Kanser Esofagus: Terapi Radiasi

Terapi radiasi untuk kanser esofagus:

  • Radiokemoterapi Neoadjuvant (praoperatif) (RCTX: gabungan antara radioterapi (radioterapi, radiatio) dan kemoterapi) untuk mengurangkan saiz tumor.
  • Sekiranya reseksi R2 lokoregional (bahagian tumor yang lebih besar dan tidak dapat dilihat secara makroskopik), radiokemoterapi pasca operasi (RCTX) dapat dilakukan setelah perbincangan dalam persidangan tumor interdisipliner (kelebihan tidak terbukti dengan jelas; dikaitkan dengan kesan sampingan yang lebih kuat daripada radiokemoterapi pra operasi)
  • Bertenang brachytherapy (jarak pendek radioterapi di mana jarak antara sumber radiasi dan sasaran klinikal jumlah kurang dari 10 cm) harus ditawarkan sebagai sebahagian daripada perawatan multidisiplin pesakit dengan esofagus kanser untuk mengurangkan disfagia, jika perlu digabungkan dengan stent implantasi (implan perubatan untuk menjaga kerongkongan terbuka) atau radiokemoterapi perkutan.
  • Karsinoma esofagus proksimal / serviks (memanjang kira-kira 6-8 cm ke bukaan dada atas / bukaan bahagian atas dada; kira-kira 5% kes):
    • Gabungan radiokemoterapi sebagai rawatan pilihan; selalunya membenarkan pemeliharaan laring (laring) dan hipofaring (kawasan faring bawah)
    • Radioterapi (dalam kes ini: Radioterapi modulasi intensiti): pada awalnya hasil tempatan yang baik, tetapi pada 50-70% pesakit menunjukkan dalam perjalanan penyakit ini berulang (kambuh penyakit di tempat yang sama) dan sekitar 40% a metastasis jauh (penyelesaian sel-sel tumor dari tempat asal melalui darah / sistem limfa ke tempat yang jauh di badan dan di sana berkembang tisu tumor baru).

Catatan lain

  • Radiokemoterapi Neoadjuvant (RCTX; terapi untuk mencapai tahap awal operasi yang lebih baik) kelangsungan hidup berpanjangan pada pesakit dengan esofagus yang dapat dikesan kanser.

Garis panduan

  1. Garis panduan S3: diagnosis dan terapi of karsinoma sel squamous dan adenokarsinoma esofagus. (Nombor pendaftaran AWMF: 021-023OL), Disember 2018 Abstrak versi Panjang.