis eosinofilik. Oleh itu, doktor tidak mengesyorkan diet ini.

Rawatan jangka panjang esofagitis eosinofilik

Glukokortikoid atau perencat asid gastrik selama enam hingga dua belas minggu meningkatkan esofagitis eosinofilik dalam kebanyakan pesakit. Fasa pertama terapi ini juga dipanggil terapi induksi. Walau bagaimanapun, jika pesakit berhenti mengambil ubat selepas ini, esofagus akan cepat meradang semula.

Mereka memilih ubat daripada fasa pertama terapi yang berjaya dan biasanya mengurangkan dos. Selepas satu hingga dua tahun, mereka kemudian memeriksa esofagus sekali lagi menggunakan endoskopi esofagus.

Begitu juga dengan diet yang berjaya. Sekiranya pesakit mula makan secara normal semula, esofagitis berulang adalah pasti. Oleh itu, adalah perlu bahawa mereka secara kekal menjauhkan diri daripada makanan penyebab.

Jika rawatan pertama gagal untuk melegakan esofagitis eosinofilik, doktor mengesyorkan salah satu terapi lain yang mungkin.

Rawatan striktur

Selalunya, esofagus tidak bergerak kerana keradangan yang lama dan menunjukkan penyempitan (sempitan). Dalam kes ini, pembesaran belon boleh membantu. Dalam prosedur ini, doktor menolak belon sehingga ke bahagian sempit esofagus dan mengembangkannya. Ini meluaskan kawasan yang terjejas dan makanan boleh melalui lebih mudah lagi.

Sebagai alternatif, doktor "bougie" kawasan sempit dengan, sebagai contoh, penutup plastik berbentuk kon ("bougies"). Semasa refleksi, mereka berulang kali menekan bougies ini melalui penyempitan, menggunakan bougie yang lebih besar setiap kali.