Epidemiologi | Tendonitis Achilles

Epidemiologi

Tendonitis Achilles berlaku terutamanya pada orang yang melakukan lebih banyak sukan atau bahkan atlet yang kompetitif. Dalam konteks ini, pelari khususnya menderita

  • Kira-kira 9% daripada semua atlet kompetitif menderita Tendonitis Achilles. - Pada populasi umum satu orang dari 10000 menghidap penyakit ini (1/10000).

Secara amnya, aduan pertama kali terjadi pada awal atau akhir latihan atau aktiviti sukan, di mana pesakit sering mengalami kesakitan kelegaan. Dengan ketegangan lebih lanjut kesakitan meningkat semakin banyak sehingga mustahil untuk bergerak atau melakukan sukan tanpa rasa sakit. Gejala juga berbeza antara akut dan kronik Tendonitis Achilles.

Dengan akut Tendon Achilles keradangan terdapat peningkatan secara beransur-ansur kesakitan di tendon Achilles tepat di atas tumit. Proses ini biasanya berlangsung selama beberapa hari dan rasa sakit menjadi semakin teruk. Kesakitan dapat diatasi sementara dengan berehat.

Semasa pemeriksaan manual Tendon Achilles, dapat dilihat bahawa ia telah mengeras sebagai tanda tendonitis Achilles akut. Tendonitis Achilles kronik sering mengikuti tendonitis Achilles akut. Dengan tendonitis Achilles kronik, kesakitan berlaku selama beberapa minggu atau bulan.

Rasa sakitnya tetap sama dengan setiap jenis pergerakan atau aktiviti sukan, tetapi sangat kuat ketika berlari menanjak atau menaiki tangga. Selepas berehat atau pada waktu pagi, kesakitan sangat kuat kerana Tendon Achilles mengeras sedikit dan tidak cukup elastik untuk melakukan pergerakan tanpa rasa sakit ketika regangan digunakan semula. Kadang-kadang nodul kecil dijumpai semasa palpasi, terutama pada jarak 2-4 cm dari pangkal tendon Achilles di tulang belakang.

Selalunya tendon Achilles membengkak dan menebal dan sedikit kemerahan kulit di atas tendon Achilles dapat dilihat. Jarang sekali anda juga dapat mendengar sedikit bunyi retak ketika anda menekan tendon Achilles dengan anda jari semasa menggerakkan anda buku lali. Tidak semua kriteria perlu dipenuhi untuk dapat membicarakan keradangan tendon Achilles. Contohnya, kemerahan pada kulit berlaku agak jarang.

Tempoh tendonitis Achilles

Tempoh tendonitis Achilles bergantung kepada keparahan penyakit. Di samping itu, pada dasarnya terdapat dua jenis yang berbeza, tendonitis Achilles akut dan kronik. Keradangan akut, yang berlaku secara tiba-tiba, dapat sembuh setelah satu hingga dua minggu jika tendon terhindar dan mungkin dengan tindakan lebih lanjut seperti fisioterapi.

Sekiranya keradangan menjadi lebih teruk atau kronik, terapi atau pembedahan konservatif yang berpanjangan sering diperlukan. Selepas ini, yang terjejas kaki bergerak dalam serentak selama satu hingga dua bulan, diikuti dengan fasa pemulihan sekitar tiga bulan. Dalam tempoh ini, tendon mesti dilindungi dan tidak boleh dikenakan beban tinggi.

Keradangan tendon Achilles adalah kecederaan yang berlebihan. Selalunya berlaku apabila beban meningkat dengan ketara dalam jangka waktu yang singkat dan tendon Achilles terdedah kepada beban tinggi yang tidak diketahui. Dalam berlari, penyakit ini sangat biasa dan disebabkan oleh beban berlebihan, yang disebabkan oleh Ketika berjalan menanjak, tendon Achilles juga diregangkan kuat dengan setiap langkah, yang tidak menimbulkan masalah untuk waktu tertentu, tetapi tendon Achilles dapat cepat lelah di masa depan kerana tekanan tambahan.

Selain medan, permukaan latihan juga merupakan kemungkinan penyebab keradangan tendon Achilles. - terlalu banyak kilometer latihan,

  • Kelajuan berjalan terlalu pantas atau
  • Terutama kawasan berbukit disukai. Contohnya, jika anda menukar dari jalan hutan ke aspal, anda mungkin akan mengalami lebih banyak ketidakselesaan selepas itu.

Sebagai tambahan kepada peningkatan aktiviti latihan, memendekkan waktu rehat di antaranya juga dapat menyebabkan rasa sakit meningkat. Sebagai tambahan kepada syarat latihan, kasut tidak boleh diabaikan sebagai kemungkinan penyebab kecederaan tendon Achilles. Terutama apabila wanita memakai kasut yang sangat panjang dengan tumit tinggi, tendon Achilles dapat dipendekkan kerana kasut dengan tumit tinggi memampatkan tendon Achilles.

Ketika menukar ke kasut biasa, masalah sering terjadi kerana tendon Achilles melebar untuk memastikan berjalan normal. Usia juga berperanan dalam perkembangan radang tendon Achilles. Orang yang berumur lebih dari 35 tahun sangat terdedah.

Remaja dan orang dewasa muda, sebaliknya, sangat jarang menghadapi masalah, walaupun dalam keadaan berat. Secara anatomi, otot betis yang terlalu lemah atau terlalu pendek (gastrocnemius dan soleus) serta buku lali sendi dengan pergerakan terhad boleh menyebabkan masalah tendon Achilles. Salah letak kaki akibat dari kaki kelab atau kaki runcing juga boleh menyebabkan masalah tendon Achilles.

Walau bagaimanapun, penyelewengan ini sering diubati secara konservatif tepat selepas kelahiran dan biasanya tanpa kerosakan akibatnya. Keradangan tendon Achilles adalah penyakit yang sangat tipikal atlet yang kompetitif dan di antaranya terutama pelari. Orang yang suka pergi berjoging untuk masa yang lama sangat kerap terkena tendonitis Achilles.

Oleh itu, kumpulan risiko ini khususnya harus memperhatikan sakit pada tendon Achilles dan kawasan betis dan, jika perlu, jaga kawasan tersebut untuk mengelakkannya keadaan dari bertambah buruk. Jogging Oleh itu, merupakan faktor risiko untuk pengembangan radang tendon Achilles, kerana beban yang melampau terutama dilakukan melalui tendon Achilles semasa sukan ini dan barulah ia diedarkan ke seluruh badan. Dengan setiap langkah, beban semasa berjoging adalah gandaan dari berat badan.

Oleh itu, sangat mengejutkan apabila sebilangan besar atlet kompetitif mendapat tendonitis Achilles sekurang-kurangnya sekali dalam karier mereka. Kaki pes valgus adalah kepincangan patologi kaki. Di sini, bahagian dalam (medial) tepi kaki diturunkan, sementara bahagian luar (lateral) kaki dinaikkan.

Kaki pes valgus lebih kerap dijumpai bersama dengan kaki rata dan lutut. Dari sudut perubatan, kaki merpati adalah masalah, terutama dengan beban tinggi seperti yang sering dijumpai dalam sukan. Oleh kerana kedudukan kaki yang tidak wajar, regangan pada tendon Achilles meningkat dengan ketara berbanding dengan kedudukan kaki yang sihat. Terutama berkaitan dengan kaki rata, daya mekanikal pada tendon Achilles meningkat kerana fungsi penggulungan semula jadi dihapuskan.