Esofagus: Struktur dan Fungsi

Apa itu esofagus?

Esofagus ialah tiub otot yang boleh diregangkan yang menghubungkan farinks ke perut. Terutamanya, esofagus memastikan pengangkutan makanan dan cecair melalui tekak dan dada ke dalam perut.

Lapisan luar tisu penghubung memastikan mobiliti esofagus dalam rongga dada semasa menelan. Salur darah, saluran limfa dan saluran saraf terdapat dalam lapisan anjakan ini. Tisu penghubung yang longgar di bawah mukosa disilang oleh plexus vena yang luas.

Apakah fungsi esofagus?

Fungsi utama esofagus adalah untuk mengangkut makanan dan cecair dari farinks ke perut. Lendir yang dihasilkan oleh esofagus menjadikan makanan lebih licin dalam proses, supaya ia boleh meluncur dengan lancar ke dalam perut.

Sfinkter atas, bersama-sama dengan mekanisme penutupan laring, memastikan tiada zarah makanan atau badan asing disedut semasa menelan (aspirasi). Terima kasih kepada sfinkter bawah, tiada kandungan perut berasid mengalir kembali ke esofagus. Ini sebaliknya akan merosakkan membran mukus esofagus. Disebabkan oleh interaksi otot ini, proses menelan juga berfungsi melawan graviti pada tahap tertentu.

Di manakah terletaknya esofagus?

Melepasi diafragma, esofagus meninggalkan rongga toraks dan memasuki rongga perut. Segmen perut (pars abdominalis) adalah pendek: tiga sentimeter di bawah diafragma, esofagus berakhir. Ia bergabung dengan perut di kawasan mulut perut (kardia).

Apakah masalah yang boleh menyebabkan esofagus?

Kanser esofagus (karsinoma esofagus) paling kerap ditemui dalam penyempitan fisiologi esofagus. Varises esofagus boleh terbentuk akibat penyakit hati yang teruk. Urat yang diluaskan secara patologi ini boleh pecah dan menyebabkan pendarahan yang teruk, kadangkala mengancam nyawa.