Hernia Epigastrik: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

  • Simptom: Selalunya tanpa gejala, mungkin sakit, menarik atau tekanan apabila mengetatkan otot perut. Kesakitan yang teruk secara tiba-tiba, loya dan muntah menunjukkan kemungkinan terperangkapnya organ dalam kantung hernia yang mengancam nyawa.
  • Rawatan: tiada rawatan untuk hernia kecil tanpa gejala, pembedahan untuk hernia yang lebih besar atau dalam keadaan kecemasan jika organ terperangkap
  • Punca dan faktor risiko: Kelemahan tisu penghubung kongenital atau diperolehi, hernia yang lebih kecil mungkin membesar apabila mengangkat beban berat, menekan atau batuk dengan kuat; faktor risiko: Obesiti, kehamilan, tekanan tinggi dalam perut akibat tumor atau pengekalan air; berjalan dalam keluarga.
  • Diagnosis: palpasi abdomen dengan dan tanpa batuk atau meneran, jarang pemeriksaan ultrasound tambahan
  • Prognosis: Biasanya penyakit tidak berbahaya tanpa rawatan dalam kes hernia kecil, dalam kes hernia yang lebih besar boleh dirawat dengan baik selepas pembedahan dengan rehat yang mencukupi untuk pemulihan
  • Pencegahan: Elakkan faktor risiko seperti berat badan berlebihan, perhatikan teknik mengangkat yang baik semasa mengangkat beban berat

Apakah hernia epigastrik?

Hernia sama ada kongenital atau diperoleh kemudian. Hernia epigastrik berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa, biasanya antara sternum dan pusar - kadang-kadang di beberapa tempat sekaligus.

Hernia epigastrik dibezakan daripada hernia inguinal dan apa yang dipanggil diastasis rektus. Dalam hernia inguinal, yang berlaku pada bayi lelaki dan kanak-kanak kecil, hubungan antara skrotum dan rongga perut kekal disebabkan oleh penghijrahan lewat testis ke dalam skrotum semasa tahun pertama kehidupan. Dalam sesetengah kes, organ tergelincir ke dalam sambungan ini dan keadaan ini dipanggil hernia inguinal (hernia inguinal).

Dalam diastasis rektus, helai kiri dan kanan otot perut lurus (six-pack, otot rektus abdominis) menyimpang. Ini menghasilkan ketinggian yang sama bagi garis tengah (linea alba) antara pusat dan sternum. Ini bukan hernia kerana tiada kantung hernia. Terdapat risiko pemenjaraan visera. Pembedahan adalah terutamanya untuk sebab estetik.

Hernia epigastrik: Apakah simptomnya?

Hernia dinding perut selalunya tidak menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor untuk penjelasan lanjut. Aduan biasa hernia dinding perut biasanya adalah ketidakselesaan tekanan kronik di bahagian atas abdomen atau sensasi terbakar, sakit atau menarik. Ketidakselesaan sering bertambah apabila duduk, bersin atau membuang air besar.

Hernia dinding perut utama selalunya kelihatan jelas dan selalunya memberi tekanan psikologi bagi mereka yang terjejas.

Gejala seperti sakit tiba-tiba di kawasan hernia menunjukkan bahawa organ perut terperangkap dalam kantung hernia. Ada kemungkinan bahawa bekalan darah ke organ terganggu - yang mungkin mengancam nyawa. Dalam kes ini, berjumpa doktor dengan segera. Mual dan muntah adalah gejala tipikal yang lain.

Sekiranya berlaku sakit teruk secara tiba-tiba di bahagian perut dengan loya dan muntah, jangan biarkan masa berlalu dan, jika ada keraguan, maklumkan perkhidmatan perubatan kecemasan. Selain daripada hernia pada dinding perut, gejala ini mungkin menyembunyikan penyakit serius atau mengancam nyawa yang lain.

Dengan hernia epigastrik, hanya terdapat risiko keseluruhan yang rendah untuk terperangkap pada organ perut. Hernia bahagian atas abdomen yang lebih kecil, yang membentuk kebanyakan kes, biasanya kekal tanpa gejala. Doktor biasanya mengesyorkan rawatan hanya jika terdapat gejala dan jika organ terperangkap dalam hernia yang lebih besar, yang merupakan kecemasan perubatan.

Dalam kes ini, pakar bedah mengeluarkan kantung hernia semasa pembedahan dan menempatkan semula kandungan kantung hernia ke dalam perut. Pakar bedah sering menggunakan jaringan plastik untuk menguatkan dinding perut untuk mengelakkan kantung hernia lain. Selalunya, jahitan sudah cukup untuk menutup hernia dalam jangka masa panjang.

Hernia yang dipenjarakan biasanya merupakan kecemasan, dan perkhidmatan perubatan kecemasan harus dipanggil.

Sebab dan faktor risiko

Walaupun sesetengah kanak-kanak dilahirkan dengan diagnosis hernia epigastrik, ia sebenarnya cenderung berlaku pada orang yang lebih tua. Ini kerana kelemahan tisu penghubung yang semakin meningkat pada usia tua memihak kepada keadaan hernia. Juga pada orang yang berlebihan berat badan, tisu penghubung sering lemah, sehingga terdapat peningkatan insiden koyakan dan hernia.

Tumor atau pengumpulan air dalam rongga perut dalam beberapa penyakit ("lemak" atau "perut buncit") juga menggalakkan hernia dinding perut dan hernia lain. Wanita hamil juga lebih kerap terjejas. Mengangkat berat, batuk berat atau menolak adalah faktor yang sering membesarkan hernia kecil yang sedia ada.

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda mengesyaki anda menghidap hernia epigastrik, sebaiknya berjumpa doktor keluarga anda atau pakar gastroenterologi. Dia akan cuba bercakap dengan anda terlebih dahulu (anamnesis). Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor akan meminta pesakit batuk atau tegang perut untuk merasai perubahan. Tekanan perut yang meningkat biasanya membolehkan bonjolan dirasai. Kantung hernia yang membonjol ini di bawah tekanan mengesahkan kepada doktor diagnosis hernia dinding perut.

Pemeriksaan ultrasound juga diperlukan dalam beberapa kes sahaja.

Hernia epigastrik: perjalanan penyakit dan prognosis

Tingkah laku selepas pembedahan hernia dinding perut

Pembedahan hernia dinding perut (pembedahan hernia dinding perut) biasanya bukan prosedur utama. Walau bagaimanapun, selepas pembedahan, luka mesti mempunyai masa untuk sembuh dengan tenang supaya hernia baru tidak berlaku.

Bergantung pada saiz hernia yang dibedah, doktor biasanya mengesyorkan mengelakkan aktiviti fizikal selama dua hingga tiga minggu. Sehingga tiga bulan selepas pembedahan, doktor menasihatkan supaya tidak mengangkat berat.

Cuti sakit biasanya diberikan untuk tempoh antara tujuh dan 14 hari, bergantung kepada saiz operasi dan bagaimana ia berlangsung. Berapa lama anda sebenarnya tidak bekerja selepas pembedahan hernia dinding perut bergantung, tentu saja, pada jenis aktiviti. Kerja fizikal yang berat tidak boleh dilakukan sehingga tiga bulan selepas itu.

pencegahan

Pada asasnya, untuk pencegahan, adalah wajar untuk mengelakkan faktor risiko seperti berat badan yang sangat berlebihan atau mengangkat berat. Teknik mengangkat yang sesuai (“dari posisi mencangkung dan bukannya kedudukan berdiri”) atau tali pinggang perut untuk mengangkat beban berat juga membantu.