Achalasia esofagus

Gejala

Esophageal achalasia adalah gangguan motilitas progresif yang jarang dan kronik pada esofagus bawah yang muncul sebagai disfagia dan retrosternal kesakitan. Pesakit merasa tidak selesa semasa dan selepas makan. Gejala yang mungkin disertakan termasuk nafas berbau, kekejangan, dan membakar. Makanan yang tertelan kekal di kerongkongan dan tidak dapat diangkut dengan baik ke perut. Ini boleh menyebabkan komplikasi yang teruk seperti penurunan berat badan, regurgitasi makanan yang tidak dicerna, aspirasi radang paru-paru dengan kronik batuk, dan jarang esofagus kanser. Lama kelamaan, esofagus melebar cukup untuk menampung keseluruhan makanan.

Punca

Esophageal achalasia adalah gangguan sfingter esofagus bawah dan otot licin esofagus. Sfinkter tidak dapat berehat secukupnya semasa menelan, dan otot tidak dapat memulakan peristalsis yang diperlukan. Gangguan penumpang esofagus ini disebabkan oleh degenerasi sel pada myenteric plexus.

Diagnosa

Diagnosis dibuat dengan pelbagai kaedah di bawah rawatan perubatan. Manometri esofagus dianggap sebagai emas standard. Kesakitan di belakang sternum boleh disebabkan oleh beberapa keadaan lain yang mesti dikesampingkan semasa diagnosis. Ini termasuk, sebagai contoh, angina, infark miokard, keradangan pada perikardium, keradangan pada endokardium, distensi gastrik, GERD, kerongkongan kacang, dan esofagitis. Menyebarkan kekejangan esofagus boleh berlaku bersamaan dengan achalasia.

Rawatan

Rawatan biasanya dilakukan melalui pelebaran dan dengan kaedah pembedahan. Terapi perubatan oral dengan penenang otot dadah seperti nitrat, kalsium penyekat saluran, atau perencat fosfodiesterase-5 memainkan peranan kecil. Toksin Botulinum suntikan, yang mengendurkan sfinkter bawah, lebih berkesan untuk jangka masa yang lebih lama.