Estrogen: Nilai normal, kepentingan

Apa itu estrogen?

Estrogen adalah hormon seks wanita. Ovari, kelenjar adrenal, dan tisu adiposa pada wanita mensintesis estrogen daripada kolesterol. Testis pada lelaki juga menghasilkan sejumlah kecil estrogen.

Terdapat tiga bentuk utama estrogen yang terdapat dalam badan: Estrone (E1), estradiol (E2), dan estriol (E3).

 • Estradiol: Estrogen yang paling kuat dan banyak dalam badan. Ia bertanggungjawab untuk kebanyakan tindakan estrogenik fisiologi.
 • Estrone: Bentuk estrogen kedua paling banyak. Ia dihasilkan terutamanya dalam ovari selepas menopaus.
 • Estriol: Estrogen dengan kesan paling lemah. Tubuh menghasilkannya terutamanya semasa kehamilan.

Estrogen pada wanita

Pada wanita, estrogen bertanggungjawab untuk perkembangan ciri seksual sekunder. Ia memastikan, sebagai contoh, bahawa payudara dan bulu kemaluan tumbuh dan pinggul menjadi lebih lebar.

Estrogen juga mengawal kitaran haid dan penting untuk kesuburan.

Tahap estrogen turun naik semasa kitaran

Tahap estrogen dalam badan berubah-ubah semasa kitaran haid sebagai tindak balas kepada perubahan dalam pengeluaran hormon dalam ovari.

Kitaran haid dibahagikan kepada tiga fasa: fasa folikel (hari pertama haid hingga ovulasi), ovulasi (hari ke-1-12 dalam kitaran), dan fasa luteal (selepas ovulasi hingga akhir kitaran).

 • Tahap estrogen memuncak sejurus sebelum ovulasi, sekitar hari ke-12-14 kitaran haid.
 • Puncak dalam estrogen ini mencetuskan pembebasan hormon luteinizing (LH), yang seterusnya mencetuskan ovulasi.
 • Semasa fasa luteal, paras estrogen menurun sedikit tetapi kekal tinggi.

Bagaimana tahap estrogen berterusan bergantung kepada sama ada telur yang dilepaskan ke dalam tiub fallopio semasa ovulasi disenyawakan:

 • Jika telur disenyawakan, paras estrogen terus meningkat untuk menyokong kehamilan awal.
 • Jika telur tidak disenyawakan, paras estrogen akhirnya turun, mencetuskan haid dan permulaan kitaran haid yang baru.

Kontraseptif dengan Pil

Kontraseptif jenis kontraseptif estrogen-progesteron (juga dikenali sebagai kontraseptif oral gabungan, COC) mengandungi versi sintetik estrogen dan progesteron. Mereka menekan pembebasan hormon luteinizing (LH) dan hormon perangsang folikel (FSH). Akibatnya, mereka menghalang ovulasi.

Di samping itu, kontraseptif estrogen-progesteron memekatkan lendir serviks (lendir serviks). Ini menyukarkan sperma untuk mencapai telur untuk menyuburkannya.

Akhirnya, kontraseptif hormon juga menjejaskan lapisan rahim sedemikian rupa sehingga mana-mana telur yang disenyawakan kurang berkemungkinan untuk ditanam di sana.

Estrogen pada lelaki

Pada lelaki, estrogen disintesis terutamanya dalam testis, dalam sel Leydig. Ini bertanggungjawab untuk pengeluaran testosteron, hormon seks lelaki utama. Walau bagaimanapun, mereka juga menghasilkan sejumlah kecil estrogen, melalui penukaran testosteron melalui enzim aromatase.

Tisu lemak juga menghasilkan sejumlah kecil estrogen dengan menukar testosteron melalui enzim aromatase yang sama. Ini bermakna semakin tinggi kadar lemak dalam berat badan lelaki, semakin tinggi pengeluaran estrogen yang terhasil.

Walau bagaimanapun, tahap estrogen yang terlalu tinggi pada lelaki mempunyai kesan negatif seperti ginekomastia (pembesaran tisu payudara) dan ketidaksuburan.

Apakah nilai normal?

Julat normal tahap estrogen bergantung pada beberapa faktor, termasuk umur, jantina, dan sama ada kehamilan hadir. Ia juga boleh berbeza-beza bergantung kepada makmal dan kaedah ujian.

Di samping itu, doktor sentiasa mentafsir keputusan penentuan estrogen dalam konteks sejarah perubatan pesakit dan gejala.

Senarai berikut mengandungi nilai piawai biasa (namun, seperti yang dinyatakan, nilai piawai yang menyimpang adalah mungkin bergantung pada makmal):

Jantina

Umur / fasa kitaran / kehamilan

pg/ml

m / f

sehingga tahun 10

18-48

w

sehingga 15 tahun

24-240

w

120 tahun

18-138

m

sehingga tahun 120

18-48

w

Trimester pertama

155-3077

w

409-6215

w

tanpa terapi penggantian hormon

31-100

w

dengan terapi penggantian hormon

51-488

w

dengan kontraseptif hormon

48-342

w

Fasa folikular

36-157

w

Fasa luteal

47-198

w

sekitar ovulasi

58-256

Jantina

Umur

Nilai estradiol

w

0-2 bulan

163-803

m

0-2 bulan

60-130

w

3-12 bulan

32-950

m

3-12 bulan

25-71

w

1-3 tahun

11-55

m

1-3 tahun

13-88

w

4-6 tahun

16-36,6

m

4-6 tahun

15-62

w

7-9 tahun

12-55,4

m

7-9 tahun

17-24,4

w

10-12 tahun

12-160

m

10-12 tahun

12-47

m

13-15 tahun

14-110

m

16-20 tahun

30-169

m

> 21 tahun

28-156

w

~13-50 tahun

mengikut fasa kitaran

w

~ 51 tahun

18,4-201

Nilai normal untuk estriol bebas (E3)

E1, E2 atau E3 – Bilakah bentuk estrogen yang manakah diukur?

Estrone (E1) dihasilkan terutamanya selepas menopaus (= haid terakhir). Doktor mengukurnya terutamanya untuk menilai kesihatan tulang dan risiko osteoporosis pada wanita selepas menopaus.

Pengukuran estradiol (E2) sering dilakukan dalam perubatan reproduktif dan ginekologi, contohnya dalam:

 • ketidakaktifan gonad (hipogonadisme)
 • gangguan kitaran
 • kemandulan
 • sindrom ovari polikistik (PCO)
 • @ kanser tertentu

Tahap E2 juga diukur secara rutin apabila ubat-ubatan digunakan untuk mendorong ovulasi pada wanita sebagai sebahagian daripada rawatan kesuburan.

Bilakah estrogen terlalu rendah?

Paras estrogen yang rendah selalunya berlaku pada wanita semasa perimenopause, iaitu tempoh sebelum haid terakhir (menopause).

Walau bagaimanapun, estrogen yang rendah juga boleh disebabkan oleh penyakit atau rawatan tertentu, seperti sindrom Turner, anoreksia nervosa, kemoterapi atau terapi radiasi.

Estrogen dan menopaus

Semasa menopaus, tahap estrogen dalam badan berkurangan akibat proses penuaan semula jadi. Ovari menghasilkan semakin kurang estrogen. Akibatnya, kitaran haid menjadi tidak teratur dan akhirnya berhenti sama sekali. Tempoh haid terakhir (menopaus) biasanya berlaku antara umur 45 dan 55 (secara purata pada 51).

Perubahan jangka panjang dalam tahap estrogen semasa menopaus juga boleh menggalakkan masalah kesihatan seperti osteoporosis (kehilangan tulang), penyakit jantung dan penurunan kognitif.

Untuk mengurangkan kesan menopaus, ramai wanita memilih terapi penggantian hormon (HRT). Ini melibatkan penambahan versi sintetik estrogen dan progesteron secara kerap ke dalam badan untuk mengekalkan tahap hormon dalam badan.

Untuk maklumat lanjut, lihat artikel kami tentang kekurangan estrogen!

Bilakah estrogen dinaikkan?

Beberapa faktor boleh menyebabkan dominasi estrogen pada wanita - iaitu, tahap estrogen yang terlalu tinggi berbanding tahap progesteron.

Pada lelaki, sebagai contoh, paras estrogen yang tinggi boleh menjadi tanda penyakit asas seperti sindrom Klinefelter atau jenis kanser tertentu.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam teks kami tentang dominasi estrogen!

Apa yang perlu dilakukan jika tahap estrogen diubah?

Sekiranya tahap estrogen diubah, doktor terlebih dahulu mencari puncanya. Dalam sesetengah kes, tahap estrogen yang berubah menunjukkan penyakit seperti hipotiroidisme atau disfungsi ovari. Sekiranya keadaan ini dirawat, paras estrogen sering menjadi normal.

Dalam sesetengah individu yang terjejas, terapi penggantian hormon (seperti semasa menopaus) atau perubahan gaya hidup berguna dalam menormalkan tahap estrogen.