Kanser Esofagus: Terapi Pembedahan

Diagnostik laparoskopi boleh dilakukan untuk adenokarsinoma dari persimpangan esofagus distal dan esofagogastrik (gastrointestinal) untuk mengecualikan metastasis kepada hati dan / atau peritoneum (peritoneum) pada tahap lanjut (terutama dalam kategori cT3-, cT4). Prosedur terapi yang paling penting di karsinoma sel squamous dan adenokarsinoma adalah pembedahan dengan tujuan penyingkiran tumor sepenuhnya (oral, aboral dan circumferential) dan regional limfa nod. Nota: Pesakit dengan esofagus maju tempatan kanser yang bertindak balas terhadap radiokemoterapi (RCTX) tidak mendapat manfaat daripada pembedahan tambahan berbanding dengan RCT berterusan dalam satu kajian (survival median: 19.3 bulan berbanding 17.7 bulan) Kedua-dua esofagektomi (penyingkiran esofagus) dan rekonstruksi esofagus dapat dilakukan secara minimum secara invasif atau digabungkan dengan prosedur terbuka (teknik hibrid). Nilai prosedur invasif minimum belum dapat dinilai secara muktamad. Sekiranya terdapat bukti pra operasi mengenai metastasis jauh (metastasis sel tumor dari tempat asal melalui darah/ sistem limfa ke tempat yang jauh di dalam badan dan pertumbuhan tisu tumor baru di sana), pembedahan tidak boleh dilakukan. Bergantung pada panggung, teknik berikut dapat dilakukan:

 • Teknik pembedahan endoskopi (reseksi esofagus invasif minimum, MIE) untuk tahap awal adenokarsinoma I; pesakit dengan lesi kelas rendah <2 cm nampaknya sesuai untuk ini - dalam kes ini, bersifat serantau limfa nod metastasis (ketumbuhan anak perempuan di kelenjar limfa) hanya terdapat pada 0, 5% kes selepas pembedahanCatatan: Reseksi makanan sepotong (abecate piecemeal) mempunyai kadar kambuhan yang lebih tinggi (berulang penyakit) daripada reseksi en-bloc (secara keseluruhan).
 • Pembedahan radikal (esofagektomi subtotal, limfadenektomi lengkap (limfa penyingkiran nod), tarikan gastrik) untuk cT1-T4 atau N +, M0.
  • Tahap limfadenektomi bergantung pada lokasi tumor primer, dengan tiga bidang (perut, toraks, dan serviks). Limfadenektomi dua bidang mewakili standard.
  • Gabungan sinaran dan kemoterapi sebelum pembedahan (kemoterapi radiasi neoadjuvant) dapat mengecilkan tumor sehingga tumor tersebut kemudian dapat dikeluarkan secara toto (secara keseluruhan).

Petunjuk untuk reseksi esofagus.

 • Limfatik (L1) - atau darah kapal (V1)-penyusupan.
 • Penyusupan submukosa sm2 / sm3 atau pencerobohan kedalaman ≥ 500 µm.
 • Ulserasi (ulserasi)
 • Tahap pembezaan G3 / G4
 • Sisa tumor pada margin reseksi basal (R1 basal).
 • Sisa tumor pada margin reseksi lateral (R1 lateral)

Langkah bergantung pada penyetempatan tumor.

Penyetempatan Langkah-langkah
Esofagus distal (termasuk AEG jenis I) dan esofagus toraks tengah. Esofagektomi subtotal transthoracic (penyingkiran esofagus tidak lengkap dengan membuka rongga toraks)
Persimpangan esofagogastrik (esofago-gastrik) (AEG jenis II) dengan penyusupan luas esofagus bawah Esofagektomi subtotal transthorac Alternatif: esofagektomi subtotal transhiatal abdomino-serviks.
Tumor subkardiak (di bahagian proksimal perut) mempengaruhi terutamanya mukosa gastrik tepat di bawah esofagus (AEG jenis III) Gastrektomi total dengan reseksi esofagus distal (pembuangan perut sepenuhnya dengan penyingkiran bahagian bawah esofagus)
Di esofagus toraks atas (esofagus di rantau toraks atas; biasanya karsinoma sel skuamosa) Tahap reseksi harus dilanjutkan secara lisan untuk mengekalkan margin keselamatan proksimal
Esofagus serviks Esofagus di tulang belakang serviks). Pertukaran keuntungan antara pendekatan pembedahan dan radiokemoterapi.

Catatan lebih lanjut

 • Walaupun esofagus maju tempatan kanser selalunya boleh dikeluarkan sepenuhnya selepas rawatan awal dengan radiokemoterapi neoadjuvant (radioterapi (radiatio) dan kemoterapi sebelum pembedahan). Hasil jangka panjang 178 pesakit yang menerima radiokemoterapi neoadjuvant (RCT) menunjukkan bahawa 69 (39%) masih hidup tujuh tahun selepas pembedahan…. Selepas pembedahan tanpa rawatan awal, ini hanya 47 dari 188 pesakit (25%). Radiokemoterapi neoadjuvant menggandakan masa bertahan rata-rata pesakit dari 24.0 hingga 48.6 bulan. Dalam karsinoma sel squamous, malah meningkat dari 21.1 hingga 81.6 bulan, dan pada adenokarsinoma dari 27.1 hingga 43.2 bulan.