Epiglottitis: Gejala dan rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Sakit tiba-tiba, rasa sakit yang teruk, pertuturan yang tidak jelas, menelan sakit atau tidak mungkin, air liur, sesak nafas dan tercekik tiba-tiba berlaku (kecemasan perubatan)
 • Punca dan faktor risiko: Selalunya jangkitan dengan bakteria Haemophilus influenza jenis B, lebih jarang Streptococcus pneumoniae atau Staphylococcus aureus; vaksinasi yang tidak mencukupi terhadap HiB adalah faktor risiko, terutamanya pada orang dewasa.
 • Diagnosis: diagnosis visual oleh doktor, sedikit pemeriksaan lanjut yang mungkin untuk mengelakkan tercekik, pernafasan buatan atau trakeotomi disediakan atas dasar kecemasan, jarang trakeoskopi
 • Rawatan: Biasanya pernafasan buatan, pemberian antibiotik melalui aliran darah terhadap bakteria, pemberian sediaan kortison untuk membendung keradangan
 • Prognosis: Dirawat biasanya sembuh selepas beberapa hari tanpa akibat, serangan tercekik berakhir dengan maut dalam sepuluh hingga 20 peratus kes

Gambaran ringkas

Simptom: Sakit tiba-tiba, rasa sakit yang teruk, pertuturan yang tidak jelas, menelan sakit atau tidak mungkin, air liur, sesak nafas dan tercekik tiba-tiba berlaku (kecemasan perubatan)

Punca dan faktor risiko: Selalunya jangkitan dengan bakteria Haemophilus influenza jenis B, lebih jarang Streptococcus pneumoniae atau Staphylococcus aureus; vaksinasi yang tidak mencukupi terhadap HiB adalah faktor risiko, terutamanya pada orang dewasa.

Diagnosis: diagnosis visual oleh doktor, sedikit pemeriksaan lanjut yang mungkin untuk mengelakkan tercekik, pernafasan buatan atau trakeotomi disediakan atas dasar kecemasan, jarang trakeoskopi

Rawatan: Biasanya pernafasan buatan, pemberian antibiotik melalui aliran darah terhadap bakteria, pemberian sediaan kortison untuk membendung keradangan

Prognosis: Dirawat biasanya sembuh selepas beberapa hari tanpa akibat, serangan tercekik berakhir dengan maut dalam sepuluh hingga 20 peratus kes

Secara keseluruhan, bagaimanapun, bilangan kes semakin berkurangan - epiglottitis kini telah menjadi penyakit yang jarang berlaku.

Mangsa sejarah epiglottitis yang mungkin terkenal ialah presiden pertama Amerika Syarikat, George Washington.

Apakah tanda-tanda?

Epiglottitis sentiasa menjadi kecemasan. Ini kerana gangguan pernafasan akut selalunya berlaku dalam masa yang sangat singkat iaitu enam hingga dua belas jam selepas permulaan penyakit. Oleh itu, hubungi doktor kecemasan dengan segera, walaupun ternyata gejala mungkin telah dicetuskan oleh penyakit lain.

Epiglottitis berkemungkinan berlaku jika gejala berikut hadir:

 • Orang yang terjejas kelihatan sangat sakit dan mengadu sakit tekak yang teruk apabila bercakap.
 • Demam melebihi 39 darjah Celsius dan bermula secara tiba-tiba.
 • Ucapan adalah "berkumpul."
 • Menelan biasanya tidak mungkin lagi.
 • Nodus limfa di leher membengkak.
 • Sesetengah pesakit tidak mahu bercakap atau tidak dapat berbuat demikian.
 • Pernafasan sukar dan bunyi seperti berdengkur (pernafasan serak). Ini sebahagiannya kerana tasik air liur telah terbentuk di kerongkong.
 • Rahang diregangkan ke hadapan dan mulut terbuka.
 • Postur duduk orang yang terjejas dibengkokkan ke hadapan, manakala kepala dicondongkan ke belakang (tempat duduk jurulatih), kerana pernafasan lebih mudah dengan cara itu. Orang yang terjejas enggan berbaring.
 • Pesakit pucat dan/atau berwarna biru.
 • Meningkatkan sesak nafas

Tercekik yang mengancam nyawa mungkin berlaku dengan epiglottitis - dalam kes ini, hubungi ambulans dan doktor kecemasan dengan segera!

Perbezaan antara epiglottitis dan pseudocroup

Walau bagaimanapun, walaupun epiglottitis adalah keadaan yang mengancam nyawa, pseudogroup biasanya tidak berbahaya. Perbezaan berikut wujud:

Epiglottitis

Kumpulan Pseudokrat

Patogen

Kebanyakannya bakteria Haemophilus influenzae jenis B

Kebanyakannya virus, cth. virus parainfluenza

Keadaan am

Sakit teruk, demam panas

Biasanya tidak terjejas dengan ketara

Permulaan penyakit

Tiba-tiba daripada kesihatan yang terbaik, dengan cepat menjadi lebih teruk

Perlahan, peningkatan permulaan penyakit

Ciri-ciri tipikal

Bahasa tandas, kesukaran menelan yang teruk, orang yang terjejas tidak dapat menelan air liur mereka sendiri

Batuk menyalak, serak, terutamanya pada waktu malam, tetapi tiada kesukaran untuk menelan

Epiglottitis tidak menyebabkan suara serak atau batuk.

Sebab dan faktor risiko

Dalam sesetengah kes, penghidap mempunyai jangkitan remeh sebelum epiglottitis, seperti sakit tekak yang sejuk atau ringan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, penghidap jatuh sakit daripada kesihatan yang sempurna dan sempurna. Tidak seperti pseudocroup, yang lebih biasa, epiglottitis tidak mempunyai kejadian bermusim; epiglottitis berlaku pada setiap masa sepanjang tahun.

Haemophilus influenzae jenis B

Bakteria Haemophilus influenzae jenis B, yang menyebabkan epiglottitis, menjajah membran mukus saluran pernafasan (hidung, tekak, trakea) dan boleh menyebabkan keradangan di sana. Ia berjangkit melalui batuk, bercakap atau bersin (jangkitan titisan).

Tempoh inkubasi, iaitu masa antara jangkitan dan gejala pertama, adalah dua hingga lima hari. Pada masa lalu, bakteria itu telah tersilap dianggap sebagai punca influenza dan oleh itu dipanggil "influenzae".

Pemeriksaan dan diagnosis

Doktor melakukan pemeriksaan fizikal hanya jika tiada kesukaran bernafas lagi. Peralatan untuk pernafasan buatan dan sekurang-kurangnya pemberian oksigen mesti sentiasa bersedia sekiranya ia berkembang.

Doktor kemudian memeriksa rongga mulut dan farinks dengan spatula. Pada kanak-kanak, epiglotis yang meradang boleh dilihat dengan perlahan-lahan menolak lidah.

Jika perlu, laringoskopi atau trakeoskopi dan bronkoskopi diperlukan. Epiglotis kelihatan merah dan bengkak.

Sekiranya pesakit tercungap-cungap dan mempunyai warna biru (sianosis), pernafasan buatan (intubasi) disyorkan pada peringkat awal. Untuk melakukan ini, tiub pernafasan diletakkan di kerongkong melalui mulut atau hidung untuk memastikan saluran pernafasan.

Bagaimanakah epiglottitis dirawat?

Epiglottitis dirawat sebagai pesakit dalam dan dengan rawatan rapi. Di hospital, pesakit dipantau dengan teliti dan, jika perlu, pengudaraan buatan. Infusi melalui vena membekalkannya dengan nutrien dan mengawal keseimbangan cecair.

Dia juga menerima antibiotik intravena seperti cefotaxime atau cephalosporins dalam tempoh sepuluh hari. Tambahan pula, doktor yang merawat memberi kortison (glukokortikoid) melalui vena supaya keradangan epiglotis berkurangan. Semburan pam dengan epinefrin membantu melegakan gangguan pernafasan akut.

Jika penangkapan pernafasan akan berlaku, orang yang terjejas dimasukkan segera, yang mungkin sukar kerana epiglottitis. Di samping itu, semburan adrenalin diberikan.

Sebagai peraturan, pesakit diventilasi secara buatan selama kira-kira dua hari. Dia tidak dilepaskan sehingga tiada lagi aduan berlaku selama lebih daripada 24 jam.

Langkah-langkah yang perlu diambil sehingga doktor kecemasan tiba

Sehingga doktor kecemasan tiba, anda harus menenangkan pesakit dalam kes epiglottitis, kerana keseronokan yang tidak perlu sering memburukkan lagi sesak nafas. Oleh itu, jangan cuba melihat ke bawah dalam apa jua keadaan.

Buka tingkap untuk memberikan udara segar. Pakaian menyempitkan terbuka. Beri perhatian kepada postur yang pesakit ingin pakai.

Tempat duduk jurulatih dengan batang bengkok ke hadapan, lengan disandarkan pada paha dan kepala dipusingkan ke atas sering memudahkan pernafasan.

Kursus penyakit dan prognosis

Dengan terapi yang tepat pada masanya, gejala bertambah baik dalam beberapa hari, dan epiglottitis sembuh tanpa sekuela. Jika epiglottitis dikesan atau dirawat terlalu lewat, ia boleh membawa maut.

pencegahan

Oleh kerana bakteria Haemophilus influenzae jenis B kebanyakannya adalah pencetus epiglottitis, apa yang dipanggil vaksinasi HiB memberikan perlindungan yang berkesan.

Suruhanjaya Vaksinasi Tetap (STIKO) Institut Robert Koch (RKI) mengesyorkan vaksinasi untuk semua bayi dari bulan kedua kehidupan. Ia biasanya diberikan sebagai enam vaksin bersama-sama dengan vaksin terhadap hepatitis B, tetanus, difteria, polio dan pertusis.

Mengikut jadual pengurangan vaksinasi 2+1 yang disyorkan oleh STIKO sejak Jun 2020, bayi menerima vaksin HiB pada bulan kedua, keempat dan kesebelas kehidupan. Bayi pramatang, sebaliknya, menerima empat suntikan vaksin (satu tambahan pada bulan ketiga kehidupan).

Vaksinasi booster tidak diperlukan selepas imunisasi asas lengkap. Imunisasi asas adalah penting untuk membina perlindungan vaksin yang mencukupi untuk mencegah epiglottitis dengan berkesan.

Untuk maklumat lanjut mengenai vaksinasi terhadap Haemophilus influenzae jenis B, lihat artikel kami Vaksinasi Hib.