Mekanisme Euler-Liljestrand: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Mekanisme Euler-Liljestrand menyebabkan pengecutan otot-otot vaskular pada saluran paru apabila bekalan yang tidak mencukupi oksigen, yang meningkatkan pengudaraan-fusi perfusi paru-paru. Mekanisme adalah refleks semula jadi yang melibatkan paru-paru secara eksklusif. Mekanisme Euler-Liljestrand adalah patologi pada ketinggian tinggi, misalnya, di mana ia mempromosikan edema pulmonari.

Apakah mekanisme Euler-Liljestrand?

Mekanisme Euler-Liljestrand adalah refleks semula jadi yang hanya mempengaruhi paru-paru. Semasa vasokonstriksi, darah kapal menyempitkan. Akibatnya, keratan rentas vaskular menyempit dan darah tekanan berubah. Otot licin vaskular bertanggungjawab untuk vasokonstriksi dan, jika perlu, juga melakukan kelonggaran dan dengan demikian pelebaran kapal dengan vasodilatasi. Keadaan ketegangan otot vaskular dimediasi oleh pelbagai zat, misalnya, dalam vasokonstriksi oleh apa yang disebut vasokonstriktor. Vasokonstriksi refleks mencirikan mekanisme Euler-Liljestrand. Proses semula jadi ini berlaku semasa hipoksia, iaitu apabila tisu dibekalkan dengan jumlah yang berkurang oksigen. Baik global dan tempatan oksigen penipisan boleh mencetuskan refleks Euler-Liljestrand, menyebabkan vasokonstriksi pulmonari hipoksia atau tindak balas vaskular paru hipoksia. Refleks meningkatkan rintangan saluran udara secara tempatan. Vasokonstriksi dalam konteks mekanisme Euler-Liljestrand hanya mempengaruhi peredaran pulmonari. Dalam semua yang lain kapal badan, hipoksia menyebabkan vasodilatasi. Oleh itu, semasa peredaran pulmonari kontrak, semua kapal lain melebar untuk membolehkan lebih banyak membawa oksigen darah untuk dilalui.

Fungsi dan tujuan

Aliran darah melalui paru-paru ditentukan secara tempatan. Perkara yang sama berlaku untuk tahap paru-paru pengudaraan. Oleh itu, paru-paru tisu diudarakan secara berbeza dan diserap secara berbeza. Kerana hubungan fizikal, seperti graviti, aliran darah lebih tinggi pada bahagian basal, jadi basal paru-paru mempunyai perfusi yang lebih baik. Selain itu, kerana bahagian paru-paru basal kurang meregang, pengudaraan juga berada pada tahap yang lebih tinggi di bahagian-bahagian ini. Oleh itu, bahagian paru-paru apikal mempunyai perfusi dan pengudaraan yang lebih rendah jika dibandingkan dengan kawasan basal. Khususnya, perfusi berkurang dari basal ke apikal. Pengudaraan menurun juga, tetapi dibandingkan dengan perfusi, penurunan pengudaraan ke arah apikal jauh lebih kecil. Bidang ventilasi-perfusi menunjukkan nisbah ventilasi paru-paru terhadap perfusi paru-paru dan dengan itu output jantung. Oleh kerana perbezaan lokal dari pecahan basal dan apikal, hasil bagi ventilasi-perfusi apikal lebih besar daripada satu. Sebaliknya, kadar ventilasi-perfusi basal kurang dari satu. Nisbah pengudaraan-perfusi optimum sekali lagi. Nisbah ini tidak dicapai oleh perbezaan tempatan. Oleh itu, pengambilan oksigen darah tidak sesuai dengan optimum mutlak. Secara semula jadi, perbezaan perfusi dan pengudaraan di setiap kawasan paru-paru mengakibatkan pecahan darah, seperti shunt kanan ke kiri intrapulmonari, tidak dibekalkan dengan oksigen. Untuk menyelesaikan hubungan ini, mekanisme Euler-Liljestrand mengurangkan pelanggaran yang terjejas. Refleks menyesuaikan perfusi paru-paru di kawasan yang berkaitan agar sesuai dengan pengudaraan, sehingga meningkatkan nisbah pengudaraan-perfusi. Refleks Euler-Liljestrand mencapai tujuan ini dengan penguncupan otot vaskular di peredaran pulmonari seperti dimediasi oleh kekurangan oksigen. Sebagai contoh, dalam gangguan pengudaraan yang berkaitan dengan radang paru-paru, vasokonstriksi oleh mekanisme Euler-Liljestrand mengagihkan semula darah. Dalam kes ini, bahagian pengudaraan yang kurang mendapat aliran darah yang lebih sedikit daripada kawasan yang berventilasi lebih baik. Kesan ini relevan sekiranya terdapat keraguan untuk mengekalkan bekalan oksigen dalam tisu individu dan mengakibatkan pengagihan semula darah.

Penyakit dan penyakit

Mekanisme Euler-Liljestrand adalah refleks semula jadi, tetapi dalam konteks tertentu juga mempunyai akibat negatif bagi manusia kesihatan. Ini benar, misalnya, dalam perkembangan paru-paru tekanan darah tinggi dalam keadaan obstruktif kronik bronkitis or asma bronkialRefleks Euler-Liljestrand secara signifikan terlibat dalam perkembangan peningkatan patologi ini dalam rintangan vaskular dan tekanan darah di paru-paru peredaran. Vasokonstriksi yang dimediasi oleh refleks meningkatkan beban sebelah kanan jantung dan pada masa yang sama membangkitkan beban tekanan ventrikel. The jantung bertindak balas dengan memberi pampasan. Kesannya, sepusat hipertrofi berlaku di ventrikel kanan. Pembesaran tisu ini ventrikel kanan boleh menghasilkan tepat jantung kegagalan. Dalam fenomena ini, jantung kanan tidak lagi mempunyai daya pam yang mencukupi untuk mengembalikan darah yang cukup ke peredaran. Fenomena penyakit lain yang berkaitan dengan mekanisme Euler-Liljestrand adalah edema pulmonari of penyakit ketinggian. Penyakit ketinggian menimpa pendaki gunung yang melakukan perjalanan pada ketinggian lebih dari 2000 meter dari aras laut. Penyakit ini adalah gangguan penyesuaian organisma, yang mengakibatkan disfungsi badan. Atlet yang berangkat untuk melaju dengan pantas dan belum menyesuaikan diri cukup awal berisiko tinggi. Gejala pertama dari penyakit ketinggian termasuk retinopati, di mana saluran darah retina menjadi menonjol, menyebabkan penurunan ketajaman penglihatan secara progresif. Edema pulmonari tidak berlaku sehingga penyakit ketinggian akut dan disebabkan oleh vasokonstriksi hipoksia akibat refleks Euler-Liljestrand. Peningkatan tekanan perfusi membawa kepada edema paru-paru dengan ketinggian tinggi semasa latihan pada ketinggian tinggi kerana peningkatan kebocoran cecair dari saluran paru-paru ke ruang alveolar. Edema paru-paru ketinggian tinggi dikaitkan dengan bahaya akut bagi kehidupan dan harus dinilai dan dirawat dengan segera jika ragu-ragu. Pendaki gunung ketinggian dengan idealnya kembali ke belakang sebaik sahaja retinopati hadir dan memulakan penurunan atau sekurang-kurangnya tetap berada di ketinggian semasa untuk menyesuaikan diri untuk tetap mencegah perkembangan edema paru.