Kandidiasis esofagus: Terapi, gejala

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Candida esofagus boleh dirawat dengan baik dengan ubat antikulat (antimikotik) (bahan aktif biasanya fluconazole).
 • Gejala: Esofagitis seriawan selalunya tidak menyebabkan sebarang gejala. Kadang-kadang ia menunjukkan dirinya sebagai masalah menelan yang menyakitkan, rasa terbakar di belakang tulang dada dan/atau loya.
 • Punca: Kulat yis Candida menyerang dan meradang membran mukus esofagus.
 • Faktor risiko: Dadah yang menekan sistem imun (imunosupresan), kekurangan imun yang lain, tekanan fizikal yang teruk, perubahan struktur dalam esofagus dan pengeluaran asid perut terjejas menggalakkan penyakit ini.
 • Pemeriksaan: Doktor memeriksa esofagus dan mengambil sapuan dari membran mukus.

Apakah esofagitis sariawan?

Dalam esofagitis seriawan, membran mukus esofagus menjadi meradang akibat jangkitan kulat yis. Seriawan adalah istilah kolektif untuk penyakit yang disebabkan oleh kulat yis Candida. Esophagitis merujuk kepada keradangan esofagus.

Ragi Candida albicans paling kerap meradang esofagus. Ia adalah sebahagian daripada flora mulut biasa, tetapi boleh merebak dengan cepat pada individu yang terdedah. Esofagitis seriawan jarang berlaku pada orang yang mempunyai sistem imun yang berfungsi dengan baik.

Bagaimanakah esofagitis sariawan dirawat?

Doktor boleh merawat esofagitis seriawan dengan baik dengan ubat antikulat, yang dipanggil antikulat. Mereka biasanya menetapkan tablet flukonazol untuk tempoh 14 hingga 21 hari. Jika perlu, mereka juga memberikan infusi dengan bahan aktif, contohnya di hospital. Gejala biasanya bertambah baik selepas seminggu rawatan.

Kadangkala kulat Candida tahan terhadap flukonazol. Dalam kes ini, agen antikulat lain boleh didapati (cth caspofungin atau amphotericin B).

Doktor sentiasa merawat penyakit yang melemahkan sistem imun dan menggalakkan esofagitis seriawan. Kadangkala doktor hanya menemui penyakit sedemikian kerana esofagitis seriawan telah berlaku secara tidak dapat dijelaskan. Sekiranya terdapat jangkitan HIV, sebagai contoh, ini mesti dirawat dengan cepat. Doktor merawat kerosakan pada esofagus dengan campur tangan yang disasarkan untuk mengelakkan berulangnya esofagitis seriawan.

Ubat rumah untuk esofagitis sariawan

Pemulihan rumah boleh paling baik menambah rawatan perubatan konvensional, tetapi mereka tidak boleh menggantikannya. Bercakap dengan doktor anda tentang cara terbaik anda boleh menyokong rawatan itu sendiri.

Apakah gejala esofagitis seriawan?

Esofagitis seriawan tidak selalu menyebabkan gejala dan oleh itu asimtomatik. Dalam kes lain ia menunjukkan dirinya sebagai

 • Kesukaran menelan (disfagia),
 • Sakit apabila menelan (odynophagia),
 • terbakar di belakang tulang dada.

Gejala lain yang mungkin adalah sakit di bahagian atas abdomen, kehilangan selera makan dan loya, yang menggalakkan penurunan berat badan. Dalam kes yang teruk, selaput lendir berdarah dan mereka yang terjejas memuntahkan darah atau mempunyai najis berwarna hitam.

Jangkitan Candida dicirikan oleh salutan keputihan yang terbentuk pada membran mukus. Dalam sesetengah pesakit, ini sudah jelas kelihatan di mulut dan tekak. Walau bagaimanapun, sama ada esofagus juga terjejas, hanya boleh dilihat semasa esophagoscopy.

Betapa bahayanya esofagitis seriawan?

Esofagitis seriawan mudah dirawat dan mereka yang terjejas biasanya bebas gejala selepas seminggu menggunakan ubat antikulat. Jangkitan kulat pada esofagus berakhir selepas dua hingga tiga minggu. Sekiranya punca jangkitan tidak jelas, doktor mencarinya secara khusus. Ini kerana Candida biasanya tidak merebak seperti ini pada orang yang sihat.

Masalah lain: rintangan. Ia menjadi semakin biasa bagi bahan aktif individu untuk tidak lagi membahayakan Candida. Akibatnya, rawatan pertama mungkin tidak membantu, Candida mungkin terus berkembang dan merebak. Doktor kemudian bertukar kepada bahan aktif lain secepat mungkin. Terdapat beberapa alternatif untuk ini, supaya rawatan esofagitis seriawan masih berjaya.

Bagaimanakah esofagitis sariawan berkembang?

Thrush esophagitis disebabkan oleh kulat Candida, itulah sebabnya ia juga dirujuk sebagai Candida esophagitis. Candida adalah kulat yis yang boleh ditemui di mana-mana di persekitaran. Kulat hidup sebagai sebahagian daripada mikrobiom (“flora semula jadi”) dalam saluran penghadaman tanpa menyebabkan sebarang masalah. Sistem imun mengawal mereka.

Walau bagaimanapun, jika sistem imun lemah, Candida boleh hilang kawalan dan membiak dengan cepat. Kulat yis kemudian menyerang membran mukus dan meradangnya. Pada manusia, terutamanya spesies Candida Candida albicans yang menyebabkan penyakit seperti esofagitis seriawan. Patogen bukan albicans yang terkenal termasuk Candida glabrata dan Candida tropicalis.

Esofagitis seriawan tidak berjangkit secara langsung. Walau bagaimanapun, kulat yis Candida penyebabnya berpindah dari satu orang ke orang seterusnya, contohnya apabila mencium, dan menjajah membran mukus. Penyakit itu sendiri hanya berkembang apabila kulat dapat merebak.

Dadah seperti "kortison" dan lain-lain yang dipanggil imunosupresan menurunkan mengawal sistem imun. Bukan sahaja tablet, tetapi juga semburan dengan "kortison" (cth untuk COPD atau asma) boleh memudahkan penyebaran kulat. Kemoterapi, sebaliknya, memusnahkan sel imun dan dengan itu menjejaskan sistem imun.

Antibiotik juga boleh menggalakkan esofagitis thrush. Mereka menyerang bakteria dalam flora mukosa semulajadi (mikrobiom) dan mengganggu keseimbangan di sana. Ini memudahkan kulat tumbuh dan merebak.

Esofagitis seriawan dalam penyakit dengan sistem imun yang lemah

Terdapat juga beberapa penyakit yang melemahkan sistem imun dan menjadikannya lebih terdedah kepada jangkitan kulat. Ini termasuk

 • imunodefisiensi kongenital
 • HIV / AIDS
 • Kanser darah dan kanser kelenjar limfa
 • Kencing manis
 • kekurangan zat makanan

Tekanan dan tekanan emosi juga boleh meletakkan beban berat pada sistem imun dan menggalakkan esofagitis seriawan.

Peningkatan risiko akibat penyakit esofagus

Sistem imun yang lemah tidak selalu menjadi punca esofagitis seriawan. Sesetengah penyakit menjejaskan esofagus dan menjejaskan struktur dan fungsinya. Ini boleh melemahkan membran mukus dan pertahanan tempatannya. Penyakit ini termasuk, sebagai contoh

 • Protrusions (diverticula) dan penyempitan (strictures) dinding esofagus
 • Asid perut yang diubah (mungkin menghapuskan lebih sedikit kuman)
 • Achalasia, penyakit jarang berlaku di mana mobiliti esofagus terjejas
 • Penyakit saraf yang menyukarkan menelan (cth selepas strok atau dengan penyakit Parkinson)

Bagaimanakah doktor mendiagnosis esofagitis thrush?

Doktor mendiagnosis thrush esophagitis dengan bantuan endoskopi esofagus. Semasa esophagoscopy yang dipanggil ini, mereka memasukkan tiub dengan kamera melalui mulut dan memeriksa membran mukus saluran penghadaman atas.

Kandidiasis biasanya dicirikan oleh plak putih yang sukar disapu atau dibilas. Mereka kadang-kadang sudah kelihatan di mulut atau tekak. Membran mukus mungkin sangat sensitif dan mudah berdarah.

Doktor mengambil sapuan deposit plak ini, yang kemudiannya diperiksa dengan lebih teliti di makmal. Filamen yis boleh dilihat dengan jelas di bawah mikroskop. Dalam sesetengah kes, sampel tisu kecil digunakan untuk mengesan serangan di lapisan dalam membran mukus. Makmal juga boleh menggunakan swab untuk memeriksa agen antikulat yang berkesan terhadap esofagitis seriawan.