Varises Esofagus: Gejala, Risiko, Terapi

Gambaran ringkas

 • Rawatan: skleroterapi kapal atau pengikatan gelang getah, tamponade belon sekiranya berlaku pendarahan besar-besaran
 • Simptom: Muntah berdarah
 • Punca dan faktor risiko: Punca utama adalah hati yang mengecut (sirosis) dan tekanan darah tinggi yang terhasil dalam vena portal.
 • Diagnosis: esophagoscopy atau gastroskopi
 • Kursus dan prognosis: Sebilangan besar varises esofagus berdarah lambat laun, banyak pendarahan yang mengancam nyawa
 • Pencegahan: menahan diri daripada alkohol mengurangkan risiko sirosis hati, punca utama varises esofagus. Hidangan kecil menghalang tekanan darah daripada meningkat terlalu tinggi.

Apakah varises esofagus?

Vena varikos dalam esofagus, dipanggil varises esofagus, adalah urat yang diperbesarkan di esofagus di mana darah bersandar. Ia disebabkan oleh tekanan darah tinggi di hati dan di kawasan sekitar hati. Dalam sesetengah daripada mereka yang terjejas, varises esofagus pecah atau pecah - membawa kepada pendarahan yang mengancam nyawa.

Varises esofagus dikelaskan kepada darjah keparahan yang berbeza (pengkelasan mengikut Paquet):

 • Gred 1: Varises dilanjutkan tepat di atas paras mukosa.
 • Gred 3: Varises menyentuh satu sama lain atau menonjol lebih daripada separuh diameter esofagus ke dalam rongga esofagus.

Sebagai tambahan kepada klasifikasi ini, terdapat faktor lain yang mempengaruhi keterukan penyakit, menurut Persatuan Jerman untuk Penyakit Pencernaan dan Metabolik. Ini termasuk bilangan helai urat varikos, penyetempatan mereka dan kehadiran apa yang dipanggil "tanda warna merah." Yang terakhir adalah bintik merah atau coretan pada vena varikos. Mereka dianggap sebagai tanda peningkatan risiko pendarahan.

Adakah varises esofagus boleh disembuhkan?

Jika varises esofagus ditemui semasa endoskopi, doktor scleroses mereka sebagai langkah berjaga-jaga. Kaedah lain untuk mengurangkan risiko pendarahan varises esofagus ialah apa yang dipanggil pengikatan gelang getah (pengikatan varises): Ini melibatkan mengikat urat yang diluaskan dengan gelang getah kecil atau beberapa gelang getah. Akibatnya, ia menjadi parut, yang menghalang pendarahan.

Terapi pendarahan varises esofagus

Sekiranya pendarahan varises esofagus berlaku, tindakan mesti diambil dengan cepat. Langkah kecemasan yang paling penting adalah untuk menstabilkan peredaran pesakit. Apabila urat esofagus pecah, banyak darah dan cecair hilang dalam masa yang sangat singkat. Oleh itu, pesakit diberikan cecair terus ke dalam vena dan pemindahan darah jika diperlukan.

Secara selari, doktor cuba menghentikan pendarahan. Pelbagai prosedur disediakan untuk tujuan ini:

Terutamanya, doktor menggunakan pengikatan jalur getah endoskopik (pengikatan varises; seperti yang diterangkan di atas) untuk tujuan ini. Sebagai tambahan atau sebagai alternatif, dalam beberapa kes dia memberikan ubat untuk menghentikan pendarahan, seperti somatostatin atau terlipressin. Mereka menurunkan tekanan darah dalam sistem vena portal.

Kadangkala, dalam kes pendarahan varises esofagus, saluran yang terjejas menjadi sclerosed semasa endoskopi.

Dalam kes pendarahan besar-besaran, prosedur yang dikenali sebagai tamponade belon membantu: belon kecil yang kosong dimasukkan ke dalam esofagus bawah dan kemudian ditiup. Belon itu memampatkan saluran darah dan dengan itu menghentikan pendarahan.

Dalam kursus selanjutnya, pesakit sering menerima antibiotik sebagai langkah berjaga-jaga untuk mencegah kemungkinan jangkitan kuman.

Oleh kerana pendarahan varises esofagus biasanya berlaku dalam sirosis hati, ia juga penting untuk mencegah apa yang dikenali sebagai koma hepatik. Biasanya, darah yang mengalir ke saluran gastrousus selepas pendarahan dipecahkan dengan bantuan sel hati. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh sirosis, hati tidak lagi dapat melakukan ini dengan secukupnya. Inilah sebabnya mengapa produk metabolik toksik sering terkumpul. Jika mereka memasuki kepala melalui darah, terdapat risiko bahawa mereka akan merosakkan otak (ensefalopati hepatik).

Oleh itu, darah yang masih ada dalam esofagus mesti disedut. Pesakit juga diberi laktulosa - julap ringan untuk membersihkan usus.

Pencegahan pendarahan semula

Dalam kes tertentu, ia juga berguna untuk memasukkan apa yang dipanggil "shunt" (TIPS). Ini bermakna bahawa sambungan dibuat melalui pembedahan antara vena portal dan vena hepatik, memintas tisu parut hati. Ini menghalang darah daripada melencong melalui urat esofagus dan menyebabkan varises esofagus baharu atau membesarkan varises yang sedia ada.

Apakah tanda-tanda?

Varises esofagus biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala selagi ia masih utuh. Oleh itu, orang yang terjejas itu sendiri tidak menyedari mereka sama sekali.

Hanya apabila varises esofagus pecah, mereka tiba-tiba menjadi ketara: Pesakit kemudian tiba-tiba memuntahkan sejumlah besar darah dalam pancaran. Disebabkan kehilangan darah dan cecair, gejala kejutan hipovolemik juga berkembang dengan cepat. Ini termasuk, sebagai contoh, kulit sejuk dan pucat, penurunan tekanan darah, berdebar-debar, walaupun pernafasan cetek dan kesedaran terjejas.

Awas: Pendarahan varises esofagus mesti dirawat oleh doktor secepat mungkin - terdapat risiko kematian yang tinggi!

Bagaimanakah varises esofagus berkembang?

Untuk memahami ini, seseorang mesti melihat dengan lebih dekat aliran darah melalui hati:

Salah satu cara darah dibekalkan ke hati adalah melalui vena portal. Salur besar ini mengangkut darah dari usus dengan nutrien yang diserap serta dari organ perut lain seperti perut atau limpa ke hati. Ia berfungsi sebagai organ metabolik pusat di mana banyak bahan sentiasa dibina, ditukar dan dipecahkan, dan bahan berbahaya dinyahtoksik. Selepas melalui hati, darah mengalir melalui vena hepatik ke dalam vena kava inferior dan ke jantung kanan.

Dalam sirosis hati, peningkatan parut pada tisu menyebabkan darah tidak lagi mengalir dengan baik melalui hati. Ia menyandar di hadapan hati dalam vena portal. Ini menyebabkan tekanan di dalam vesel meningkat secara tidak normal: hipertensi portal berkembang.

Terdapat juga penyakit lain yang menyebabkan hipertensi portal dan seterusnya varises esofagus. Ini termasuk kelemahan jantung kanan (kegagalan jantung kanan) dan penyumbatan vena portal oleh bekuan darah (trombosis vena portal).

Sebagai tambahan kepada varises esofagus yang disebabkan oleh penyakit lain, terdapat juga varises esofagus primer: ini bukan disebabkan oleh penyakit lain, tetapi kecacatan kongenital pada saluran. Walau bagaimanapun, mereka sangat jarang berlaku.

Bagaimanakah varises esofagus didiagnosis?

Varises esofagus boleh dikesan semasa endoskopi, atau lebih tepat lagi, semasa endoskopi esofagus (estrophagoscopy) atau gastroskopi (gastroskopi). Tiub nipis dimasukkan melalui mulut ke dalam esofagus dan, dalam kes gastroskopi, lebih jauh ke dalam perut. Di hujung hadapannya terdapat sumber cahaya dan kamera kecil. Kamera secara berterusan merakam imej bahagian dalam esofagus dan menghantarnya ke monitor. Varises esofagus biasanya boleh dikesan dengan cepat pada imej.

Apakah prognosis untuk varises esofagus?

Lama kelamaan, peningkatan aliran darah menyebabkan dinding vena esofagus menipis sehingga pecah. Risiko pendarahan akibat vena varikos di esofagus adalah tinggi. Ini mengehadkan jangka hayat mereka yang terjejas. Pendarahan yang mengancam nyawa berlaku pada kira-kira 40 peratus varises esofagus. Lima belas peratus daripada pendarahan varises esofagus akut mengakibatkan kematian.

Pendarahan varises esofagus adalah antara punca utama kematian dalam sirosis. Lebih lanjut sirosis, lebih besar kemungkinan pesakit mati akibat pendarahan varises esofagus.

Pesakit yang berisiko tinggi untuk pendarahan varises esofagus adalah:

 • Pernah mengalami pendarahan varises esofagus
 • Teruskan minum alkohol (penyebab utama sirosis).
 • Mempunyai varises esofagus yang sangat besar

Bagaimanakah varises esofagus boleh dicegah?

Oleh kerana varises esofagus paling kerap berkembang akibat sirosis hati, menahan diri daripada alkohol - punca utama sirosis - adalah satu cara untuk mencegah varises dalam esofagus.