Erysipelas (Selulitis): Punca & Gejala

Gambaran ringkas

 • Punca dan faktor risiko: Jangkitan bakteria pada kulit terutamanya dengan streptokokus, tapak kemasukan biasanya kecederaan, luka kulit, gigitan serangga, peningkatan risiko diabetes mellitus, kekurangan imun, penyakit kulit dan keadaan lain
 • Gejala: Kemerahan dan pembengkakan kulit yang meluas, biasanya ditakrifkan secara mendadak, mungkin pembengkakan nodus limfa, demam, rasa sakit umum.
 • Rawatan: Antibiotik
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Biasanya berdasarkan kursus tipikal, jika perlu pengecualian penyakit lain yang kelihatan serupa.
 • Pencegahan: Penjagaan kaki perubatan untuk kumpulan risiko tertentu (cth. pesakit kencing manis), rawatan berhati-hati dan penjagaan penyakit kulit

Apakah erysipelas (erysipelas)?

Kerana keradangan merebak di sekitar tapak kemasukan patogen, penampilannya mengingatkan kelopak mawar, oleh itu dinamakan erysipelas.

Secara umum, erisipelas mungkin terbentuk pada semua jenis tapak kulit. Selalunya erysipelas terbentuk di kaki, kadang-kadang di muka.

Adakah erysipelas berjangkit?

Walaupun sesetengah orang berpendapat demikian - erysipelas tidak berjangkit. Jadi ia tidak berpindah dari satu orang ke orang lain.

Banyak penyakit lain yang disebabkan oleh bakteria yang sama (terutamanya Streptococcus pyogenes), sebaliknya, sangat menular - contohnya demam merah dan penyakit kulit impetigo contagiosa. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, laluan jangkitan dan penyebaran patogen adalah berbeza.

Erysipelas adalah keradangan pelbagai lapisan kulit yang disebabkan oleh bakteria, yang merebak ke semua sisi, menimbulkan halo radang kemerahan. Selalunya, erysipelas disebabkan oleh jenis streptokokus tertentu: Streptococcus pyogenes.

Walau bagaimanapun, streptokokus lain dan, dalam beberapa kes, staphylococci (genus bakteria lain) juga kadangkala menyebabkan erysipelas. Walau bagaimanapun, patogen ini lebih jarang sebagai penyebabnya.

Streptococci berlaku secara semula jadi pada kulit dan membran mukus kebanyakan orang tanpa menyebabkan sebarang gejala. Bakteria lain juga menetap pada kulit kita tanpa membuat kita sakit. Kulit yang utuh adalah penghalang semula jadi yang melindungi kita daripada patogen yang berpotensi.

Walau bagaimanapun, jika kecederaan kulit berlaku, bakteria ini menembusi kulit dan menyebabkan keradangan.

"Permaidani" semula jadi mikroorganisma pada kulit utuh (flora kulit) bukan sahaja tidak berbahaya, malah berguna - ia menyumbang kepada perlindungan terhadap jangkitan dengan patogen berbahaya.

Faktor yang menggemari erisipelas

 • Kegagalan jantung
 • Kerosakan buah pinggang
 • Vena varikos
 • Saliran limfa terjejas, cth. selepas pembedahan kanser payudara (limfedema sebagai akibat yang mungkin)
 • Malnutrisi
 • Gangguan peredaran darah

Penyakit kulit dan kecederaan yang menjejaskan fungsi perlindungan kulit juga merupakan faktor risiko erisipelas:

 • Kulat kulit
 • @ Kulit kering dan merekah
 • @ Neurodermatitis
 • Kecederaan kecil pada kulit atau katil kuku
 • Selepas gigitan serangga atau daripada gigitan haiwan

Biasanya, erysipelas tidak mempunyai sebab psikologi. Walau bagaimanapun, tekanan mental yang teruk kadangkala menyumbang kepada kelemahan pertahanan badan.

Bekalan darah yang utuh juga memastikan penyembuhan luka yang cepat dan dengan itu penutupan tapak kemasukan. Ini bermakna penyakit dan terapi yang menjejaskan sistem imun dan/atau bekalan darah berpotensi memihak kepada erysipelas. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Kencing manis
 • @ Kemoterapi untuk kanser
 • arteriosclerosis
 • HIV / AIDS

Terutama kanak-kanak dan orang tua lebih kerap terkena kelenjar. Di satu pihak, kerana sistem imun mereka yang kurang cekap, dan sebaliknya, kerana mereka mencederakan diri mereka dengan lebih cepat.

Apakah gejala erysipelas (erysipelas)?

Dalam kes erysipelas yang teruk, lepuh terbentuk (bulous erysipelas). Di samping itu, nodus limfa yang berdekatan membengkak dan sensitif terhadap tekanan.

Selalunya bukan perubahan kulit yang mendorong pesakit untuk melawat doktor, tetapi gejala erisipelas yang tidak spesifik:

Walaupun erisipelas berlaku pada hampir semua bahagian kulit, ia lebih biasa pada kaki, bawah kaki, kaki atau muka.

Berapa lama erisipelas bertahan?

Tidak mungkin untuk menyatakan secara umum berapa lama erisipelas bertahan atau berapa lama seseorang itu bercuti sakit akibat erisipelas. Kursus ini bergantung, antara lain, pada bagaimana rawatan awal diberikan dan sama ada ia berkesan.

Jika erysipelas dikesan lebih awal dan dirawat dengan betul, prognosis secara amnya adalah baik.

Oleh itu, mereka sering disyorkan penjagaan kaki perubatan biasa. Ini boleh mengurangkan risiko erisipelas (berulang).

Kemungkinan komplikasi

Akibat yang serius adalah mungkin jika erysipelas tidak dirawat dengan sempurna atau tidak berjaya:

Terdapat risiko bahawa bengkak ini akan menggalakkan erisipelas yang diperbaharui. Terapi yang cekap memecahkan lingkaran setan ini.

Jika tidak dirawat, erisipelas kadangkala merebak ke lapisan kulit yang lebih dalam (phlegmon), menyebabkan kerosakan tisu yang ketara.

Jika tidak dirawat, erisipelas pada muka kadangkala mengakibatkan meningitis atau pembekuan darah dalam salur serebrum (cerebral venous thrombosis).

Kesemua komplikasi yang boleh mengancam nyawa ini boleh dicegah jika erisipelas dirawat awal dan konsisten.

Bagaimanakah erisipelas boleh dirawat?

Anda boleh membaca tentang bagaimana erysipelas dirawat dalam artikel Erysipelas – Terapi.

Bagaimanakah doktor mendiagnosis erysipelas?

Kultur bakteria daripada darah biasanya menghasilkan hasil hanya apabila bakteria telah memasuki aliran darah dalam jumlah yang banyak.

Adalah penting untuk mencari titik kemasukan bakteria. Dalam kes erysipelas di muka, contohnya, jerawat atau koyakan kecil di sudut mulut (rhagades) sering membenarkan kuman memasuki tisu. Di samping itu, doktor menjelaskan faktor risiko yang mungkin memihak kepada erisipelas.

Pengecualian sebab-sebab lain

Diagnosis pembezaan erisipelas yang mungkin termasuk:

 • flebitis (tromboflebitis)
 • Dermatitis stasis (keradangan kulit akibat stasis vena, biasanya dalam kekurangan vena kronik)
 • Penyakit Lyme selepas gigitan kutu
 • Hubungi ekzema (dermatitis kontak)
 • Herpes zoster pada peringkat awal
 • Erysipeloid ("erisipelas babi"): Serupa dengan erysipelas, tetapi biasanya lebih ringan dan disebabkan oleh bakteria yang berbeza
 • Karsinoma payudara yang meradang (bentuk keradangan kanser payudara)

Bagi orang yang mempunyai faktor risiko erisipelas, terdapat langkah pencegahan tertentu.

Sebagai contoh, adalah dinasihatkan untuk pesakit kencing manis, dan jika perlu juga untuk orang tua, untuk kerap melawat pusat penjagaan kaki perubatan. Ini membolehkan titik tekanan atau lesi kulit yang tidak disedari dikesan dan dirawat pada peringkat awal.

Ia juga dinasihatkan bagi orang yang mempunyai penyakit kulit tertentu, seperti neurodermatitis, untuk menghubungi doktor dengan segera jika keadaan kulit bertambah teruk.