Anestesia Epidural: Kegunaan, Faedah, Risiko

Apakah epidural?

Semasa epidural, penghantaran isyarat saraf saraf tunjang terganggu dengan menyuntik ubat. Saraf tunjang berjalan di sepanjang tulang belakang di saluran tulang belakang dan menghantar isyarat saraf antara otak dan badan. Dengan PDA, isyarat saraf sensitif yang disebabkan oleh kesakitan, suhu atau tekanan tidak lagi sampai ke otak. Begitu juga, impuls pergerakan dari otak ke otot terganggu.

Bilakah anestesia peridural digunakan?

Anestesia peridural adalah alternatif yang lembut kepada anestesia am untuk banyak operasi. Ia boleh digunakan untuk membius kawasan besar badan tanpa pesakit kehilangan kesedaran. Ia juga digunakan untuk melegakan kesakitan akut dan kronik jangka panjang. Di samping itu, prosedur ini membolehkan penghantaran dengan kesakitan yang rendah, sebab itu ramai wanita meminta suntikan epidural untuk bersalin.

Maklumat lanjut: Kelahiran PDA

Apakah yang dilakukan semasa anestesia epidural?

Untuk kebas saraf tulang belakang semasa anestesia peridural, doktor memasukkan jarum khas ke dalam kulit yang telah dibasmi kuman di atas tulang belakang dan memajukannya di antara dua vertebra. Dalam proses itu, ia menembusi pelbagai ligamen tulang belakang sehingga ia mencapai ruang peridural yang dipanggil. Kawasan ini mengelilingi apa yang dipanggil meninges tulang belakang.

Apakah risiko anestesia periidural?

Kesan sampingan PDA yang lain termasuk pengekalan kencing sementara, yang mesti dirawat dengan kateter kencing, atau penurunan tekanan darah secara tiba-tiba. Sakit kepala selepas PDA biasanya disebabkan oleh penembusan tidak sengaja pada kulit saraf tunjang. Biasanya, ini boleh dirawat dengan baik dengan ubat penahan sakit.

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas anestesia periidural?