Kekurangan Estrogen: Gejala, Punca

Kekurangan estrogen: Penerangan

Dalam kekurangan estrogen, kepekatan estrogen (seperti estradiol) dalam badan adalah terlalu rendah. Ini adalah kumpulan hormon steroid yang bertanggungjawab terutamanya untuk pembangunan dan pengawalseliaan sistem pembiakan wanita, serta perkembangan ciri seksual sekunder (seperti payudara).

Lelaki juga mempunyai sejumlah kecil estrogen. Di sini, hormon penting untuk kesihatan tulang dan metabolisme lemak, antara lain.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pembentukan dan tugas hormon seks ini dalam artikel Estrogen.

Kekurangan estrogen: gejala

Kekurangan estrogen menunjukkan dirinya dalam pelbagai gejala yang menjejaskan kesihatan dan kesejahteraan umum. Senarai berikut mengandungi simptom paling biasa yang biasanya muncul dalam kekurangan estrogen:

Haid tidak teratur atau tiada.

Estrogen memainkan peranan penting dalam mengawal kitaran haid pada wanita. Oleh itu, paras estrogen yang rendah sering menyebabkan haid tidak teratur atau lemah. Kadangkala haid pun berhenti sama sekali (amenorea).

Perubahan ini boleh menjadi sangat tertekan bagi wanita yang terjejas. Mereka juga menjejaskan kesuburan wanita.

Panas kilat dan peluh malam

Di samping itu, perasaan panas dan berpeluh secara tiba-tiba (kadang-kadang digabungkan dengan berdebar-debar) mengganggu tidur. Pada siang hari, wanita sering letih dan cepat marah akibatnya.

Walau bagaimanapun, kilat panas tidak selalu mengiringi perubahan hormon - sesetengah wanita juga melaporkan rasa sejuk, mungkin disebabkan oleh masalah peredaran darah.

Membran mukus yang kering dan nipis dalam saluran kencing dan seksual

Kekurangan estrogen mengubah membran mukus, terutamanya dalam saluran kencing dan seksual (saluran urogenital). Mereka menjadi lebih nipis, kering dan kurang elastik.

Akibat untuk saluran kencing

Dalam saluran kencing, perubahan boleh menyebabkan masalah dengan kencing: Pengeringan mukosa boleh menyebabkan gatal-gatal dan pembakaran dalam uretra. Lebih kerap, mereka yang terjejas juga mempunyai keinginan yang meningkat untuk membuang air kecil, tetapi hanya mengeluarkan sedikit air kencing semasa membuang air kecil (pollakiuria).

Penipisan membran mukus akibat kekurangan estrogen juga boleh menggalakkan keradangan, contohnya pundi kencing (cystitis).

Akibat untuk saluran kemaluan

Kekurangan estrogen juga menyebabkan tisu faraj menjadi kering dan mengecut (atrofi). Ini boleh membuat hubungan seksual tidak selesa hingga menyakitkan bagi wanita yang terjejas.

Faktor penyumbang lain ialah kekurangan estrogen mengubah keputihan. Ia sering menjadi lebih nipis dan kurang licin.

Lebih banyak tulang rapuh

Estrogen adalah penting untuk ketumpatan tulang yang tinggi dan dengan itu untuk tulang yang kuat. Ia mengawal aktiviti sel pembentuk tulang (osteoblas) dan sel pengurai tulang (osteoklas).

Oleh itu ketumpatan tulang berkurangan apabila tahap estrogen rendah. Oleh itu, tulang menjadi lebih rapuh, dan risiko osteoporosis (dengan akibat seperti sakit belakang, patah tulang walaupun tanpa daya yang kuat, dll.) meningkat.

Gejala psikologi

Estrogen memainkan peranan dalam mengawal mood dan kesejahteraan emosi.

Oleh itu, kekurangan estrogen menyumbang kepada perubahan mood, mood tertekan dan kebimbangan. Akibatnya, hubungan sosial penghidap dan prestasi kerja sering terjejas.

Kecacatan kognitif

Jika tahap estrogen dalam darah terlalu rendah, ini memberi kesan negatif pada fungsi kognitif dan ingatan. Kekurangan estrogen dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit Alzheimer dan bentuk demensia yang lain.

Risiko kardiovaskular

Estrogen mempunyai kesan perlindungan pada sistem kardiovaskular, contohnya dengan menyumbang kepada saluran darah anjal (penting untuk pengawalan tekanan darah) dan memberi kesan positif kepada metabolisme lipid.

Oleh itu, kekurangan estrogen boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan masalah kardiovaskular yang lain.

Penambahan berat badan

Pada wanita menopaus, bagaimanapun, penambahan berat badan boleh dicetuskan bukan sahaja oleh kekurangan estrogen tetapi juga oleh kadar metabolisme basal yang berkurangan dan peningkatan rasa lapar. Pengekalan air dalam tisu (edema), yang berlaku lebih kerap dalam tempoh sebelum haid terakhir (menopaus), juga sering meningkatkan bacaan berat pada skala.

Kesakitan

Kekurangan estrogen boleh melemahkan otot dan ligamen lantai pelvis, yang boleh menyebabkan sakit perut dan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, bukti kajian mengenai perkara ini tidak jelas.

Kekurangan estrogen juga dikaitkan dengan penuaan dipercepatkan cakera intervertebral, yang sering mencetuskan sakit belakang.

Di samping itu, kekurangan estrogen menyumbang kepada sakit sendi dan keradangan kerana estrogen mempunyai sifat anti-radang.

Keguguran rambut

Estrogen memainkan peranan dalam pertumbuhan rambut dan mengekalkan kulit yang sihat. Oleh itu, apabila estrogen kekurangan, rambut menipis dan menjadi lebih rapuh. Dalam sesetengah kes, ini mengakibatkan keguguran rambut yang kelihatan.

Kesukaran menelan dan berdengkur

Walau bagaimanapun, setakat ini, tidak jelas mekanisme yang mana perubahan hormon semasa menopaus (seperti kekurangan estrogen) boleh menyebabkan kesukaran menelan.

Sesetengah wanita menopaus juga melaporkan berdengkur lebih kerap atau mengalami sindrom apnea tidur. Sama ada kekurangan estrogen mencetuskan aduan ini masih belum terbukti.

Kekurangan estrogen: rawatan

Sama ada dan bagaimana kekurangan estrogen dirawat bergantung pada kes individu. Faktor penentu adalah, sebagai contoh, apa yang menyebabkan tahap estrogen rendah dan betapa teruknya gejala yang terhasil.

Pada dasarnya, terdapat pelbagai cara untuk mengimbangi kekurangan estrogen:

Terapi penggantian hormon (HRT).

HRT adalah kaedah rawatan yang paling biasa untuk membetulkan kekurangan estrogen, terutamanya pada wanita yang mengalami gejala menopaus. Walau bagaimanapun, tujuannya bukan untuk memulihkan tahap hormon ke tahap pra-menopaus.

Sebaliknya, matlamatnya adalah untuk meningkatkan paras darah estrogen sehingga tahap yang menyusahkan gejala kekurangan estrogen berkurangan.

Untuk mencapai matlamat ini, pesakit diberi estrogen (selalunya digabungkan dengan progesteron) dalam bentuk pil, tampalan, gel, krim atau cincin faraj. Ini boleh mengurangkan tanda-tanda kekurangan estrogen yang tidak menyenangkan seperti kilat panas, berpeluh malam dan kekeringan faraj, sekali gus meningkatkan kualiti hidup mereka yang terjejas dengan ketara.

Terapi penggantian hormon telah terbukti sebagai rawatan yang selamat dan berkesan untuk ramai wanita yang mengalami gejala menopaus yang menyedihkan. Namun begitu, ia juga membawa risiko:

Sebagai contoh, HRT meningkatkan risiko pembekuan darah dan mengakibatkan oklusi vaskular, seperti strok atau embolisme pulmonari. Risiko beberapa jenis kanser (seperti kanser payudara) juga meningkat.

Walau bagaimanapun, risiko ini boleh dikurangkan dengan doktor menyesuaikan rawatan hormon secara individu kepada sejarah perubatan wanita dan faktor risiko sedia ada – contohnya, berkenaan dengan jenis dan dos penyediaan hormon.

Baca lebih lanjut mengenai faedah dan risiko HRT dalam artikel Terapi Penggantian Hormon.

Terapi estrogen tempatan

Bagi wanita yang mengalami gejala setempat seperti kekeringan dan atrofi tisu di kawasan faraj, penyediaan estrogen faraj tulen mungkin merupakan rawatan yang berkesan.

Melalui krim faraj, tablet faraj atau cincin faraj, tisu faraj menerima dos estrogen yang rendah secara langsung. Ini membolehkan jumlah tempatan hormon meningkat, yang boleh melegakan gejala tempatan kekurangan estrogen - dengan kesan sampingan sistemik yang minimum.

Pengecualian: Krim estradiol dos tinggi

Akibatnya – seperti bentuk terapi penggantian hormon yang lain – kesan sampingan sistemik mungkin berlaku, contohnya peningkatan risiko kanser payudara dan ovari serta pembekuan darah.

Selain itu, sesetengah wanita bertindak balas terhadap penggunaan estrogen tempatan, contohnya, dengan kegatalan sementara, kulit terbakar dan/atau ruam kulit.

Anda hanya perlu menggunakan krim faraj estradiol dos tinggi untuk satu kitaran rawatan selama maksimum empat minggu. Anda juga harus mengelak daripada menggunakannya jika anda sudah menggunakan ubat terapi penggantian hormon lain (cth, tablet hormon).

Modulator reseptor estrogen terpilih (SERM).

SERM ialah kelas ubat yang bertindak secara selektif pada tapak dok (reseptor) estrogen dalam pelbagai tisu. Oleh itu, mereka boleh membantu mengurangkan gejala tertentu kekurangan estrogen, seperti kehilangan tulang, tanpa risiko yang berkaitan dengan HRT konvensional.

Satu wakil kumpulan ejen ini ialah raloxifene. Ia diluluskan untuk pencegahan dan rawatan osteoporosis pada wanita selepas menopaus.

Terapi penggantian hormon bioidentikal (BHRT)

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa keselamatan dan keberkesanan BHRT masih belum terbukti dengan jelas.

Kekurangan estrogen: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Jika anda mengalami gejala seperti hot flashes, gangguan tidur dan penambahan berat badan akibat kekurangan estrogen, anda juga boleh melakukan sesuatu mengenainya sendiri.

Gaya hidup sihat

Gaya hidup sihat boleh membantu mengurangkan beberapa gejala kekurangan estrogen dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Tindakan yang bermakna termasuk:

  • senaman
  • makanan seimbang
  • pengurusan tekanan / pengurangan tekanan
  • Mengekalkan berat badan yang sihat

Strategi ini mempunyai kesan positif terhadap keseimbangan hormon.

Tumbuhan perubatan

Sesetengah tumbuhan seperti soya dan semanggi merah mengandungi apa yang dipanggil fitoestrogen. Ini adalah sebatian tumbuhan dengan kesan seperti estrogen. Inilah sebabnya mengapa suplemen makanan yang mengandungi ekstrak soya atau semanggi merah, sebagai contoh, sering digunakan untuk merawat gejala menopaus.

Menurut garis panduan semasa mengenai peri- dan postmenopause, fitoestrogen sememangnya boleh memberi manfaat. Walau bagaimanapun, data tidak jelas, dan keselamatan banyak persediaan tidak pasti.

Satu lagi tumbuhan ubatan yang sering disebut sebagai bantuan yang berkesan terhadap hot flashes & co. ialah black cohosh (Cimicifuga). Ekstrak standard tumbuhan ubatan diluluskan secara rasmi sebagai ubat untuk mengurangkan gejala menopaus.

Ubat alternatif

Beberapa kaedah alternatif seperti akupunktur atau yoga juga dikatakan mampu meredakan gejala kekurangan estrogen. Keberkesanan kaedah ini masih belum terbukti dengan jelas.

Sesetengah wanita bagaimanapun bergantung pada mereka dan menggunakannya - selalunya sebagai tambahan kepada langkah lain (seperti terapi penggantian hormon) sebagai sebahagian daripada pelan rawatan holistik.

Kekurangan estrogen: punca dan faktor risiko

Pelbagai punca dan faktor risiko menyokong perkembangan kekurangan estrogen. Yang paling biasa ialah:

Menopaus

Menopaus adalah proses biologi semula jadi yang menandakan berakhirnya tahun subur (reproduktif) wanita: Pengeluaran estrogen dalam ovari secara beransur-ansur berkurangan.

Pada satu ketika, haid terakhir (menopaus) berlaku. Ini biasanya berlaku antara umur 45 dan 55 tahun.

Menopaus pramatang

Doktor bercakap tentang menopaus pramatang apabila ovari berhenti berfungsi sebelum umur 40 tahun dan dengan itu juga berhenti menghasilkan estrogen. Istilah lain untuk ini ialah kegagalan ovari primer (POF).

Kekurangan estrogen yang berkaitan boleh mencetuskan gejala yang sama pada wanita muda seperti yang berlaku pada wanita yang lebih tua semasa menopaus "normal" - contohnya, kekeringan faraj dan kilat panas.

Rawatan perubatan

Pelbagai prosedur perubatan juga boleh menyebabkan terlalu sedikit estrogen.

Contohnya, jika satu atau kedua-dua ovari dikeluarkan melalui pembedahan (dipanggil ooforektomi atau ovariektomi), ini secara semula jadi mengurangkan pengeluaran estrogen. Kemoterapi dan terapi sinaran boleh mempunyai kesan yang sama.

Walau bagaimanapun, rawatan ini selalunya wajib untuk merawat pelbagai keadaan seperti kanser atau endometriosis.

Hipogonadisme

Istilah hipogonadisme merujuk kepada ketidakaktifan gonad (ovari, testis). Terutama dalam kes ovari, ini dikaitkan dengan pengeluaran hormon yang terhad, iaitu kekurangan estrogen.

Hipogonadisme mungkin disebabkan oleh gangguan kongenital seperti sindrom Turner atau gangguan yang diperoleh seperti sindrom ovari polikistik (PCOS). Ia menyebabkan akil baligh tertangguh dalam kalangan remaja. Dalam sesetengah kes, ketidaksuburan dan pelbagai masalah kesihatan juga berkembang.

Faktor gaya hidup yang tidak menguntungkan

Kadang-kadang gaya hidup yang tidak sihat adalah sebab apabila estrogen terlalu rendah.

Contohnya, penurunan berat badan yang melampau, senaman berlebihan dan gangguan makan mengganggu keseimbangan hormon badan. Ini boleh mengakibatkan paras estrogen yang rendah, antara lain.

Faktor genetik dan penyakit autoimun

Sebagai contoh, dalam oophoritis autoimun, sistem imun menyerang ovari, menyebabkan tisu menjadi meradang. Akibatnya, ovari gagal sebelum waktunya (kegagalan ovari utama, POF) - tahap estrogen menurun.

Kekurangan estrogen: pemeriksaan dan diagnosis

Untuk mengesan kekurangan estrogen, penilaian menyeluruh terhadap sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, dan ujian makmal adalah perlu – dan kadangkala ujian lain juga. Matlamatnya adalah untuk menentukan punca asas kekurangan hormon dan untuk menolak kemungkinan keadaan lain yang menyebabkan gejala yang sama.

Sejarah perubatan

Doktor akan mengambil sejarah perubatan anda terlebih dahulu (anamnesis). Ini mungkin termasuk maklumat tentang kitaran haid anda, permulaan menopaus, pembedahan terdahulu dan sebarang sejarah perubatan.

Doktor juga akan bertanya anda secara terperinci tentang gejala anda. Ini mungkin memberikan maklumat yang lebih khusus tentang ketidakseimbangan hormon.

Pemeriksaan fizikal

Berdasarkan pemeriksaan fizikal, doktor akan menilai kesihatan umum anda dan mencari tanda-tanda kekurangan estrogen (cth, membran mukus kering, keguguran rambut).

Ujian makmal

Selepas itu, ujian darah sering dijadualkan untuk mengukur pelbagai tahap hormon. Selalunya, paras darah estrogen, progesteron, hormon perangsang folikel (FSH), dan hormon luteinizing (LH) ditentukan.

Di samping itu, ujian fungsi tiroid dan hormon lain selalunya diperlukan untuk menolak keadaan dengan gejala yang serupa dengan kekurangan estrogen.

Kajian pengimejan

Dalam sesetengah kes, kajian pengimejan membantu untuk menjelaskan kekurangan estrogen dengan lebih terperinci.

Sebagai contoh, pemeriksaan ultrasound atau pengimejan resonans magnetik (MRI) boleh digunakan untuk menggambarkan ovari dan menilai struktur dan fungsinya. Ini boleh membantu mengesan keadaan seperti sindrom ovari polikistik (PCOS) atau tumor yang mungkin menyebabkan kekurangan estrogen.

Ujian tambahan

Jika punca autoimun atau genetik kekurangan estrogen disyaki, ujian tambahan diperlukan untuk mengesahkan diagnosis.

Sebagai contoh, analisis karyotype membantu untuk mengesan kelainan kromosom seperti sindrom Turner, yang menyebabkan hipogonadisme gonad dan dengan itu kekurangan estrogen.