Euphrasia (cerah mata): Kesan

Apakah kesan Euphrasia?

Euphrasia (cerah mata) dikatakan mempunyai kesan melegakan kesakitan, antibakteria dan anti-radang, terutamanya pada mata.

Persediaan euphrasia arah terapeutik homeopati atau antroposofik diluluskan. Ia digunakan untuk masalah mata seperti

  • konjunktivitis tidak bernanah
  • kerengsaan konjunktiva
  • Keradangan catarrhal mata dengan peningkatan lacrimation
  • Bengkak kelopak mata (edema kelopak mata)

Bahan-bahan eyebright termasuk glikosida iridoid, lignan, flavonoid dan glikosida phenylethanoid. Walau bagaimanapun, ia masih belum dijelaskan bahan-bahan tertentu yang bertanggungjawab untuk kesan ini.

Dalam perubatan rakyat, Euphrasia juga digunakan untuk aduan kesihatan lain, seperti batuk, selsema, membran mukus hidung kering, gangguan kulit dan perut, gout dan reumatik. Keberkesanan tumbuhan ubatan di kawasan ini belum terbukti secara saintifik.

Bagaimanakah eyebright digunakan?

Persediaan euphrasia boleh didapati sebagai persediaan homeopati/antroposofi (salap mata, globul, titisan). Sila tanya pakar naturopath, doktor atau ahli farmasi anda tentang penggunaan dan dos yang tepat.

Teh eyebright dikatakan membantu secara dalaman dengan masalah gastrousus. Untuk menyediakan teh, tuangkan air mendidih ke atas satu hingga dua sudu teh herba berbunga dan biarkan meresap selama kira-kira sepuluh minit.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan Euphrasia?

Jika digunakan dengan betul, tiada kesan sampingan yang diketahui.

Dalam kes hidung kering atau tersumbat, celak mata boleh melambatkan pengaliran lendir kerana kesan astringen (mengempit), mungkin menjadikan gejala lebih teruk.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan Euphrasia

Atas sebab kebersihan, pakar menasihatkan agar tidak mengumpul eyebright sendiri dan menggunakannya pada mata. Sebaliknya, hanya ubat steril sedia untuk digunakan dari farmasi harus digunakan pada mata.

Bagaimana untuk mendapatkan produk Euphrasia

Eyebright boleh didapati sebagai ubat homeopati atau antroposofik, contohnya dalam bentuk titisan Euphrasia dan globul untuk kegunaan dalaman dan sebagai ubat titis mata dan salap mata.

Anda boleh membeli Euphrasia dalam bentuk kering di kedai teh dan rempah ratus yang lengkap.

Apa itu celak mata?

Euphrasia officinalis, atau eyebright, digunakan secara perubatan dan merupakan spesies dengan pelbagai jenis bentuk yang sangat biasa di Eropah. Tumbuhan herba tahunan membentuk batang bercabang sehingga 30 sentimeter tinggi dengan risalah berbentuk berbeza.

Perbungaan terdiri daripada bunga pharyngeal putih dengan urat ungu, yang terdiri daripada bibir atas tiga lobus dan bibir bawah dua lobus dengan bintik kuning.

Cerah mata tumbuh di padang rumput, padang rumput yang tidak dibaja dan padang rumput yang kasar. Sebagai separa parasit, ia mengetuk akar rumput dan mengekstrak nutrien daripadanya. Ini telah menjadikan Euphrasia officinalis nama popular pencuri padang rumput, pencuri susu, gibinix, susu shelduck atau serigala padang rumput.