Ergometri

Sinonim: Pemeriksaan Tekanan

ergometer

Ini adalah alat untuk diagnostik dalam ergometri. Terdapat banyak peranti yang boleh dipilih, yang boleh digunakan secara individu. Ergometer standard yang paling kerap digunakan adalah ergometer basikal.

Ini boleh didapati dalam dua versi, sama ada berbaring, basikal belakang, atau duduk. Oleh itu, alat ergometri dapat disesuaikan dengan keperluan pesakit. Sebagai contoh, versi recumbent sesuai untuk orang yang mengalami masalah punggung, kerana ergometri tidak boleh memberikan tekanan tambahan pada orang yang diuji, tetapi hanya mencatat prestasi mereka.

Mereka boleh dipecahkan sama ada secara mekanikal atau elektrik dan bebas dari kelajuannya. Mereka mudah dikendalikan dan merupakan halangan yang mudah diatasi bagi banyak pesakit. Oleh itu, sebilangan besar pesakit dapat dilindungi oleh ergometri.

Ergometer treadmill sangat sesuai untuk atlet aktif atau, bergantung pada jenis sukan, misalnya ergometer pendayung. Di samping itu, terdapat ergometer untuk hampir semua jenis keperluan, termasuk ergometer engkol tangan. Untuk meningkatkan beban, kelajuan per minit atau bilangan watt ergometer basikal dinaikkan.

Dengan treadmill, kelajuan treadmill atau lereng treadmill dapat diubah dengan sewajarnya. Ujian berjalan selama 6 minit adalah alternatif bagi pesakit yang mengalami penurunan prestasi ventrikel kiri dan oleh itu tidak boleh menggunakan basikal atau ergometer treadmill. Dalam kes ini, rute jalan darat dipilih (misalnya koridor), yang harus dilalui oleh pesakit selama enam minit. Setelah masa berlalu, panjang laluan dan laluan pesakit keadaan dinilai.

Indikasi

Ergometri digunakan untuk orang yang sihat dan pesakit yang sakit. Keadaan kesihatan, ketahanan (subjektif) dan prestasi (objektif) dinilai. Toleransi senaman difahami sebagai tahap tekanan tertinggi yang dapat dicapai oleh orang ujian pada ergometer.

Selanjutnya, ergometri dapat digunakan untuk mendapatkan cadangan latihan untuk latihan ini. Petunjuk untuk ergometri adalah diagnostik, terapi pemantauan dan anggaran prognosis.

  • Diagnostik: Ini merujuk kepada penilaian status fungsi, kecergasan untuk sukan, sebahagiannya untuk tujuan ilmiah dan pencarian penyakit terpendam.
  • Terapi pemantauan: Di sini, fokusnya adalah pada pemantauan selama pengobatan, langkah-langkah pemulihan (misalnya setelah jantung menyerang) dan selepas tindakan intervensi (mis jantung pembedahan).
  • Penilaian prognosis: untuk menilai iskemia atau kebarangkalian kemungkinan berlakunya koronari jantung penyakit dengan adanya faktor risiko (contohnya tekanan darah tinggi)