Analgesia Epidural semasa Kelahiran: Kelebihan dan Risiko

Apakah kelahiran epidural?

Epidural adalah prosedur anestetik yang sering digunakan semasa bersalin untuk melegakan kesakitan yang sangat kuat yang dialami oleh wanita. Untuk melakukan ini, doktor menyuntik ubat dekat dengan saraf tunjang, menekan penghantaran isyarat dari saraf untuk tempoh masa tertentu. Dengan dos yang betul, pesakit tidak sakit, tetapi masih boleh terus menolak.

Bilakah epidural digunakan semasa bersalin?

Kelahiran epidural biasanya dilakukan atas permintaan wanita hamil. Walau bagaimanapun, terdapat sebab lain untuk menggunakan epidural semasa bersalin:

  • kelahiran berisiko tinggi, contohnya dalam kes tekanan darah tinggi semasa mengandung
  • sakit teruk semasa kelahiran sebelumnya tanpa epidural
  • kehamilan dengan kembar atau kembar tiga
  • kedudukan abnormal tertentu kanak-kanak dalam saluran kelahiran
  • pembedahan yang dijangkakan semasa kelahiran, contohnya episiotomi
  • penyakit ibu, contohnya kencing manis

Apa yang anda lakukan semasa kelahiran epidural?

Semasa epidural, saraf tulang belakang tertentu dibius. Untuk melakukan ini, doktor menggunakan jarum khas untuk menusuk kulit yang dibius tempatan di antara dua vertebra di kawasan tulang belakang lumbar. Wanita hamil biasanya berbaring di sebelah kiri, kerana dalam kedudukan ini anak tidak menekan saluran darah besar di perut ibu.

Kini dia menuntun jarum ke hadapan kulit pejal yang mengelilingi saraf tunjang (dura mater). Dia menolak tiub plastik nipis ke dalam apa yang dipanggil ruang peridural ini (juga ruang epidural), di mana ubat penahan sakit (anestetik) disuntik. Pam picagari automatik memastikan tahap anestetik yang berterusan. Pesakit kini hanya merasakan sensasi tekanan, tetapi tiada lagi kesakitan.

Apakah risiko kelahiran epidural?

Di kawasan tapak tusukan, bakteria yang diperkenalkan walaupun dibasmi kuman dengan berhati-hati boleh menyebabkan pengumpulan nanah (abses) terkapsul yang memampatkan saraf tunjang dan menyebabkan kesakitan. Pesakit juga mungkin alah kepada ubat-ubatan yang digunakan. Komplikasi yang jarang berlaku tetapi berbahaya ialah suntikan anestetik tempatan secara tidak sengaja ke dalam saluran darah. Ini boleh mengakibatkan sawan dan aritmia jantung yang serius.

Biasanya tiada bahaya kepada kanak-kanak semasa kelahiran epidural: pernafasan dan degupan jantung hampir tidak terjejas oleh ubat yang digunakan.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas kelahiran epidural?

Oleh kerana koordinasi otot batang dan kaki terhad untuk seketika selepas bersalin akibat bius, anda hanya perlu berdiri di bawah pengawasan selepas kelahiran epidural untuk mengelakkan terjatuh.

Maklumat pengarang & sumber

Teks ini sepadan dengan keperluan kesusasteraan perubatan, garis panduan perubatan dan kajian semasa dan telah disemak oleh pakar perubatan.