Erotomania: Punca, Gejala & Rawatan

Erotomania adalah gangguan mental yang dijelaskan dalam bentuk sistematik pada awal abad ke-20 oleh orang Perancis pakar psikiatri Gaëtan Gatian de Clérambault. Penyakit ini, juga dikenali sebagai sindrom de Clérambault atau cinta mania, mempengaruhi wanita. Walaupun kadang-kadang disamakan dengan menguntit, perlu diingat bahawa menguntit hanya dapat terjadi akibat penyakit ini.

Apa itu erotomania?

Erotomania adalah gangguan khayalan. Penderita tidak dapat menghilangkan idea obsesif bahawa mereka disukai oleh orang tertentu. Mereka menafsirkan gerak hati dan tindakan mereka sebagai ungkapan cinta dan sebagai bukti cinta tersembunyi. Mereka menganggap bahawa orang yang mereka sayangi sengaja menyembunyikan perasaan mereka. Khayalan cinta boleh pecah walaupun tidak ada hubungan peribadi sebelumnya antara kedua orang itu. Selalunya, orang yang membina hubungan obsesif ini adalah selebriti atau orang yang lebih tinggi kedudukan sosialnya. Ini boleh menjadi penyanyi dan pelakon, tetapi juga doktor, profesor atau peguam dari kawasan berhampiran. Faktor penentu adalah bahawa mereka adalah keperibadian yang penting dan sukar dijangkau.

Punca

Sindrom de Clérambault biasanya meletus akibat daripada wujudnya sakit mental (skizofrenia, gangguan bipolar). Yang jarang berlaku adalah pengasingan, iaitu, tidak berkaitan dengan penyakit lain, permulaan penyakit. Dalam hal ini, De-Clérambault telah membezakan antara dua jenis asas "erotomanie symptomatique" dan "erotomanie pure". Orang yang menderita cinta mania kemungkinan besar mengalami kasih dan perhatian yang terlalu sedikit semasa mereka zaman kanak-kanak. Sekarang mereka berusaha untuk mengimbangi kekurangan ini dan berusaha untuk mendapatkan pengiktirafan. Majoriti wanita berusia antara 40 hingga 60 tahun menderita penyakit ini. Fakta bahawa pemikiran obsesif mereka sering ditujukan kepada lelaki yang lebih tua dan kaya menunjukkan bahawa hubungan ayah-anak perempuan kurang baik. Lebih kerap daripada lelaki, wanita pada usia tertentu berjuang dengan bimbang tidak lagi dapat mengalami hubungan bahagia. Di samping itu, bukan sahaja hubungan pasangan yang mengecewakan dan gagal, tetapi juga kesunyian dan khayalan yang nyata memberi kesan yang baik terhadap penyakit ini.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gejala-gejala yang ditunjukkan dalam menafsirkan salah atau membesar-besarkan tindakan atau gerak isyarat orang yang oleh orang itu secara keliru merasa disayangi. Kehidupan seseorang itu dihantui. Kecuali orang yang dikasihi sudah dikenali dan ada hubungan sporadis atau biasa, dalam kebanyakan kes hubungan dibuat. Pertemuan peluang diatur, lawatan dibayar, hadiah dan sindiran diberikan. Mengejar boleh menjadi kesan cinta khayalan. Ini melibatkan pengawasan yang berpanjangan atau masuk tanpa izin ke rumah orang lain. Dalam beberapa kes, ia didakwa berkahwin dengan mangsa. Tidak dapat dikesampingkan bahawa keganasan dilakukan kepada mangsa dan saudara-mara.

Sejarah

Erotomania adalah ketika orang bercakap mengenai hubungan romantis yang tidak wujud. Mereka bersikap seolah-olah mereka nyata atau seolah-olah mereka akan menjadi nyata setelah halangan tertentu dalam hubungan itu dihilangkan. Dalam keterangannya, De Clérambault membezakan tiga fasa berturut-turut. Pertama, pesakit dengan niat baik bahawa hubungan yang dibayangkan dapat diubah menjadi kenyataan. Fasa kedua dicirikan oleh kenyataan bahawa optimisme dalam hal ini tergoyahkan. Kekecewaan yang menyebar berubah menjadi kebencian dan juga tingkah laku xenofobik dan auto-agresif pada fasa ketiga terakhir. Fantasi ganas dikembangkan dan juga direalisasikan. Untuk mengurangkan risiko bahaya kepada orang lain dan diri sendiri, diagnosis dan rawatan awal sangat penting.

Komplikasi

Sebagai peraturan, erotomania mempengaruhi wanita; namun, simptomnya juga berlaku pada lelaki. Tidak kesihatan berlaku komplikasi yang boleh menjejaskan kesihatan pesakit. Walau bagaimanapun, erotomania mempunyai kesan psikologi negatif yang kuat. Dalam kebanyakan kes, terdapat salah tafsiran atau salah tafsiran tanda-tanda atau perasaan, sehingga mereka terlalu berlebihan. Pesakit merasa disayangi oleh orang lain, walaupun orang ini tidak dikenali oleh pesakit. Ini boleh membawa untuk mengejar. Namun, mereka yang terjejas sering melakukan hubungan langsung dengan orang sasaran. Ini boleh membawa kepada masalah psikologi yang teruk. Erotomania juga mempunyai akibat hukuman bagi pesakit. Oleh kerana erotomania, pesakit biasanya hanya menumpukan perhatian kepada orang yang menjadi sasarannya dan melupakan perkara penting lain yang berlaku dalam kehidupan. Rakan dan persekitaran sosial sangat diabaikan. Ini boleh membawa kepada pengecualian sosial. Pesakit juga sering menyerang rumah orang sasaran atau mengatur pertemuan secara rawak. Di sini, orang yang terjejas juga boleh menjadi agresif, di mana kecederaan boleh berlaku. Rawatan dilakukan terutamanya pada tahap psikologi dan dapat diawasi dengan ubat. Selalunya memerlukan beberapa bulan sebelum rawatan berkesan dan pesakit mengaku menderita erotomania.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Lawatan ke doktor perlu dilakukan sebaik sahaja orang yang terjejas muncul kerana tingkah laku sosial yang jelas. Oleh kerana ia adalah sakit mental, sangat tidak mungkin orang yang terkena itu sendiri memperhatikan kelakuannya yang jelas dan mengklasifikasikannya sebagai penyebab kebimbangan. Oleh itu, kerjasama saudara mara sangat penting. Dalam kes khayalan cinta, kedekatan dengan orang yang dipilih semakin dicari tanpa persetujuannya. Seorang doktor atau ahli terapi harus berunding sebaik sahaja penghidap berulang kali mendekati orang tersebut dengan cara yang mengganggu dan menjadi tidak waras apabila ditolak. Sekiranya penghidapnya terlibat dalam kehidupan dan aktiviti orang lain, ini dianggap tidak biasa dan harus dipersoalkan. Sekiranya orang yang terlibat melakukan segala-galanya untuk mendapatkan perhatian orang yang dipilih, ini harus dibincangkan dengan doktor atau ahli terapi. Sekiranya keperluan seseorang tidak lagi menjadi pusat kehidupan, fikiran dan perancangan hidupnya sendiri, orang yang terlibat memerlukan pertolongan. Dalam dia keadaan, tidak mungkin dia mengubah corak tingkah lakunya tanpa sokongan perubatan. Mengejar pengiktirafan oleh orang lain adalah pusat erotomania dan menimbulkan tahap penderitaan di mana doktor harus campur tangan. Sekiranya tingkah laku khayalan meningkat, pilihan untuk rawatan mesti dicari.

Rawatan dan terapi

Apabila berlaku secara terpisah, diagnosis menjadi rumit oleh kenyataan bahawa khayalan sering dilakukan secara sembunyi-sembunyi. Hubungan yang dibayangkan juga tidak biasa untuk disampaikan dengan cara yang sangat meyakinkan. Oleh itu, saudara-mara kadang-kadang tidak merasa terdorong untuk meragui kebenaran keterangan dan kesihatan orang yang terjejas. Orang yang terkena terbawa-bawa dengan khayalan dan biasanya tidak merasa perlu melepaskannya. Seringkali tidak ada gambaran bahawa orang itu sakit, bahawa dia sedang membayangkan sesuatu dan diperlukan bantuan profesional. Ini menyukarkan rawatan. Sekiranya penyakit itu didiagnosis, psikoterapi disyorkan, di mana penyebabnya dapat ditemui dan sesuai terapi tingkah laku langkah-langkah ditetapkan. The pentadbiran antipsikotik berfungsi untuk mengawal penyakit. Sekiranya erotomania adalah bersamaan dengan gangguan mental yang sudah ada, kejayaan rawatan juga bergantung kepada keparahannya. Pemulihan spontan mungkin berlaku sekiranya orang yang terjejas berjumpa dengan seseorang dan menjalin hubungan yang memuaskan dan nyata. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku.

Prospek dan prognosis

Erotomania ialah sakit mental yang sering meningkat dalam intensiti tanpa rawatan. Di samping itu, terdapat kerentanan terhadap perkembangan gangguan mental yang lain. Ini mengurangkan prospek pemulihan dan memanjangkan perjalanan pemulihan. Walaupun begitu, dengan erotomania, selalu ada kemungkinan pemulihan spontan. Selalunya, proses kognitif atau perubahan hidup menyebabkan perubahan dan peningkatan secara tiba-tiba kesihatan. Dengan mendapatkan rawatan terapi atau perubatan, penyebab erotomania dapat diperjelaskan dan dirawat secara khusus. Ini meningkatkan kemungkinan pertolongan berkekalan dari gejala dan mengatasi masalah penyebabnya. Proses penyembuhan selalunya memakan masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun. Selama ini, perubahan kesejahteraan yang berterusan diharapkan. Pesakit boleh kambuh pada bila-bila masa walaupun terdapat gejala yang hilang. Ini tidak bergantung kepada bentuk rawatan atau pilihan penyembuhan diri. Prognosis terus bergantung pada keadaan individu sekiranya gangguan mental berulang. Dengan meningkatnya usia, terdapat peningkatan kejadian penyakit lain, yang secara keseluruhan menyumbang kepada kelemahan kesejahteraan dan memberi pengaruh negatif. Semakin lama erotomania berterusan dan semakin kerap berlaku sepanjang hayat, semakin besar kemungkinan ia menjadi kronik.

pencegahan

Love mania dipromosikan pada masa kini oleh kenyataan bahawa media sentiasa melaporkan mengenai selebriti. Melalui media sosial, pengguna yang rentan diberi kesan bahawa orang-orang yang tidak dapat dicapai secara de facto ini dapat dicapai. Orang yang terisolasi secara sosial cenderung untuk mencipta dunia fantasi di mana mereka dikenali dan bahagia. Sekiranya (berpotensi) penghidap erotomania bercakap mengenai hubungan baru, maka saudara-mara harus berwaspada dan tetap prihatin. Sekiranya ancaman dalam hal ini dirasakan, disarankan untuk menghubungi jabatan kesihatan atau khidmat kaunseling yang berkaitan.

Penjagaan selepas itu

Dalam kes erotomania, pilihan untuk penjagaan selepas ini sangat terhad dalam kebanyakan kes. Oleh kerana ini tidak dapat menyebabkan penyembuhan bebas, orang yang terkena dampak bergantung pada rawatan perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh kerana ini juga merupakan penyakit mental yang serius, maka harus dirawat pada tahap awal untuk mencegah komplikasi lebih lanjut. Walaupun setelah berjaya menjalani rawatan, pemeriksaan berkala oleh doktor harus dilakukan untuk mengelakkan erotomania berulang. Erotomania dirawat dengan bantuan ubat dan rawatan psikologi. Ubat ini mesti diambil secara berkala dan harus diteruskan walaupun selepas rawatan berakhir. Sekiranya berlaku penyakit ini, sokongan keluarga dan rakan sendiri sangat penting. Saudara-mara mesti memahami penyakit ini dan tidak boleh mengutuk pesakit secara negatif. Sekiranya saudara-mara atau rakan-rakan menyedari bahawa pesakit menunjukkan gejala erotomania, mereka mesti mendorong pesakit untuk mendapatkan rawatan. Sebagai peraturan, penyakit ini tidak mengurangkan jangka hayat orang yang terkena.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Khayalan adalah salah penilaian patologi terhadap realiti. Kesalahan ini sering dipegang dengan kepastian mutlak dan percanggahan terhadap realiti diabaikan atau dirasionalisasikan. Dalam kes khayalan cinta, seseorang menjadi terobsesi dengan kepercayaan bahawa dia (diam-diam) dicintai oleh orang lain atau bahkan bahawa dia sedang menjalin hubungan. Selalunya tidak ada gambaran bahawa ini adalah penyakit yang memerlukan rawatan. Selagi pesakit tidak menyedari bahawa dia sakit, dia tidak dapat menolong dirinya sendiri. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, persekitaran sosial dapat campur tangan. Sekiranya pesakit telah didiagnosis dengan erotomania, ahli keluarga dan rakan harus waspada sebaik sahaja pesakit melaporkan hubungan baru. Ini benar terutamanya jika pasangan baru tidak memperkenalkan dirinya secara langsung, tidak pernah muncul di pesta keluarga, dan tidak pernah dilihat bersama-sama dengan orang yang terjejas. Sekiranya kecurigaan bahawa hubungan baru hanya khayalan dikonfirmasi, pesakit harus dihadapkan dengan fakta ini secara sensitif tetapi konsisten. Tujuannya adalah agar pesakit khayalan mencari pertolongan profesional. Titik hubungan pertama adalah doktor keluarga, yang akan berjumpa pakar atau psikoterapis jika perlu. Pesakit yang menyedari bahawa mereka menderita khayalan harus segera berjumpa doktor dan memulakannya terapi.