Estriol

Produk

Estriol boleh didapati secara komersial di banyak negara seperti gel vagina, krim vagina, suppositori faraj, faraj tablet, dan tablet untuk terapi peroral. Artikel ini merujuk kepada penggunaan topikal.

Struktur dan hartanah

Estriol (C18H24O3, Mr = 288.4 g / mol) wujud sebagai kristal putih serbuk yang praktikal tidak larut dalam air. Ia adalah metabolit semula jadi estradiol, yang paling banyak terdapat dalam aliran darah wanita. Estriol dihasilkan secara sintetik, tetapi sama dengan estrogen semula jadi. Akhiran -triol merujuk kepada tiga kumpulan hidroksil.

Kesan

Estriol (ATC GO3CA04) membetulkan kekurangan estrogen, melegakan gejala atrofi faraj. Ia menormalkan epitelium faraj, serviks, dan uretra dan mempunyai kesan yang baik pada mikroflora vagina. Dalam dos terapeutik, estriol hampir tidak menyebabkan percambahan endometrium. Tempoh tindakan agak pendek berbanding yang lain estrogen dan keupayaannya lebih lemah. Kesannya disebabkan oleh pengikatan dengan reseptor estrogen.

Petunjuk

Secara tempatan, estriol digunakan terutamanya untuk rawatan atrofi faraj kerana kekurangan estrogen pada wanita, terutamanya selepas menopaus. Secara lisan, ia diambil untuk rawatan gejala kekurangan estrogen kerana semula jadi atau buatan menopaus.

Dos

Menurut SmPC. Estriol biasanya diberikan secara vagina. Pada mulanya, ia digunakan sekali sehari; untuk terapi penyelenggaraan, selang dos juga dapat diperpanjang (misalnya, dua kali seminggu). Walau bagaimanapun, tablet juga tersedia untuk terapi oral.

Kontraindikasi

Kontraindikasi merangkumi (pemilihan):

  • Hipersensitivity
  • Kanser payudara, termasuk sejarah pesakit
  • Tumor yang bergantung kepada estrogen, misalnya endometrium.
  • Endometriosis
  • Kejadian thromoboembolic dalam sejarah pesakit.
  • Penyakit hati akut atau lalu
  • Kehamilan, penyusuan

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Sistemik interaksi dianggap tidak mungkin dengan terapi topikal. Interaksi dengan induksi CYP450 tidak boleh dikecualikan. Penyediaannya boleh merosakkan alat kontraseptif seperti kondom atau diafragma.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk gatal-gatal. Kesan sampingan estrogen yang serius, seperti penyakit tromboemboli, dianggap tidak mungkin berlaku dengan rawatan topikal kerana rendah dos.