ERCP: Definisi, sebab dan proses

Apakah ERCP?

ERCP ialah pemeriksaan radiologi di mana doktor boleh mengesan rongga saluran hempedu, pundi hempedu (Greek cholé = hempedu) dan saluran pankreas (Greek pán = semua, kréas = daging) kembali ke asalnya melawan arah biasa. aliran (retrograde) dan menilai mereka. Untuk melakukan ini, dia menggunakan endoskop yang dipanggil - instrumen berbentuk tiub yang dilengkapi dengan sumber cahaya dan sistem optik. Doktor membimbing endoskop ini melalui mulut dan perut ke dalam duodenum (= bahagian pertama usus kecil) ke titik di mana saluran hempedu bergabung dengan duodenum. Dari sana, doktor mengisi medium kontras sinar-X ke dalam saluran hempedu melalui endoskop; X-ray kemudian diambil.

Di samping itu, campur tangan kecil boleh dilakukan semasa ERCP, contohnya penyingkiran batu karang dari saluran hempedu.

Pundi hempedu dan pankreas

Bilakah ERCP dijalankan?

Dengan pemeriksaan ERCP, doktor boleh mengesan perubahan patologi di kawasan saluran hempedu dan saluran pankreas. Ini termasuk:

 • Jaundis (ikterus) untuk menjelaskan halangan
 • Keradangan pundi hempedu (cholecystitis)
 • Keradangan saluran hempedu (kolangitis)
 • Penyempitan saluran hempedu, cth. akibat batu karang
 • Pankreatitis (keradangan pankreas)
 • Sista dan tumor

Apakah yang dilakukan semasa ERCP?

ERCP ialah prosedur pesakit luar yang selepas itu anda biasanya boleh pulang ke rumah dengan cepat. Sebelum ERCP, doktor akan berbincang dengan anda sama ada anda mengalami gangguan pembekuan atau sedang mengambil ubat antikoagulan. Sekiranya terdapat keradangan, antibiotik akan diberikan terlebih dahulu.

Sebelum peperiksaan bermula, anda akan diberi ubat untuk anestetik pendek (tidur senja) melalui saluran vena. Sepanjang ERCP, tekanan darah, nadi, dan paras oksigen darah anda akan dipantau.

Intervensi semasa ERCP

Jika tumor disyaki, doktor boleh mengambil sampel tisu (biopsi) semasa ERCP. Di samping itu, penyempitan boleh diluaskan dengan bantuan tiub - stent yang dipanggil.

Dalam sesetengah kes, adalah perlu untuk memisahkan "papilla vateri" (papillotomi). Ini adalah lipatan membran mukus dalam duodenum di mana saluran hempedu dan saluran pankreas terbuka ke dalam usus. Papillotomi membesarkan lubang biasa saluran ini.

Semasa ERCP, doktor juga boleh mengeluarkan batu karang jika perlu.

Apakah risiko ERCP?

Seperti mana-mana prosedur, potensi risiko yang berkaitan dengan ERCP mesti ditimbang dengan teliti terlebih dahulu. Ini termasuk:

 • Pankreatitis
 • Keradangan saluran hempedu atau pundi hempedu
 • Kecederaan pada esofagus, perut atau usus apabila memasukkan endoskopi
 • Alahan kepada medium kontras sinar-X yang diberikan
 • Kesukaran menelan, sakit tekak dan serak kerana kemasukan endoskop
 • Jangkitan

ERCP semasa mengandung harus dielakkan jika boleh.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas ERCP?

Selepas ERCP, anda tidak boleh makan atau minum apa-apa selama sekurang-kurangnya dua jam untuk mengelakkan merangsang pundi hempedu dan pankreas untuk mengeluarkan rembesan pencernaan mereka. Selepas itu, mulakan dengan makanan ringan seperti teh dan rusk. Anda juga tidak boleh memandu atau mengendalikan mesin atau minum alkohol pada hari ERCP. Jika anda tiba-tiba berasa tidak sihat dan mengalami demam, sakit teruk atau pendarahan, sila maklumkan kepada doktor anda dengan segera.